Login
Hoofd menu

Welkom bij ver. Lerende Leiders

ver. Lerende LeidersWelkom op de community website van vereniging Lerende Leiders: de grootste bron voor verbinding en inspiratie over nieuw en Dienend Leiderschap (Servant Leadership).
Wij zijn trots dat we een actieve en essentiele bijdrage mogen leveren aan de groei en persoonlijke ontwikkeling van vele duizenden leidinggevenden in diverse posities en binnen diverse bedrijven en branches. Leidinggevenden die op zoek zijn naar inspiratie op het gebied van Persoonlijk Leiderschap, Situationeel Leiderschap, en leiderschap in het algemeen.
Wij zijn trots op onze community leden die belangeloos hun kennis en ervaring met ons delen, wij zijn trots op de lezers die op zoek naar inspiratie, verbinding en leermomenten, kleur durven bekennen en de vele authentieke blogs waarderen met een reactie of een warme (virtuele) aanbeveling.

Sharing = Caring ㋛

WinnerLoser

Bron: Hubé advies - weblog

Deze week speelde ik tennis in de voorjaarscompetitie. Al na de eerste game verloor ik de controle over het spel. Mijn aandacht verschoof van het 'raken van de bal' naar 'het verslaan' van mijn tegenspeler. Overdracht van energie komt ook voor in de relatie tussen leiders en volgers. Een krachtige leider handelt vanuit eigen motieven. Daarom de vraag: wat heeft een leider nodig om de bal te raken?

Focus

Focus is een kwestie waarop het denken en de aandacht zijn gericht. In het tennis moet de focus op de bal liggen. Zo kun je de bal 'sturen' naar de hoek waar je hem hebben wil. In alle eerlijkheid is mijn focus bij tennis gericht op de behoefte om te winnen. Ik wil mezelf overtreffen. En dat kan alleen als ik uitga van mijn eigen kracht. Maar deze week liet ik me afleiden door het spel van mijn tegenspeler. Net als een leider zich kan laten afleiden door de wensen van de klant, van zijn medewerkers of van derden uit de omgeving. Een krachtige leider blijft in verbinding met zijn eigen drijfveren. Ook als hij wordt afgeleid door druk van buitenaf.

Aandachtig zijn

Een krachtige leider is aandachtig. Hij is zich bewust van zichzelf en van zijn omgeving. Bij tennis is aandacht een belangrijk aspect. Met aandacht kun je de bal gericht plaatsen. Daarnaast moet je zorgen voor bewustzijn van je eigen houding. De stand van de voeten bepaalt de richting van de bal. Dus eerst positie innemen en dan aandachtig slaan. Nu was mijn aandacht overal, behalve bij mijn houding en de bal. Het is dus niet vreemd dat het plaatsen van de bal niet lekker liep. En zo geldt het ook voor leiders. Doelen worden alleen bereikt als de leider aandachtig is en zijn eigen handelen afstemt op de organisatiedoelen.

Vertrouwen

Een leider kan alleen krachtig zijn als hij in zichzelf gelooft. En daarmee bedoel ik niet dat de leider in alles zelfverzekerd moet zijn. Een gezonde dosis twijfel houd het mes scherp. Maar mij ontbrak het in de wedstrijd aan basis vertrouwen. Ik had de overtuiging dat ik deze wedstrijd niet zou gaan winnen. Ik riep het verlies over mezelf af. Zo zijn er leiders die niet geloven dat zij de organisatiedoelen kunnen waarmaken. Wellicht kunnen ze dat ook niet alleen. Ga als leider na bij jezelf op welke aspect je wel vertrouwen kunt voelen. Maak op dat onderdeel afspraken met je meerderen. Zodat je in ieder geval in jezelf kunt geloven.

Maak keuzes

Na afloop van de tennisnederlaag :) heb ik nagedacht of ik wilde doorgaan met de competitie of stoppen. Niet vanwege deze ene partij (het was de zoveelste op rij die ik kansloos verloor). Maar vanwege het spelplezier. Ik ben namelijk niet gaan tennissen om te winnen, maar om plezier te hebben. Begrijp me niet verkeerd, winnen is leuk. Maar het is niet de drijfveer om te gaan tennissen. Het is dus niet altijd wat het lijkt.

Ik ga de volgende wedstrijd met een andere houding in. Ik wil er plezier aan beleven. Dus leider, wat is jouw drijfveer om aan het roer te staan? Waarom doe jij wat je doet? Wat het ook zij, als je functioneert vanuit je innerlijke drijfveren, dan ben je altijd effectief.

Berichten: 2 jaren 8 maanden geleden door Karin Sorbi #504
Karin Sorbi's Profielfoto
Mooi artikel en mogelijk een aanrader: 'Inner Coaching' van Stefan Schaffelhuber over tennis & leiderschap... (ruim 20 jaar geleden verschenen).

Wat vind jij? deel het met ons!

Twitter

anita olsthoorn anitaolsthoorn anita olsthoorn

RT @lerendeleiders: Het principe van hechting voor diepteverandering - http://t.co/3lOk9sBi1H

1 hour ago Reply Retweet Favorite
lerende leiders lerendeleiders lerende leiders

Het principe van hechting voor diepteverandering - http://t.co/3lOk9sBi1H

1 hour, 26 minutes ago Reply Retweet Favorite
Rainmen Europe Rainmeneurope Rainmen Europe

RT @EllenKalkhoven: Lerendeleiders.nl - Drie tips voor Innerlijk Leiderschap http://t.co/c5otuYQcLT

5 hours, 26 minutes ago Reply Retweet Favorite
Jos Stokman jsstkmn Jos Stokman

RT @RemyMaatman: Om mensen te laten leren moet je eerst hun hart raken, dan pas hun hersenen! @lerendeleiders

7 hours, 31 minutes ago Reply Retweet Favorite
lerende leiders lerendeleiders lerende leiders

welkom bij Vereniging Lerende Leiders - http://t.co/NtuDxCSOWA

10 hours, 26 minutes ago Reply Retweet Favorite
marieke van ginkel MariekeGinkel marieke van ginkel

RT @RemyMaatman: Om mensen te laten leren moet je eerst hun hart raken, dan pas hun hersenen! @lerendeleiders

13 hours, 19 minutes ago Reply Retweet Favorite
lerende leiders lerendeleiders lerende leiders

Daily lerendeleiders.nl is out! http://t.co/FYU5gQzncy Stories via @RoosSohier @LeadershipMSU @KoosGroenewoud

13 hours, 43 minutes ago Reply Retweet Favorite
lerende leiders lerendeleiders lerende leiders

De pleisterplakkers & cursusje motiveren - http://t.co/mnuMWH4vMG

14 hours, 41 minutes ago Reply Retweet Favorite
Niek Gort visuele Niek Gort

RT @RienDeijkers: Lerendeleiders.nl - Wat je krijgt is wat je ziet!: http://t.co/LxFc0y3iwa

23 hours, 40 minutes ago Reply Retweet Favorite
BMD Advies BMDAdvies BMD Advies

RT @RemyMaatman: Om mensen te laten leren moet je eerst hun hart raken, dan pas hun hersenen! @lerendeleiders

23 hours, 42 minutes ago Reply Retweet Favorite

DonateFacebookG+TwitterRSSLinkedInPaper.li

x

keepcalm