person_outline

× Evenement topics voor en door Vakgenoten...

Passioneel Leiderschap nader onderzocht

  • MarkRaijmakers
  • MarkRaijmakers's Profielfoto > Passioneel Leiderschap nader onderzocht - L... | Leiderschap Onderwerp Auteur
  • Offline
Meer
6 jaren 11 maanden geleden #636 door MarkRaijmakers
Passioneel Leiderschap nader onderzocht werd gestart door MarkRaijmakers
Passioneel Leiderschap nader onderzocht

Geïnspireerd door de 'boekbespreking' met Inge Nuijten op vijf oktober jongstleden tijdens een vakgenoten sessie, heb ik een vertaling gemaakt naar wat ik 'passioneel leiderschap' noem. Passioneel leiderschap is een concept dat binnen het Passioneel Leiderschap Netwerk praktisch wordt vormgegeven, en heeft als kern passie aanwakkeren. Net als dienend leiderschap is passioneel leiderschap er op gericht de ander te dienen. Voor de inhoudelijke concepten achter passioneel leiderschap kan ik voor een groot deel bouwen op wat het dienend leiderschap aan theorievorming en praktijkervaring heeft voortgebracht.

Deze blog verscheen eerder in aangepaste vorm op de website passioneelleiderschap.net .

Nuijten: “Een dienend leider stelt de belangen van anderen op de eerste plaats, heeft de wijsheid om te zien wat nodig is, de capaciteiten om er iets mee te doen en de moed om er naar te handelen“. Dienend leiderschap begint bij jezelf. Het is iets wat je doet omdat je weet dat het goed is.

Nuijten onderscheid op basis van haar onderzoek acht kenmerken van dienend leiderschap. In de volgende tekst maak ik een vertaling van deze acht kenmerken naar passioneel leiderschap.

Authenciteit is dat je gedrag overeenkomt met wie je werkelijk bent, dat je weet wie je bent en waar je voor staat. Als leider ken je je eigen passies. Als leider ben je ook bescheiden: je weet dat je niet alles hoeft te weten. Je kan je eigen talenten in het juiste perspectief plaatsen. Bescheidenheid houdt niet in dat je jezelf wegcijfert. In plaats van bescheidenheid geef ik zelf de voorkeur aan het woord nieuwsgierigheid: een open naar de ander gerichte houding, bereid om te leren. Je laten inspireren door de passie van de ander, en de uitnodiging naar de ander om zijn of haar passie te uiten. Een kwaliteit van een leider die bij uitstek om visie vraagt is die van rentmeesterschap: weten hoe je een visie kan formuleren waar mensen trots op kunnen zijn. Rentmeesters stimuleren anderen om in gezamenlijk belang te handelen. Rentmeesters zijn in staat passies van mensen samen te laten smelten.

Passioneel leiderschap is geen vrijbrief voor alle initiatieven. Leiders dienen duidelijke kaders en grenzen te stellen. Het sleutelwoord is hierbij verantwoordelijkheid: weten wie waarvoor verantwoordelijk is, dat duidelijk maken en vervolgens geven. Werken medewerkers meer vanuit hun passie kunnen ze meer verantwoordelijkheid nemen voor de dingen waar ze goed in zijn. Empowerment heeft te maken met motivatie en is er op gericht de ander in de regierol te zetten. Leiders die empoweren weten waar de behoefte van medewerkers liggen, en geven middelen waardoor medewerkers inhoud kunnen geven aan hun doelen. Ziet een leider dat iets uitoefening van passie in de weg staat, zal hij/zij die barrière weg willen halen. De vraag voor de leider is wat hebben mensen nodig om hun doelen te bereiken, om hun passie te kunnen uitoefenen.

De eerste keer mag iemand een fout maken, de tweede keer niet meer want dan zou de fout bewust worden gemaakt. Fouten maken is menselijk en passioneel leiderschap past daarom vergeving toe. Als mensen die vanuit hun passie werken een fout maken zullen ze gedreven zijn die fout te herstellen. Iedere leider maakt complimenten, maar ook mensen die vanuit hun passie werken willen waardering voelen. Tenslotte is moed het achtste kenmerk: de kracht om weerstand te bieden en moeilijke situaties goed te doorstaan. Zeker als een organisatie de stap durft te zetten naar meer ruimte voor passie, vereist het moed om dit proces te laten ontstaat en leiden.

Mark Raijmakers
Iniatiefnemer van het Passioneel Leiderschap Netwerk
mark (at) passioneelleiderschap.net
(06) 28 200 402

End of content

No more pages to load

×
Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.