Login
Hoofd menu

Welkom bij ver. Lerende Leiders

ver. Lerende LeidersWelkom op de community website van vereniging Lerende Leiders: de grootste bron voor verbinding en inspiratie over nieuw en Dienend Leiderschap (Servant Leadership).
Wij zijn trots dat we een actieve en essentiele bijdrage mogen leveren aan de groei en persoonlijke ontwikkeling van vele duizenden leidinggevenden in diverse posities en binnen diverse bedrijven en branches. Leidinggevenden die op zoek zijn naar inspiratie op het gebied van Persoonlijk Leiderschap, Situationeel Leiderschap, en leiderschap in het algemeen.
Wij zijn trots op onze community leden die belangeloos hun kennis en ervaring met ons delen, wij zijn trots op de lezers die op zoek naar inspiratie, verbinding en leermomenten, kleur durven bekennen en de vele authentieke blogs waarderen met een reactie of een warme (virtuele) aanbeveling.

Sharing = Caring ㋛

failing-leadership

Als ik met een binaire bril naar de leiderschaps-wereld om me heen kijk, dan zie ik 2 soorten 'leiders': leiders en lijders.

Paradox?

Wat het verschil is, dat spreekt duidelijk uit het tegenovergestelde gevoel dat beide woorden oproepen. Wie wil er nu (op een enkele uitzondering na) een lijder zijn?

Ergens (of wellicht: ooit) willen we allemaal wel een leider zijn en dromen we van grootse zaken, we willen iets neerzetten / achterlaten, gerespecteerd worden, herinnerd worden...

Maar paradoxaal genoeg vergroten we met iedere poging om een (grotere) leider te worden de kans op het zijn van een (grotere) lijder...

Zijn of worden?

Daar waar je er wel voor kunt kiezen om leider te zijn, kun je niet kiezen om leider te worden.

Leider worden is namelijk geen keuze van jou, maar een keuze van je volgers: de mensen die in je geloven, de mensen wiens diepste droom het is om iets te betekenen in deze wereld, om verschil te maken, om iets neer te zetten waar ze oprecht trots op kunnen zijn, de mensen die met jou als leider de meeste kans van slagen hiervoor zien.

Mensen die in jou vertrouwen en in jou geloven: op dat moment, op die plek, onder die omstandigheden. Als deze mensen aan jou vragen om hun leider te worden, pas dan kun jij ervoor kiezen hun leider te zijn.

En een lijder dan?

Een lijder is vaak iemand die om persoonlijk gewin (zucht naar aanzien, status, macht, ego) graag leider wil worden. Of iemand die aangesteld wordt 'van boven af' als leider, omdat hij / zij de beste kaarten heeft om het bedrijf te managen (let op: dat is geen leiden!). Een lijder kan ook iemand zijn die leider was maar dat ten dienste van zichzelf heeft gesteld: hij / zij heeft zijn eigenwaarde ervan afhankelijk gemaakt.

Ook een lijder wordt 'gevolgd', maar dat volgen is vaak geen keuze vanuit vrijheid maar een keuze vanuit onvrijheid: de 'gouden handboeien', het zal mijn tijd wel duren, het is maar werk, de arbeidsmarkt is moeilijk, etc.

Als lijder zal de schoen altijd blijven wringen: je hebt alle uiterlijke kenmerken van een leider, maar er mist iets... en hoe harder je probeert om die schoen te laten passen hoe harder het gaat wringen. Jouw energie en je passie zijn dan niet meer gericht op het verwezenlijken van de droom van je 'volgers', maar je drang tot het zijn van een leider (en alle voordelen daarvan) richt al jouw energie op jezelf...

De paradox

Als jouw oprechte intentie is om met passie en geheel belangeloos jezelf in te zetten voor jouw droom, waarbij je de mensen om je heen in staat stelt om te groeien. En het moment, de plek en de omstandigheden vereisen dat jij de leider op dat ogenblik bent, dan wordt je dat vanzelf. Doordat je intentie bij je passie en droom ligt en het groeien van jouw volgers positief hieraan bijdraagt, voorkom je dat je een lijder wordt door ook zelf weer een volger te kunnen worden.

