Login
Hoofd menu

Welkom bij ver. Lerende Leiders

ver. Lerende LeidersWelkom op de community website van vereniging Lerende Leiders: de grootste bron voor verbinding en inspiratie over nieuw en Dienend Leiderschap (Servant Leadership).
Wij zijn trots dat we een actieve en essentiele bijdrage mogen leveren aan de groei en persoonlijke ontwikkeling van vele duizenden leidinggevenden in diverse posities en binnen diverse bedrijven en branches: leidinggevenden die op zoek zijn naar inspiratie op het gebied van Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke effectiviteit, en leiderschapsstijlen in het algemeen.
Wij zijn trots op onze community leden die belangeloos hun kennis en ervaring met ons delen, wij zijn trots op de lezers die op zoek naar inspiratie, verbinding en leermomenten, kleur durven bekennen en de vele authentieke blogs waarderen met een reactie of een warme (virtuele) aanbeveling.


verbinding, inspiratie, dienend leiderschap, servant leadership, persoonlijke ontwikkeling, situationeel leiderschap, leiderschap, training, leiderschapsstijlen,persoonlijke effectiviteit, Jezelf Leiden,

Bron: Hubé advies - weblog

Deze week speelde ik tennis in de voorjaarscompetitie. Al na de eerste game verloor ik de controle over het spel. Mijn aandacht verschoof van het 'raken van de bal' naar 'het verslaan' van mijn tegenspeler. Overdracht van energie komt ook voor in de relatie tussen leiders en volgers. Een krachtige leider handelt vanuit eigen motieven. Daarom de vraag: wat heeft een leider nodig om de bal te raken?

Focus

Focus is een kwestie waarop het denken en de aandacht zijn gericht. In het tennis moet de focus op de bal liggen. Zo kun je de bal 'sturen' naar de hoek waar je hem hebben wil. In alle eerlijkheid is mijn focus bij tennis gericht op de behoefte om te winnen. Ik wil mezelf overtreffen. En dat kan alleen als ik uitga van mijn eigen kracht. Maar deze week liet ik me afleiden door het spel van mijn tegenspeler. Net als een leider zich kan laten afleiden door de wensen van de klant, van zijn medewerkers of van derden uit de omgeving. Een krachtige leider blijft in verbinding met zijn eigen drijfveren. Ook als hij wordt afgeleid door druk van buitenaf.

Aandachtig zijn

Een krachtige leider is aandachtig. Hij is zich bewust van zichzelf en van zijn omgeving. Bij tennis is aandacht een belangrijk aspect. Met aandacht kun je de bal gericht plaatsen. Daarnaast moet je zorgen voor bewustzijn van je eigen houding. De stand van de voeten bepaalt de richting van de bal. Dus eerst positie innemen en dan aandachtig slaan. Nu was mijn aandacht overal, behalve bij mijn houding en de bal. Het is dus niet vreemd dat het plaatsen van de bal niet lekker liep. En zo geldt het ook voor leiders. Doelen worden alleen bereikt als de leider aandachtig is en zijn eigen handelen afstemt op de organisatiedoelen.

Vertrouwen

Een leider kan alleen krachtig zijn als hij in zichzelf gelooft. En daarmee bedoel ik niet dat de leider in alles zelfverzekerd moet zijn. Een gezonde dosis twijfel houd het mes scherp. Maar mij ontbrak het in de wedstrijd aan basis vertrouwen. Ik had de overtuiging dat ik deze wedstrijd niet zou gaan winnen. Ik riep het verlies over mezelf af. Zo zijn er leiders die niet geloven dat zij de organisatiedoelen kunnen waarmaken. Wellicht kunnen ze dat ook niet alleen. Ga als leider na bij jezelf op welke aspect je wel vertrouwen kunt voelen. Maak op dat onderdeel afspraken met je meerderen. Zodat je in ieder geval in jezelf kunt geloven.

