Login
Hoofd menu

Welkom bij ver. Lerende Leiders

ver. Lerende LeidersWelkom op de community website van vereniging Lerende Leiders: de grootste bron voor verbinding en inspiratie over nieuw en Dienend Leiderschap (Servant Leadership).
Wij zijn trots dat we een actieve en essentiele bijdrage mogen leveren aan de groei en persoonlijke ontwikkeling van vele duizenden leidinggevenden in diverse posities en binnen diverse bedrijven en branches: leidinggevenden die op zoek zijn naar inspiratie op het gebied van Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke effectiviteit, en leiderschapsstijlen in het algemeen.
Wij zijn trots op onze community leden die belangeloos hun kennis en ervaring met ons delen, wij zijn trots op de lezers die op zoek naar inspiratie, verbinding en leermomenten, kleur durven bekennen en de vele authentieke blogs waarderen met een reactie of een warme (virtuele) aanbeveling.


leider of lijder, verbinding, inspiratie, dienend leiderschap, servant leadership, persoonlijke ontwikkeling, situationeel leiderschap, leiderschap, training, leiderschapsstijlen,persoonlijke effectiviteit, Jezelf Leiden,

Als ik met een binaire bril naar de leiderschaps-wereld om me heen kijk, dan zie ik 2 soorten 'leiders': leiders en lijders.

Paradox?

Wat het verschil is, dat spreekt duidelijk uit het tegenovergestelde gevoel dat beide woorden oproepen. Wie wil er nu (op een enkele uitzondering na) een lijder zijn?

Ergens (of wellicht: ooit) willen we allemaal wel een leider zijn en dromen we van grootse zaken, we willen iets neerzetten / achterlaten, gerespecteerd worden, herinnerd worden...

Maar paradoxaal genoeg vergroten we met iedere poging om een (grotere) leider te worden de kans op het zijn van een (grotere) lijder...

Zijn of worden?

Daar waar je er wel voor kunt kiezen om leider te zijn, kun je niet kiezen om leider te worden.

Leider worden is namelijk geen keuze van jou, maar een keuze van je volgers: de mensen die in je geloven, de mensen wiens diepste droom het is om iets te betekenen in deze wereld, om verschil te maken, om iets neer te zetten waar ze oprecht trots op kunnen zijn, de mensen die met jou als leider de meeste kans van slagen hiervoor zien.

Mensen die in jou vertrouwen en in jou geloven: op dat moment, op die plek, onder die omstandigheden. Als deze mensen aan jou vragen om hun leider te worden, pas dan kun jij ervoor kiezen hun leider te zijn.

En een lijder dan?

Een lijder is vaak iemand die om persoonlijk gewin (zucht naar aanzien, status, macht, ego) graag leider wil worden. Of iemand die aangesteld wordt 'van boven af' als leider, omdat hij / zij de beste kaarten heeft om het bedrijf te managen (let op: dat is geen leiden!). Een lijder kan ook iemand zijn die leider was maar dat ten dienste van zichzelf heeft gesteld: hij / zij heeft zijn eigenwaarde ervan afhankelijk gemaakt.

Ook een lijder wordt 'gevolgd', maar dat volgen is vaak geen keuze vanuit vrijheid maar een keuze vanuit onvrijheid: de 'gouden handboeien', het zal mijn tijd wel duren, het is maar werk, de arbeidsmarkt is moeilijk, etc.

Als lijder zal de schoen altijd blijven wringen: je hebt alle uiterlijke kenmerken van een leider, maar er mist iets... en hoe harder je probeert om die schoen te laten passen hoe harder het gaat wringen. Jouw energie en je passie zijn dan niet meer gericht op het verwezenlijken van de droom van je 'volgers', maar je drang tot het zijn van een leider (en alle voordelen daarvan) richt al jouw energie op jezelf...

De paradox

Als jouw oprechte intentie is om met passie en geheel belangeloos jezelf in te zetten voor jouw droom, waarbij je de mensen om je heen in staat stelt om te groeien. En het moment, de plek en de omstandigheden vereisen dat jij de leider op dat ogenblik bent, dan wordt je dat vanzelf. Doordat je intentie bij je passie en droom ligt en het groeien van jouw volgers positief hieraan bijdraagt, voorkom je dat je een lijder wordt door ook zelf weer een volger te kunnen worden.

Een volger van een nieuwe leider, die door jouw bevlogen leiding gegroeid is om op dat moment, op die plek en onder die (gewijzigde) omstandigheden het beste te zijn voor al zijn / haar volgers.

