person_outline

Een schip bouwen

Meer
7 jaren 10 maanden geleden #343 door ruud
Een schip bouwen werd gestart door ruud

HandenOpelkaar > Een schip bouwen - Lerende Leiders | Leiderschap

"Wanneer je een schip wilt gaan bouwen
Breng dan geen mensen bijeen
Om timmerhout te sjouwen
Of te tekenen alleen

Voorkom dat ze taken ontvangen
Deel evenmin plannen mee
Maar leer eerst mensen verlangen
Naar de eindeloze zee"

Antoine De Saint-Exupéry

 

Nieuwe dingen, verandering en beweging ontstaan vaak uit dromen: een levendig beeld waar geen speld meer tussen is te krijgen, wat jouw passie aanwakkerd en je voor 200% inzet geeft.
Maar hoe verwezenlijk je deze droom, want met dromen alleen kom je natuurlijk nergens. Hoe motiveer je de mensen in jouw team om er vol voor te gaan? Hoe 'conceptualiseer' jij jouw droom? Hoe zorg jij ervoor dat de mensen in jouw organisatie gaan voor de droom, zonder dat het voor hun een nachtmerrie wordt?

[Ook hier verschenen: Een schip bouwen]

Meer
7 jaren 10 maanden geleden #344 door Lindsie
Beantwoord door Lindsie in topic Een schip bouwen
Hi Ruud,

Hele relevante en altijd weer lastige vraag. Eén die vaak door mijn hoofd spookt.

Je hebt die droom, zo mooi en prachtig, maar hoe laat je mensen op een positieve en vooral niet dwingende manier weten dat je die droom met hen wilt delen.

Ik laat mijn keuze afhangen van de persoon zoals ik hem / haar ervaar. En dat gaat soms grandioos mis en soms geweldig goed.

Maar ook; ik probeer zo bewust mogelijk te blijven van het feit dat het MIJN droom is. Die kan en mag ik niet opleggen aan anderen.

Het mooiste is als blijkt dat we beide een droom hebben, heel verschillend maar toch dicht bij elkaar. Dat je al pratende steeds weer denkt: "dat is ook een mooi gezichtspunt" of "zo had ik het nog niet begrepen".

We zijn er al vaker op uit gekomen en ik ga het hier weer toevoegen. Het verschil zit uiteindelijk in de verbinding die wel of niet tot stand komt. En ik kies er bewust voor om voort te bouwen met mensen waarbij de verbinding wel tot stand is gekomen. Dan wordt het bij iedere ontmoeting, met ieder gesprek een stapje sterker en kunnen blijven bouwen aan onze dromen.

Dank voor het mooie gedicht!

Lindsie
  • Jurjen de Lange
  • Jurjen de Lange's Profielfoto > Een schip bouwen - Lerende Leiders | Leiderschap
7 jaren 10 maanden geleden #347 door Jurjen de Lange
Beantwoord door Jurjen de Lange in topic Een schip bouwen
Klopt helemaal. Mensen zijn ook na het verlangen naar de eindeloze zee geneigd terug te deinzen voor de hoge golven en gevaarlijke onderstroom. Het is dus zaak ze te betrekken bij alle processen. Dus niet alleen de bouw van het schip, maar ook het bedwingen van het water.
Meer
7 jaren 10 maanden geleden #348 door Gastmans
Beantwoord door Gastmans in topic Een schip bouwen
Daar gaan we weer. Nog maar net heeft iemand iets geopperd of er volgt "Ja, maar ...".
Deze houding voorkomt dat er echt gedroomd wordt. Wanneer iemand een echte droom heeft moet je je geen zorgen maken. Hij zal de middelen zoeken en vinden om die te realiseren. DAT is de boodschap van A.deSE En kom nu weer niet af met je "ja, maar ..." Waar het om draait is dat we 'dromen van de eindeloze zee' verwarren met 'wensen'. "I have a dream!" riep ML King.
Leer mensen echt dromen. Vraag door op hun droom. Het is vaak slechts een vaag beeld, een lauwe wens, een ik-zou-weg-willen-indien. Het is geen droom indien je onmiddellijk start met relativeren, 'realistisch' maken, ...
Wat nodig is een droom die diep in jou veranked is en waar je echt voor gaat, een droom die je passie vorm geeft. Daar kunnen professionele begeleiders bij helpen, indien ... ze zelf zo een droom hebben en uit ervaring kunnen spreken.

End of content

No more pages to load

×
Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.