Main menu

Persoonlijk leiderschap is ook een stap terug durven doen

Richard van der Lee
Geschreven door Richard van der Lee. Geplaatst op 02 juli 2014.
Hot 7603 treffers 1 favorieten toegevoegd

Geniet‘De juiste tijd kiezen is tijd besparen’

Het lijkt wel of dit citaat van de bekende Engelse filosoof en staatsman Francis Bacon (1561-1626) na meer dan vier eeuwen met de dag aan betekenis wint. Vraag een willekeurige medewerker of leidinggevende hoe het gaat en uitspraken als ‘het is hectisch’, ‘veel te druk’ of ‘ik heb continue een volle agenda’ komen voorbij. Hierbij moet ik bekennen dat deze uitspraken de laatste maanden ook geregeld uit mijn mond kwamen. De vraag die ik mijzelf de afgelopen weken heb gesteld is of ik niet in de befaamde valkuil ben gevallen, namelijk de valkuil van het niet maken van keuzes en het nemen van tijd.

Is ‘Tijd is geld’ wel juist?

Denkend aan dit laatste leg ik gelijk de link met leiderschap en talentontwikkeling. In hoeverre is het in deze tijd van onzekerheid en wantrouwen nog reëel om eens rustig achterover te leunen te reflecteren en rustig na te denken over dit soort onderwerpen? Dit zeker wanneer je bedenkt dat de opmerking ‘tijd is geld’ op dit moment ingebakken zit in het denk- en ook doe-patroon van leidinggevenden binnen organisaties? Heel plat gezegd is de vervolgvraag gelijk ‘wat levert dit dan op voor jezelf, de organisatie en uiteindelijk de klant?’ De laatst is namelijk toch ook degene die zorgt voor het mogen smeren van de boterham en ook degene die wij door interne focus maar al te vaak vergeten in het collectieve organisatiedenken en doen.

De beste van de wereld

Bij het benoemen van deze vragen schoot mij gelijk een inspirerend voorbeeld te binnen uit de culinaire wereld. Het befaamde en inmiddels al enige tijd gesloten restaurant ‘El Bulli’ in Spanje is jarenlang betiteld als beste restaurant van de wereld met als grote motivator chef Ferran Adrià. Ik heb mijzelf afgevraagd wat voor ‘El Bulli’ de succesfactoren waren. Het is namelijk nogal wat om jarenlang aan de wereldtop te staan, zeker gezien het feit dat reputaties in de culinaire wereld in de tijd van een spreekwoordelijke ‘zucht’ kunnen sneuvelen.

Lef en visie

Het antwoord vond ik in het inspirerende boek ‘Een dag bij elBulli’. Wat naar voren kwam was dat innovatie en creativiteit leidend waren in het (kook)proces en alleen het beste was goed genoeg. Tevens was het verkwikkend te lezen dat diversiteit met ‘de juiste persoon op de juiste plaats’ het uitgangspunt was, waarbij bevlogenheid en passie voor het kookvak en de klant de het eerste vereiste waren. De belangrijkste eyeopener was echter dat ‘elBulli’ ieder jaar een half jaar de deuren sloot, waarna een creatief team aan de slag ging met het ontwikkelen van nieuwe kook- en serveertechnieken. Een half jaar dicht, je kunt het bijna niet voorstellen en ik vind dit getuigen van visie en lef.

Geen persoonlijk leiderschap

Nu even terug naar leiderschap en talentontwikkeling. De vraag is of binnen organisaties voldoende en met de juiste mensen wordt nagedacht over deze onderwerpen. Het antwoord op deze vraag is naar mijn mening ‘nee’, wat mede veroorzaakt wordt doordat leidinggevenden en medewerkers vaak zelf ook niet de keuze (durven te) maken om na te gaan denken over hun eigen talenten en dromen en hier ook niet de ruimte voor krijgen. Daarnaast is het gebruikelijk dat trajecten op het gebied van talentontwikkeling en leiderschap het domein zijn van HRM en de top van organisaties en dit is nu juist de verkeerde doelgroep. Het talent zit veelal verborgen in de operatie, daar waar het echt gebeurt en dat wordt vaak niet (h)erkend. De juiste mensen worden dus vaak niet gefaciliteerd en dat is ‘killing’ voor organisaties en klanten. Gevolg is dat passie, talent en veel creatieve ideeën om te komen tot innovatie onder de oppervlakte blijven en nooit de klant bereiken met als eindresultaat dat klanten en ook de mensen met het benodigde talent de organisatie verlaten. Kortom, door geen persoonlijk leiderschap te tonen en dit te tolereren werken veel medewerkers en organisaties mee aan het leveren van middelmatige prestaties en dit wordt zonder morren geaccepteerd. De vraag is alleen hoelang klanten dit nog accepteren en de deze vraag stellen is gelijk een mooie kapstok voor het op gang brengen van bewustwording.

Doen

Kijk dus allemaal goed in de spiegel en stel de vraag of je genoegen neemt met het gemiddelde of toch streeft naar het beste, uitgaande van eigen talent, creativiteit, innovatie, passie en diversiteit. Nadenken en handelen naar aanleiding van deze vraag kost tijd op individueel en organisatieniveau maar het resultaat zal verrassend zijn.

