person_outline

Antwoord: Less Chiefs, More Indians

Opmerking: U plaats het bericht als een 'gast', u kunt niet meer het bericht bewerken of verwijderen
Gelieve Inloggen of Registreren om deze stap over te slaan.

Uw e-mailadres wordt nooit getoond op de site.
X

Onderwerp geschiedenis van: Less Chiefs, More Indians

Toon max. de laatste 6 berichten - (Laatste bericht eerst)

 • basdekruyff
 • basdekruyff's Profielfoto > Alle recente Leiderschapsberichten op ons f... | Leiderschap
5 jaren 6 maanden geleden
Less Chiefs, More Indians

Dank je Yvonne, voor een mooi stukje food-for-thought.

Ik ben een warm voorstander voor zelfsturing en het gunnen/nemen van eigen verantwoordelijkheid. Het ondernemerschap tot op de "laagste" regionen zorgt ervoor dat de energie gestoken wordt in de zaken die er toe doen.

Zelfsturende teams blijken echter vaak zelfstuurloze teams. Ook al wordt er nog zo aangedrongen op eigen initiatief, informele lijnen en meer van dergelijke mooie zaken, het blijkt helaas vaak niet goed uit te pakken. Ik heb zogenaamd zelfsturende teams gezien die zichzelf rechtstreeks de puinpoeier instuurden. De teamleden lagen met elkaar overhoop en gunden elkaar amper het licht in de ogen. Bij een dergelijk team binnen een ministerie hoorde ik leden zeggen: ik doe mijn ding en mijd zoveel mogelijk contact met de rest. Hoezo team?

De reden waarom het in mijn ogen vaak misgaat is: het ontbreekt aan een helder gemeenschappelijk doel. En dan bedoel ik ook werkelijk gemeenschappelijk: iedereen moet overtuigd zijn van het doel en begrijpen welke bijdrage hij of zij daaraan kan leveren. Ben je er niet van overtuigd? Dan moet je weg. Zolang dat gemeenschappelijk doel er niet is, gaan eigen belangen de kop opsteken. Die zijn er natuurlijk toch wel, maar worden belangrijker naarmate er onzekerheid bestaat over het gemeenschappelijke doel en dus het nut van de energie die je daar als individu in steekt.

Een gemeenschappelijk doel en als het even kan: een gezamenlijk aanvaard leider. Die weliswaar op afstand blijft zolang het kan, maar dichtbij genoeg is op momenten dat het team steun nodig heeft.

Persoonlijk denk ik dat hierin ook de makke van de EU zit. Wat is het gemeenschappelijke doel van de EU, wat willen we bereiken, hoe kunnen de lidstaten daar aan bijdragen? Vooralsnog prevaleren de belangen van de afzonderlijke lidstaten in alle onderhandelingen die er maar te vinden zijn. Op heikele punten lijkt het onmogelijk met één stem te spreken, zodat we genoegen moeten nemen met halfbakken akkoorden. Noem het gerust compromissen, maar halfbakken zijn ze, voor iedereen zit er wat bij, maar niemand kijkt opgewekt. Zo bezien vind ik het nog geen gek idee om ook een Europese president te kiezen. Iemand die de richting aangeeft, het boegbeeld is en op het moment dat de lidstaten weer eens besluiteloos blijken, de knoop doorhakt.

 • mourikf
 • mourikf's Profielfoto > Alle recente Leiderschapsberichten op ons f... | Leiderschap
5 jaren 7 maanden geleden
Less Chiefs, More Indians

Een mooi artikel over de kansen en mogelijkheden over organiseren en werken anno 21ste eeuw. Over nieuw leiderschap en de werkondernemer.
Yvonne Bedankt!

 • Roy
 • Roy's Profielfoto > Alle recente Leiderschapsberichten op ons f... | Leiderschap
5 jaren 7 maanden geleden
Less Chiefs, More Indians

Leuke uitdaging Yvonne! Leiderschap om dingen in beweging te zetten en de kaders aan te geven, en vervolgens nieuwe leiders op te laten staan :-) > Alle recente Leiderschapsberichten op ons f... | Leiderschap

 • Visieoptalent
 • Visieoptalent's Profielfoto > Alle recente Leiderschapsberichten op ons f... | Leiderschap
5 jaren 7 maanden geleden
Less Chiefs, More Indians

Beste Yvonne, ik kan mij op hoofdlijn vinden in jouw betoog maar ik wil een stap verder gaan. Ik vraag mij namelijk af af of management of in dit geval sturing en beheersing op deze wijze nog noodzakelijk is? Dit vanuit de gedachte dat klein het nieuwe groot gaat worden (oftewel vloeibariseren), waarbij rolgebonden leiderschap een belangrijke rol gaat spelen. Wellicht geeft de blog 'De organisatieles van Alcatraz' aanzet voor een verdere gedachtewisseling :-) > Alle recente Leiderschapsberichten op ons f... | Leiderschap centuryoftalent.wordpress.com/2013/03/24...tieles-van-alcatraz/

Groeten Richard

 • twitter
 • twitter's Profielfoto > Alle recente Leiderschapsberichten op ons f... | Leiderschap
5 jaren 7 maanden geleden
Less Chiefs, More Indians

Ondertussen op Twitter:

 • Yvvdu
 • Yvvdu's Profielfoto > Alle recente Leiderschapsberichten op ons f... | Leiderschap
5 jaren 7 maanden geleden
Less Chiefs, More Indians

zelfsturing > Alle recente Leiderschapsberichten op ons f... | LeiderschapTerugblik

Het wetenschappelijke managementmodel, 100 jaar geleden bedacht door Taylor en razend succesvol in de fabrieken van m.n. Ford en Bethlehem Steel Company, is in deze tijd absoluut uitgewerkt. Om hoogopgeleide, zelfbewuste en intelligente kenniswerkers te motiveren en te inspireren is iets anders nodig dan medewerkers tot in detail vertellen wat ze moeten doen. Niet dat het de schuld is van die managers dat er niet meer zo fijn gewerkt wordt, want de meeste managers werken enorm hard en doen ongelooflijk hun best om hun medewerkers en de organisatie vooruit te helpen.

Lees verder...
×
Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.