Main menu

WinnerLoser

Bron: Hubé advies - weblog

Deze week speelde ik tennis in de voorjaarscompetitie. Al na de eerste game verloor ik de controle over het spel. Mijn aandacht verschoof van het 'raken van de bal' naar 'het verslaan' van mijn tegenspeler. Overdracht van energie komt ook voor in de relatie tussen leiders en volgers. Een krachtige leider handelt vanuit eigen motieven. Daarom de vraag: wat heeft een leider nodig om de bal te raken?

Focus

Focus is een kwestie waarop het denken en de aandacht zijn gericht. In het tennis moet de focus op de bal liggen. Zo kun je de bal 'sturen' naar de hoek waar je hem hebben wil. In alle eerlijkheid is mijn focus bij tennis gericht op de behoefte om te winnen. Ik wil mezelf overtreffen. En dat kan alleen als ik uitga van mijn eigen kracht. Maar deze week liet ik me afleiden door het spel van mijn tegenspeler. Net als een leider zich kan laten afleiden door de wensen van de klant, van zijn medewerkers of van derden uit de omgeving. Een krachtige leider blijft in verbinding met zijn eigen drijfveren. Ook als hij wordt afgeleid door druk van buitenaf.

Aandachtig zijn

Een krachtige leider is aandachtig. Hij is zich bewust van zichzelf en van zijn omgeving. Bij tennis is aandacht een belangrijk aspect. Met aandacht kun je de bal gericht plaatsen. Daarnaast moet je zorgen voor bewustzijn van je eigen houding. De stand van de voeten bepaalt de richting van de bal. Dus eerst positie innemen en dan aandachtig slaan. Nu was mijn aandacht overal, behalve bij mijn houding en de bal. Het is dus niet vreemd dat het plaatsen van de bal niet lekker liep. En zo geldt het ook voor leiders. Doelen worden alleen bereikt als de leider aandachtig is en zijn eigen handelen afstemt op de organisatiedoelen.

Vertrouwen

Een leider kan alleen krachtig zijn als hij in zichzelf gelooft. En daarmee bedoel ik niet dat de leider in alles zelfverzekerd moet zijn. Een gezonde dosis twijfel houd het mes scherp. Maar mij ontbrak het in de wedstrijd aan basis vertrouwen. Ik had de overtuiging dat ik deze wedstrijd niet zou gaan winnen. Ik riep het verlies over mezelf af. Zo zijn er leiders die niet geloven dat zij de organisatiedoelen kunnen waarmaken. Wellicht kunnen ze dat ook niet alleen. Ga als leider na bij jezelf op welke aspect je wel vertrouwen kunt voelen. Maak op dat onderdeel afspraken met je meerderen. Zodat je in ieder geval in jezelf kunt geloven.

Maak keuzes

Na afloop van de tennisnederlaag :) heb ik nagedacht of ik wilde doorgaan met de competitie of stoppen. Niet vanwege deze ene partij (het was de zoveelste op rij die ik kansloos verloor). Maar vanwege het spelplezier. Ik ben namelijk niet gaan tennissen om te winnen, maar om plezier te hebben. Begrijp me niet verkeerd, winnen is leuk. Maar het is niet de drijfveer om te gaan tennissen. Het is dus niet altijd wat het lijkt.

Ik ga de volgende wedstrijd met een andere houding in. Ik wil er plezier aan beleven. Dus leider, wat is jouw drijfveer om aan het roer te staan? Waarom doe jij wat je doet? Wat het ook zij, als je functioneert vanuit je innerlijke drijfveren, dan ben je altijd effectief.

Berichten: 2 jaren 7 maanden geleden door Karin Sorbi #504
Karin Sorbi's Profielfoto
Mooi artikel en mogelijk een aanrader: 'Inner Coaching' van Stefan Schaffelhuber over tennis & leiderschap... (ruim 20 jaar geleden verschenen).

Wat vindt jij? deel het met ons!

Twitter

lerende leiders lerendeleiders lerende leiders

De normmedewerker http://t.co/hSxpHyCafA

2 hours, 41 minutes ago Reply Retweet Favorite
Egbert Veen egbertveen Egbert Veen

RT @lerendeleiders: Wat zie je: mensen of producten? - http://t.co/rtU2H0VZkY

4 hours, 45 minutes ago Reply Retweet Favorite
lerende leiders lerendeleiders lerende leiders

Daily lerendeleiders.nl is out! http://t.co/FYU5gPIzOm Stories via @ExpertCompany @TitiaBruning @samuelmahaffy

4 hours, 58 minutes ago Reply Retweet Favorite
F. Thunus Spock444 F. Thunus

Waarom masterplannen niet werken bij complexiteit via @lerendeleiders http://t.co/vGfrRqFp7C #artofhosting #aoh

5 hours, 4 minutes ago Reply Retweet Favorite
lerende leiders lerendeleiders lerende leiders

Don’t take employees for granted http://t.co/ABLAFlqnA0

6 hours, 56 minutes ago Reply Retweet Favorite
Olaf van Arkel OlafvanArkel Olaf van Arkel

RT @lerendeleiders: Waarom masterplannen niet werken bij complexiteit http://t.co/A7ybrp70Qs

6 hours, 57 minutes ago Reply Retweet Favorite
lidewij gerner lidewijgerner lidewij gerner

RT @lerendeleiders: Waarom masterplannen niet werken bij complexiteit http://t.co/A7ybrp70Qs

17 hours, 23 minutes ago Reply Retweet Favorite
lerende leiders lerendeleiders lerende leiders

Waarom masterplannen niet werken bij complexiteit http://t.co/A7ybrp70Qs

17 hours, 40 minutes ago Reply Retweet Favorite
Leiderschapsdomeinen ldomeinen Leiderschapsdomeinen

RT @lerendeleiders: Wat zie je: mensen of producten? - http://t.co/rtU2H0VZkY

18 hours, 11 minutes ago Reply Retweet Favorite
lerende leiders lerendeleiders lerende leiders

Moe? Veranderen geeft energie! - http://t.co/VSLnI4Grl9

19 hours, 40 minutes ago Reply Retweet Favorite

DonateFacebookG+TwitterRSSLinkedInPaper.li