Daarin onderscheidt de leider zich van de lijder.

En jij?

Wie ben jij, wie volgt jou nou echt vanuit vrijheid, wie volg jij?

Hoe zit het met jouw vrijheid om te volgen?

Ben jij een echte leider of toch een lijder?

[Ook hier verschenen: Leider of lijder]

Berichten: 2 jaren 7 maanden geleden door HoiEdwin #599
HoiEdwin's Profielfoto
Hoi Ruud,

Graag gedaan. (helaas geen link)

Groet, Edwin
Berichten: 2 jaren 8 maanden geleden door Ruud #597
Ruud's Profielfoto
Hoi Edwin,
ik heb ook het artikel gelezen waar je aan refereert: zeer mooi en waardevol (heeft iemand wellicht een link?)
Ik ben zelf ook van mening dat goed (of beter) leiderschap begint met het leiding geven aan jezelf, ook in tijden dat het minder gaat (als je aan het 'lijden' bent). Ook leiden leer je met vallen en opstaan en pas als je 'de bodem' raakt sta je op het fundament om te beginnen met bouwen.
Binnen lerende leiders hechten we dan ook veel waarde aan de drietrap: jezelf leiden > anderen leiden > organisaties leiden.

Het lijden zoals bedoeld in dit artikel is met name gericht op de leider die leider wil zijn omwille van het leiden en alles wat daarmee zijn ego versterkt en groter maakt. Niet zozeer alleen het lijden van deze leider maar zeker ook van de mensen die hem ( 'gedwongen') volgen.

Bedankt voor het weer actueel maken en het delen van je inzicht!

groeten,
Ruud.

Wat vind jij? deel het met ons!

Twitter

Bedrijf Aanmelden internetgids Bedrijf Aanmelden

@LomansGroep @deverrenaastenI @lerendeleiders Welkom bij http://t.co/BfCvRsYFny bedrijf aanmelden. via http://t.co/X5KRwwFmKU

2 minutes ago Reply Retweet Favorite
Bedrijf Aanmelden internetgids Bedrijf Aanmelden

@lerendeleiders Leuk dat u ons volgt. lerende leiders http://t.co/p5W8xtUn0F aanmelden. via http://t.co/X5KRwwFmKU

2 minutes ago Reply Retweet Favorite
YGtalentmanagement gortery YGtalentmanagement

RT @anderZverder: Herken je talent altijd? @lerendeleiders Shine bright like a diamond (een modern organisatiesprookje): https://t.co/7dU4Y…

52 minutes ago Reply Retweet Favorite
Rianca EversdenOuden RiancadenOuden Rianca EversdenOuden

@nllihor @Sjoerdhania @lerendeleiders joh, wat gaaf!! Zo benieuwd :-)

1 hour, 27 minutes ago Reply Retweet Favorite
Lindsie v der Horst nllihor Lindsie v der Horst

@RiancadenOuden @Sjoerdhania @lerendeleiders Dank voor de verbinding. Ga je snel vertellen hoe bijzonder! #wonder

1 hour, 28 minutes ago Reply Retweet Favorite
Rianca EversdenOuden RiancadenOuden Rianca EversdenOuden

En natuurlijk gesproken met @Sjoerdhania en @lerendeleiders over vervolg Next-level democracy #megakanteling

1 hour, 32 minutes ago Reply Retweet Favorite
Leona Aarsen anderZverder Leona Aarsen

Herken je talent altijd? @lerendeleiders Shine bright like a diamond (een modern organisatiesprookje): https://t.co/7dU4Yb1lEd

1 hour, 32 minutes ago Reply Retweet Favorite
Rachel Brockway RachelBrockway Rachel Brockway

RT @lerendeleiders: Daily lerendeleiders.nl is out! http://t.co/plEE8aOBrh Stories via @RachelBrockway @biancadenouter @rockyourculture

1 hour, 42 minutes ago Reply Retweet Favorite
Lindsie v der Horst nllihor Lindsie v der Horst

.@lerendeleiders Ruud @xceednl van Lent on stage als meemaker en meeschrijver van het Kantelingsalfabet. #KC15 http://t.co/ipP7WJ3tA6

3 hours, 32 minutes ago Reply Retweet Favorite
Koen Jurgens koenjurgens Koen Jurgens

Lerendeleiders.nl - Luisteren: https://t.co/LUDKZi7GKU

4 hours, 45 minutes ago Reply Retweet Favorite

DonateFacebookG+TwitterRSSLinkedInPaper.li

x

donatie

x

eBook