person_outline

  Super Mario of Andrea? Over 'heel maken'

  SuperMario > Super Mario of Andrea? Over 'heel maken' | Leiderschap

  Ze zijn er heus wel, dienende leiders, en misschien wel meer dan je denkt. Je moet alleen goed zoeken, want dienende leiders laten zich meestal niet zo voorstaan op hun ego.

  Zapservice

  Afgelopen woensdag mocht Martin Simek bij Pauw & Witteman weer eens z'n licht laten schijnen over de situatie in Italië. Warrig en charmant als altijd vertelde Martin over het nieuwe zakenkabinet van super Mario (Monti, de nieuwe premier) en over een aantal ex-medewerkers van Goldman Sachs dat zitting heeft in de nieuwe ministersploeg. Goldman Sachs? Is dat niet die bank die betrokken was bij dubieuze valutaswaps in Griekenland en herverpakte hypotheken verkocht als 'shitty deals'? Simek proefde een internationale samenzwering van het grootkapitaal. Daarna toverde hij nog een naam tevoorschijn van een verfrommeld papiertje. 'En Andrea Riccardi wordt minister van internationale samenwerking, die hoort bij één of andere religieuze club'. Wie? Oh. Goed, snel naar de Zapservice.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Breaking News?

  Andrea Riccardi (61) is hoogleraar hedendaagse geschiedenis aan de universiteit van Rome. Veel van zijn studies gaan over het samenleven van verschillende religies. In 1973 richtte Riccardi (hij was toen 23!) samen met een aantal vrienden de 'Communita di San Egidio'op, genaamd naar een kerkje in de volkse wijk Trastevere in Rome. Over de jaren heen werd San Egidio een centrum voor meditatie, armoedebestrijding en bevordering van de vrede. Vandaag de dag heeft deze lekenbeweging meer dan 40.000 aanhangers en is ze werkzaam in 60 landen verspreid over alle continenten. Sinds 1987 organiseert de beweging jaarlijks interreligieuze ontmoetingen en zet ze zich in voor vredesbesprekingen in conflictgebieden. In 1992 traden Riccardi en zijn beweging op als bemiddelaar in de burgeroorlog in Mozambique. Hiervoor ontvingen ze in 1999 de Felix Houphouët-Boigny Vredesprijs van de UNESCO. Ik geloof niet dat het toen breaking news was...

  Frisse types

  In 1991 was ik 3 dagen bij San Egidio in Rome te gast. Wat me nog het meest is bijgebleven zijn de mensen zelf. Geen zwaarmoedig kijkende bebaarde mannen in sjofele coltrui, of wegzwevende macrobiotische naar wierrook ruikende yoga-meisjes, maar gewone mensen, frisse types ook. Jong en oud, gezinnen met kinderen en alleenstaanden, allerlei kleuren en achtergronden. De meesten hebben gewoon een baan, als fysiotherapeut, of buschauffeur, of ondernemer. Ze werken bijna allemaal in deeltijd en gaan aan het eind van de middag als vrijwilliger aan de slag: in de soupkitchen voor zwervers, in de opvang voor illegalen, bij de bemiddeling van asielzoekers, of wat er ook maar nodig is. 's Avonds ontmoeten ze elkaar in de kapel voor een korte bijeenkomst van een half uurtje, en daarna? Lekker eten. We zijn tenslotte wel in Italië. Zo gaat het dag in dag uit. Je leest het goed; dag in dag uit! En dat niet omdat het moet van een ander of een hogere instantie, maar gewoon omdat ze ervoor kiezen om consequent te leven vanuit de waarden die ze belangrijk vinden. Inspirerend!

  Scherp en mild

  Volgens de Amerikaan Larry Spears is 'heelmaken' één van de tien kwaliteiten die een 'servant leader' kenmerkt. En dan niet 'heelmaken' zoals in 'wholesale banking', maar 'heelmaken' als het vermogen om het grotere geheel te zien, daarop consequent te focussen en mensen aan dat grotere geheel te verbinden. En ook 'heelmaken' als competentie om belangentegenstellingen te overbruggen, conflicten niet te omzeilen maar aan te gaan en op te lossen, frustraties niet te laten dooretteren, maar mensen en organisaties in hun kracht te zetten. Scherp en mild tegelijk. Je kunt zonder overdrijving zeggen dat 'heelmaken' een kwaliteit is die het leiderschap van Riccardi al jaren kenmerkt, zonder opsmuk en buiten het zicht van de camera's. Bij het ontvangen van de Karel de Grote Prijs in 2009 zei hij onder meer: 'In tijden van een wereldwijde economische crisis toont dit eerbewijs dat voor Europa maatschappelijk engagement over de grenzen van het eigen continent van onschatbaar belang is. De inzet voor een Europa dat solidair is met de armsten van de wereld, voor de verzoening tussen volkeren, culturen en religies, voor een vreedzamer en rechtvaardiger wereld, is vandaag nog belangrijker dan vroeger'.

  Stug doorgaan

  Prachtig mooi, hoor ik je denken, maar wat heb ik daaraan? Het is economisch guur weer en ik moet mijn winst zien te behouden, of een bezuiniging doorvoeren, of mensen ontslaan, wat moet ik dan met 'heelmaken'? Misschien meer dan je denkt. Dienend leiderschap is geen 'quick fix' voor de economische crisis of een panacee voor alle kwalen. Het is ook geen trucje voor rendementsverhoging. Het is voor alles een manier van 'zijn', een 'way of life'. Hoe 'heel' ben jezelf? Wat waren je idealen toen je begon met ondernemen, wat ben je onderweg kwijtgeraakt, waar droom je (nog) van, waar ben je trots op, wat weerhoud je misschien om de stappen te zetten die je zou willen zetten? Een focus op 'heelmaken' helpt je om eerlijk voor jezelf te zijn, om te koersen op het grotere geheel, om te zoeken naar verbinding, ook bij tegenwind, met jezelf, je collega's, je klanten. Eén ding is zeker: een verbonden, 'heel' bedrijf is altijd sterker dan een club waarin het 'ieder voor zich' is, dus tel uit je winst. En voor de rest: gewoon stug doorgaan. Riccardi is al 38 jaar bezig...

  Super Mario of Andrea

  De komende weken zullen we ongetwijfeld meer horen van Super Mario, over zijn acties om de economie van Italië weer aan te zwengelen en de schuldenberg te verminderen. Andrea Riccardi zullen we waarschijnlijk niet in de spotlights zien. Maar het zou met niets verbazen als hij ook als minister zijn dienend leiderschap inzet om de regeringsploeg met elkaar te verbinden en als geheel sterker te maken. In alle stilte, maar o zo effectief.

  Peter van Wijk


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Peter van Wijk > Super Mario of Andrea? Over 'heel maken' | Leiderschap
  Geschreven door Peter van Wijk
  Blogger Expert
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Anne-Kee Deelen's Profielfoto > Super Mario of Andrea? Over 'heel maken' | Leiderschap
  Anne-Kee Deelen antwoordt op het onderwerp: #368 7 jaren 9 maanden geleden
  Dit is een van de meest inspirerende verhalen die ik in lange tijd heb gelezen. Dank je wel. Verbinding, samenwerking, voeten op de grond, bijdragen en bescheidenheid. Prachtig. Ik word er blij van.

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.