Een volger van een nieuwe leider, die door jouw bevlogen leiding gegroeid is om op dat moment, op die plek en onder die (gewijzigde) omstandigheden het beste te zijn voor al zijn / haar volgers.

Daarin onderscheidt de leider zich van de lijder.

En jij?

Wie ben jij, wie volgt jou nou echt vanuit vrijheid, wie volg jij?

Hoe zit het met jouw vrijheid om te volgen?

Ben jij een echte leider of toch een lijder?

Berichten: 2 jaren 3 maanden geleden door HoiEdwin #599
HoiEdwin's Profielfoto
Hoi Ruud,

Graag gedaan. (helaas geen link)

Groet, Edwin
Berichten: 2 jaren 4 maanden geleden door Ruud #597
Ruud's Profielfoto
Hoi Edwin,
ik heb ook het artikel gelezen waar je aan refereert: zeer mooi en waardevol (heeft iemand wellicht een link?)
Ik ben zelf ook van mening dat goed (of beter) leiderschap begint met het leiding geven aan jezelf, ook in tijden dat het minder gaat (als je aan het 'lijden' bent). Ook leiden leer je met vallen en opstaan en pas als je 'de bodem' raakt sta je op het fundament om te beginnen met bouwen.
Binnen lerende leiders hechten we dan ook veel waarde aan de drietrap: jezelf leiden > anderen leiden > organisaties leiden.

Het lijden zoals bedoeld in dit artikel is met name gericht op de leider die leider wil zijn omwille van het leiden en alles wat daarmee zijn ego versterkt en groter maakt. Niet zozeer alleen het lijden van deze leider maar zeker ook van de mensen die hem ( 'gedwongen') volgen.

Bedankt voor het weer actueel maken en het delen van je inzicht!

groeten,
Ruud.

Wat vind jij? deel het met ons!

Twitter

lerende leiders lerendeleiders lerende leiders

De alles-in-1-manager - http://t.co/4OySFpRW8Z

18 minutes ago Reply Retweet Favorite
anita olsthoorn anitaolsthoorn anita olsthoorn

RT @lerendeleiders: Het principe van hechting voor diepteverandering - http://t.co/3lOk9sBi1H

10 hours, 37 minutes ago Reply Retweet Favorite
lerende leiders lerendeleiders lerende leiders

Het principe van hechting voor diepteverandering - http://t.co/3lOk9sBi1H

11 hours, 3 minutes ago Reply Retweet Favorite
Rainmen Europe Rainmeneurope Rainmen Europe

RT @EllenKalkhoven: Lerendeleiders.nl - Drie tips voor Innerlijk Leiderschap http://t.co/c5otuYQcLT

15 hours, 4 minutes ago Reply Retweet Favorite
Jos Stokman jsstkmn Jos Stokman

RT @RemyMaatman: Om mensen te laten leren moet je eerst hun hart raken, dan pas hun hersenen! @lerendeleiders

17 hours, 8 minutes ago Reply Retweet Favorite
lerende leiders lerendeleiders lerende leiders

welkom bij Vereniging Lerende Leiders - http://t.co/NtuDxCSOWA

20 hours, 3 minutes ago Reply Retweet Favorite
marieke van ginkel MariekeGinkel marieke van ginkel

RT @RemyMaatman: Om mensen te laten leren moet je eerst hun hart raken, dan pas hun hersenen! @lerendeleiders

22 hours, 56 minutes ago Reply Retweet Favorite
lerende leiders lerendeleiders lerende leiders

Daily lerendeleiders.nl is out! http://t.co/FYU5gQzncy Stories via @RoosSohier @LeadershipMSU @KoosGroenewoud

23 hours, 20 minutes ago Reply Retweet Favorite
lerende leiders lerendeleiders lerende leiders

De pleisterplakkers & cursusje motiveren - http://t.co/mnuMWH4vMG

1 day, 18 minutes ago Reply Retweet Favorite
Niek Gort visuele Niek Gort

RT @RienDeijkers: Lerendeleiders.nl - Wat je krijgt is wat je ziet!: http://t.co/LxFc0y3iwa

1 day, 9 hours ago Reply Retweet Favorite

DonateFacebookG+TwitterRSSLinkedInPaper.li

x

keepcalm