Maak keuzes

Na afloop van de tennisnederlaag :) heb ik nagedacht of ik wilde doorgaan met de competitie of stoppen. Niet vanwege deze ene partij (het was de zoveelste op rij die ik kansloos verloor). Maar vanwege het spelplezier. Ik ben namelijk niet gaan tennissen om te winnen, maar om plezier te hebben. Begrijp me niet verkeerd, winnen is leuk. Maar het is niet de drijfveer om te gaan tennissen. Het is dus niet altijd wat het lijkt.

Ik ga de volgende wedstrijd met een andere houding in. Ik wil er plezier aan beleven. Dus leider, wat is jouw drijfveer om aan het roer te staan? Waarom doe jij wat je doet? Wat het ook zij, als je functioneert vanuit je innerlijke drijfveren, dan ben je altijd effectief.

Berichten: 3 jaren 2 maanden geleden door Karin Sorbi #504
Karin Sorbi's Profielfoto
Mooi artikel en mogelijk een aanrader: 'Inner Coaching' van Stefan Schaffelhuber over tennis & leiderschap... (ruim 20 jaar geleden verschenen).

Wat vind jij? deel het met ons!

Twitter

Luisa Carou Ferreiro luisa_carou Luisa Carou Ferreiro

RT @lerendeleiders: Daily lerendeleiders.nl is out! http://t.co/XnCVwz050g Stories via @luisa_carou @eoetringer @KoosGroenewoud

3 hours, 39 minutes ago Reply Retweet Favorite
lerende leiders lerendeleiders lerende leiders

Daily lerendeleiders.nl is out! http://t.co/XnCVwz050g Stories via @luisa_carou @eoetringer @KoosGroenewoud

4 hours, 48 minutes ago Reply Retweet Favorite
lerende leiders lerendeleiders lerende leiders

Reactie - All animals are equal - http://t.co/UCRb6uarQN

5 hours, 9 minutes ago Reply Retweet Favorite
Hans Couzijn hcouzijn Hans Couzijn

RT @Wim_Schellekens: 2 Een goede manager is een leider met visie die professionals inspireert en ruimte biedt. @LerendeLeiders @JosdeBlok h…

5 hours, 32 minutes ago Reply Retweet Favorite
Center for AI Center_for_AI Center for AI

Thanks #TopCommunityMembers @lerendeleiders @intentionalcomm @Spock444 happy to engage :) (insight by http://t.co/fCdpgkvWOt)

11 hours, 22 minutes ago Reply Retweet Favorite
lerende leiders lerendeleiders lerende leiders

Reactie - Waar ligt een manager wakker van? http://t.co/42fTLjan01

23 hours, 17 minutes ago Reply Retweet Favorite
Cees Hoogendijk CeesHoogendijk Cees Hoogendijk

RT @lerendeleiders: Daily lerendeleiders.nl is out! http://t.co/fBBQmCfi4f Stories via @MaryBethRomani @npoels @CeesHoogendijk

1 day, 1 hour ago Reply Retweet Favorite
lerende leiders lerendeleiders lerende leiders

Daily lerendeleiders.nl is out! http://t.co/fBBQmCfi4f Stories via @MaryBethRomani @npoels @CeesHoogendijk

1 day, 4 hours ago Reply Retweet Favorite
Lars de Jong lsdejong Lars de Jong

@CarolijnRoelofs @MirandaHulsman @lerendeleiders eens. Door tekst in oproep dacht ik aan bepaald type/groep leidinggevende.

1 day, 6 hours ago Reply Retweet Favorite
rolandvanroermund rovanroermund rolandvanroermund

RT @lerendeleiders: "Je kennis, ervaring, vermogen tot meebewegen / improviseren zijn cruciaal. Iedere organisatie, ieder mens is anders" h…

1 day, 13 hours ago Reply Retweet Favorite

DonateFacebookG+TwitterRSSLinkedInPaper.li

x

donatie

x

eBook