person_outline

  De Weconomics Dialoog; van 2014 tot 2018

  weconomics sailing boat 500 > De Weconomics Dialoog; van 2014 tot 2018 | LeiderschapHi Paul,

  Het begin van onze Weconomics Dialoog ligt in de zomer van 2014. Ik hoorde jou spreken over Weconomics en ik wist dat ik hier meer over wilde, nee, moest weten. Sinds 2016 is de Weconomics Dialoog te vinden op het platform van Lerende Leiders, en nu in 2018 komt er een einde aan deze digitale dialoog. Niet omdat het Weconomics verhaal af is. Bij lange na niet, we zijn pas begonnen! Maar, we zijn wel klaar om deze dialoog (zo’n 13 delen) te presenteren als een krachtige en prachtige introductie van de ontwikkeling van dit denkgoed tussen 2014 en 2018 door de ogen van twee organisatiekundigen met een passie voor het creëren van een meer duurzame welvaart.

  Weconomics staat en is niet meer weg te denken uit onze wereld. Steeds meer mensen zien inmiddels dat geld niet de enige waarde van onze economie is. Dat groei niet per se meer omzet of Bruto Binnenlands Product (BBP) hoeft te zijn. In de evolutiebiologie moet het strijdthema van Darwin ruimte gaan maken voor het idee dat samenwerken de basis is van onze evolutie als mens. Het machinedenken, een uitvloeisel van Descartes’ scheiding van lichaam en geest, heeft ons ver gebracht, maar mag zich nu te rusten gaan leggen. Collectief beginnen we onze oude overtuigingen te herkennen en erkennen, en stappen we in het veld van nieuwe mogelijkheden. En, jazeker, ieders keuze doet er toe!

  Midden in deze positieve ontwikkelingen bevindt zich nog het oude. Het mag er zijn. Zonder het oude hadden we immers ook niet het nieuwe kunnen zien. En ook dit nieuwe zal ooit weer eens het oude worden. Belangrijk blijft om jezelf en de wereld om je heen met een ‘open heart, open mind and open will’ (Otto Scharmer) te blijven bezien. Wat nu waar is, is dat morgen misschien niet meer.

  Wat ik mooi vind is dat we vanuit allerlei kanten meer bewust worden gemaakt. De wereld is een veld vol mogelijkheden geworden. Laat die mogelijkheden toe. De organisatiekunde, maar ook ieders professie, vakgebied en leven, worden mooier en krachtiger door andere kennis toe te laten. In een artikel over leiderschap dat op mijn bureau ligt betrekken de auteurs onder meer de kennis uit de chaostheorie, het adaptatielandschap, co-evolutie, de fenomenologie en zelf-creatie. Ik vind dat magnifiek!

  Betwijfel altijd je eigen waarheid is nog steeds ons devies. We zullen niet groeien als mens en wereld door Machiavellistisch leiderschap, door strijd en competitie. We zullen groeien door voorbij de eigen waarheid te blijven kijken en te vertrouwen op de toekomst die komt. Continue aanpassing dus.

  Dank Paul voor deze dialoog. Het heeft me veel gebracht.

  Lieve groeten, Vivienne

  Alle gepubliceerde Weconomics Dialogen zijn hier te vinden

  Citaat afbeelding:

  Citaat uit de paper ‘Reflections on the holistic art and science of transformative leadership in a VUCA world’, by Claudius van Wyk and Joshua P. Malkin, tob e presented at the Poetics of Leadership Conference in Cumbria, september 2018. https://www.eventbrite.co.uk/e/the-poetics-of-leadership-tickets-38950939308


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Geschreven door
  Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

  Leiderschap | Duurzame Welvaart | Spiritualiteit | Organisatiekunde

  Oprichter en bestuurder van Stichting VIPE | www.vipepruiken.nl | een duurzaam & sociaal initiatief

  Zelfstandig ondernemer, sparringpartner, blogger en spreker

  Partner Weconomics Foundation

  Fan van Leiderschapsdomeinen als pragmatisch kader om leiderschap te duiden en te leren

  Bestuurs- en Organisatiekundige | expert leiderschap 

  Spiritueel coach


  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.