En wat ga ik hier nu zelf doen? Het was immers een hectisch jaar met het beëindigen van een dienstverband van 14 jaar bij een werkgever waar ik over het algemeen met plezier heb gewerkt. Het was ook een jaar voor het inslaan van nieuwe wegen, onder andere door het geven van presentaties en het schrijven van boeken over talent, leiderschap, organisatievernieuwing en gerelateerde onderwerpen. Een jaar van verbinding, wat mede gestalte wordt gegeven doordat ik samen met meerdere mensen het inspiratieplatform Century of Talent verder mag uitbouwen en hierdoor ‘dromen’ omzet in ‘doen’. Inspiratie, passie, verdriet, valkuilen en geluk! Alles was aanwezig in een jaar dat vooral veel energie heeft opgeleverd.

Echter, dit alles is het komende jaar niet mogelijk wanneer ik nu niet even gas terugneem. Dit met het doel weer na te denken over wat ik kan, wat ik wil en waarom ik dit wil. Kortom, weer even de stip op de horizon scherp stellen en waar nodig een gewijzigde route uitstippelen. Immers, niets is in het beton gegoten in een vloeibare wereld. Maar nog veel belangrijker, ik ga daarnaast ook de batterij opladen door tijd te nemen voor het genieten van al het moois dat het leven te bieden heeft, zoals mijn gezin, vrienden en soms ook gewoon van het ‘niets’. Jullie zullen het vast begrijpen, ik kijk nu al uit naar de komende periode waarbij het overigens jammer is dat elBulli nu gesloten is anders had ik dit ‘culinaire wonder’ met eigen ogen kunnen aanschouwen en natuurlijk proeven!

Neem de tijd, geniet en in het najaar hoop ik jullie weer te mogen inspireren met een nieuwe blog


Richard van der Lee

Auteur: Richard van der Lee

8 380 10

Ontwikkeling en (organisatie)vernieuwing gaan samen met het (h)erkennen van talent, persoonlijk leiderschap tonen en de stap maken van denken naar daadwerkelijk doen. Als founder van het inspiratieplatform Century of Talent en oprichter van Visie op Talent Organisatieadvies en De Alfabetboeken verbindt en inspireert Richard van der Lee mensen en organisaties om hun dromen te realiseren. Zijn uitgangspunt is hierbij: ‘Verandering begint met delen’. Lees op Linkedin meer over Richard.


...
Het lijkt soms net zo onontkoombaar als plakkerige kauwgom op de stoep. Je zet de televisie aan en programma’s met bekende professionals uit de wereld
Hokjesdenken! Een fenomeen dat hardnekkig verbonden is met het doen en laten in de BV Nederland. Denk maar aan Cito-toetsen in het onderwijs. Deze zorgen
Binnen organisaties lopen nog veel gewoontedieren rond die doen denken aan de befaamde drie aapjes van Horen, Zien en Zwijgen! Hoezo? Nu, neem als voorbeeld
  Afbeeldingbron: De Luisterthermometer van Harry van de Pol uit het boek 'Harthorend, luisteren voor professionals' Geïnspireerd
Ik ben over het algemeen geen fan van allerlei reality-soaps en undercoverprogramma’s. Toch kom je soms wel eens een inspirerende uitzending tegen. Een
Frans Wilms
Ten minste 35 gemeenten veilen de thuiszorg via een internetveiling. Zij zetten de zorg te koop op een soort marktplaats, waar zorgorganisaties op kunnen
Gerard Jans
De wereld wordt steeds sneller en we zijn virtueel dichterbij elkaar dan ooit. Onder invloed van elkaar, en zeker ook onder invloed van laagconjunctuur,
Frans Wilms
Hoe krijg je ergens beweging in? Vraagt dat om doorwrochte robuuste masterplannen die je uitrolt? Of is toch iets anders nodig? Ik moest hier aandenken
Joop Boukes
Zelforganisatie en clientoriënterend werken zijn populaire alternatieven voor de starre wereld van sturing, hiërarchie, protocollen, externe eisen en
Frans Wilms
Hoe ga je om met kritiek? Ben je een kei om die direct te weerleggen of sta je er voor open? De manier waarop je reageert, doet er toe. Als leidinggevende
Frans Wilms
Hoe ga je om met kritiek? Ben je een kei om die direct te weerleggen of sta je er voor open? De manier waarop je reageert, doet er toe. Als leidinggevende
Frans Wilms
De missie van je organisatie ken je waarschijnlijk uit je hoofd. Maar, ken je die van jezelf ook? Hoe ziet jouw eigen missie eruit? Vanaf het moment dat
Pia Rauhala
Het zijn drukke tijden voor de zomervakantie. Halfjaarrapportages en projectevaluaties moeten af. Talloze borrels, afscheidsfeesten en zomerfeesten. Voor
Andy Joghi
Netwerken daar moet je het van hebben als ondernemer en professional. Dus je zet je beste beentje voor zoals het spreekwoord luidt en je gaat netwerken.
Frans Wilms
Maak je steeds hetzelfde rondje in de vissenkom? Het gebeurt vaak, voordat je het in de gaten hebt. Je routine bepaalt je leven. Je komt niet eens op het
Berichten: 2 maanden 2 weken geleden door Taco #1152
Taco's Profielfoto
Erg goed geschreven, het verwoord perfect hoe ik het ook voel. Dank voor het verwoorden en delen.
Berichten: 3 maanden 2 weken geleden door Visieoptalent #1138
Visieoptalent's Profielfoto
Beste Rianca, bedankt voor deze inspirerende reactie en het delen van jouw ervaringen. Ik wens jou ook heel veel wijsheid en vooral plezier toe in het vervolg van jouw reis en geniet van retraite. Groeten Richard

Wat vindt jij? deel het met ons!

DonateFacebookG+TwitterRSSLinkedInPaper.li