person_outline

× Topics met betrekking tot 'Organisaties Leiden'...

All animals are equal

  • anderZverder | Leona
  • anderZverder | Leona's Profielfoto > All animals are equal - Lerende Leiders | Leiderschap Onderwerp Auteur
  • Offline
Meer
4 jaren 4 maanden geleden #1290 door anderZverder | Leona
All animals are equal werd gestart door anderZverder | Leona

equalanimals > All animals are equal - Lerende Leiders | LeiderschapEen paar weken geleden heb ik een gesprek gehad met Jos de Blok, oprichter van Buurtzorg en Arko van Brakel, CEO van De Baak. De aanleiding was een uitzending van Tegenlicht op 15 februari jl., die het einde van de manager inluidde. We zitten niet meer te wachten op managers die de boel controleren, de voortgang saboteren, medewerkers tegenwerken en toch dikke bonussen opstrijken.

Lees verder...
  • Aad Cense
  • Aad Cense's Profielfoto > All animals are equal - Lerende Leiders | Leiderschap
4 jaren 4 maanden geleden #1291 door Aad Cense
Beantwoord door Aad Cense in topic All animals are equal
De reanimatie van het eigenlijk al rond 1900 contraproductief gebleken Taylorisme lijkt een gevolg van de politieke ideologie van het New Public Government. Sinds gepredikt wordt dat "alles gewoon een bedrijf is" zijn ook de professionele en dienstverlenende sectoren van de samenleving gekoloniseerd. Zie zorg, onderwijs, wetenschap, politie
Meer
2 jaren 3 maanden geleden #1669 door maarten-de-winter
Beantwoord door maarten-de-winter in topic All animals are equal
We willen natuurlijk net als Jos allemaal een fijne leefwereld. Dan komen we op de vraag hoe je de twee werelden definieert. Zonder een definitie is het verleidelijk om alles wat systeemwereld is, negatief te kwalificeren. Zonder een definitie kan iedereen het met Jos eens zijn en kom je niet tot een goed gesprek over wat er nodig is om de organisatie beter te maken.

Vakmanschap is een begrip dat tenminste voor een belangrijk deel in de syseemwereld thuishoort. Jos haalt het begrip vakmanschap daar uit, maar door dat te doen omzeilt hij de vraag wat de vakman van de systemen nodig heeft om zijn vak te kunnen uitvoeren. In korte waardeketens zoals de thuiszorg is dat misschien triviaal, maar in langere waardeketens zoals een ziekenhuis, een gemeente, de rechtspraak, een energiebedrijf of een universiteit doet dat ertoe. Wanneer de chirurg dat niet doet, komt hij of zij voor het medisch tuchtcollege; de advocaat bij de deken. Over systeemwereld gesproken: fijn dat dat er is.

Iedere organisatieprofessional zou zich moeten verzetten tegen het idee dat 'de systeemwereld' het probleem is; deze is noodzakelijk. De HUIDIGE systeemwereld functioneert in organiaties inderdaad niet en drukt de leefwereld naar een depressieve staat: slechts 9% van de werkenden in Nederland is 'engaged' (Gallup). De vraag is dan hoe je ruimte maakt voor de leefwereld. Dat is een belangrijke vraag die de toekomst van onze samenleving raakt. In mijn blogs vind je naast klantverhalen ook toepasbare tools, waarmee de kwaliteit van de leefwereld en systeemwereld meetbaar worden gemaakt (en deze scherp definieert). Zodat je weet waar je kunt beginnen om van grotere waarde voor klanten, hun omgeving en hun toekomst te zijn. Bijvoorbeeld door vakmanschap verder te ontwikkelen. Maar dat is slechts een voorbeeld, want het gaat om veel meer dan dat.

End of content

No more pages to load

×
Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.