person_outline

  Wat we kunnen leren van geld, ego’s en dienend zijn

  Geldenego > Wat we kunnen leren van geld, ego’s en di... | LeiderschapIk lees in de krant dat vorig jaar 70 procent van de Nederlandse huishoudens heeft bezuinigd. Het geluksgevoel is echter niet gemeten. Zijn wij Nederlanders nu gelukkiger of ongelukkiger nu we (moeten) bezuinigen? Hoe kun je met minder geld meer innerlijk geluk ervaren vanuit persoonlijk leiderschap? Wat kan het topmanagement hiervan leren?

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Ik ben laatst naar een sample sale geweest van mijn favoriete kledingmerk. De condities (heel veel vrouwen in een koude, vervallen fabriekshal met keiharde muziek zonder pashokjes of behulpzame verkoopsters) waren aanwezig voor een ongezonde, chagrijnige bui. Ik heb daarentegen de dag van mijn leven gehad. De kick is om je te moeten inspannen om voor een prikkie de meest leuke kleding op te snorren in een berg van kleding, zoiets als een speld in de welbekende hooiberg. Ik was wat trots op mijn vondsten en had even 420 euro bespaard. Ik gniffel nog steeds al ik eraan terugdenk. Creativiteit loont!

  Wat maakt dat de één ongelukkig wordt bij de gedachte aan minder geld en de ander creatiever met meer innerlijk geluk. De sleutel zit in de psychologische betekenis van geld en de ontwikkeling van de eigen ego. Mensen met een gezond (of in Jungiaanse termen: sterk) ego koppelen de betekenis van geld niet aan wat je persoonlijk waard bent dus je identiteit. Als je dit wel doet, kun je last krijgen van ongewenste emoties op het moment als de opbrengt van je gedrag zich niet vertaalt in meer geld.

  Via onderstaande punten kun je checken (via waar/onwaar) of jij je ego koppelt aan geld en dus aan je geluksgevoel:

  • geld geeft je gevoel van succes: het is voor jou het bewijs van een goede prestatie;
  • geld geeft jou een imago: je ontleent je status aan de grootte van je huis, auto etc.;
  • geld levert je zelfwaardering op: je voelt je goed omdat je bijvoorbeeld meer verdient dan een ander;
  • geld geeft je een gevoel van onafhankelijk: als je geld hebt dan heb je niemand meer nodig;
  • geld geeft je vrienden; met geld kun je anderen helpen (ook wel pleasen) en gaan ze je aardig vinden of je waarderen;
  • geld geeft macht: het stelt je in staat anderen iets voor je te laten doen of dingen af te dwingen.

  We kunnen uit bovenstaande concluderen dat degenen verantwoordelijk voor het (bijna) omvallen van de banken als SNS een zwak ontwikkeld ego hadden. Het najagen van geld kwam voort uit drijfveren als succes, imago en macht. Drijfveren die alles behalve dienend zijn geweest naar de medewerkers, betrokkenen en Nederlandse samenleving. Het resultaat hiervan leven wij nu elke dag in. Wat we kunnen leren van zwak ontwikkelde ego's is hoe belangrijk het is om je bewust te zijn van de betekenis die je zelf aan geld ontleent en wat het je oplevert op het moment als je geld najaagt: oprecht innerlijk geluk of een tijdelijke staat van euforie. Oftewel, ben je je vanuit persoonlijk leiderschap bewust van je werkelijke drijfveren?

  Natuurlijk zijn er nu mensen die heel hard getroffen worden door de crisis en het elke dag overleven is om de eindjes weer aan elkaar te knopen. Voor sommigen kan de crisis ook een eye-opener zijn om eens kritisch de eigen psychologische betekenis van geld onder de loop te nemen. Bekend voorbeeld is de reclame van Telfort waarin we een welgesteld gezin een attitudeverandering zien ondergaan en creatief zijn in oplossingen met minder geld. Ik ben in ieder geval de volgende keer weer bij de sample sale: wat een happening!


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Miriam Besseling > Wat we kunnen leren van geld, ego’s en di... | Leiderschap
  Geschreven door Miriam Besseling
  Blogger Expert

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.