person_outline

  Fundamentele Constructen

  sagrada > Fundamentele Constructen | Leiderschap

  De verbinding tussen de Ecokathedraal en Huisacademies is inmiddels bekend.
  Eervol en spannend was het om op 31 oktober 2011 de 3e Louis Le Roy lezing te mogen uitspreken.
  Het was niet alleen de verjaardag van Louis, maar ook de tiende jaardag van de Stichting Tijd.

  Onderstaand kun je de complete en geïllustreerde tekst van mijn rede downloaden.

  De strekking van het vertoog?

  1. Het is niet mijn vertoog maar - het woord vertoog zegt het al - een voortborduren op datgene wat anderen voor en naast mij al dachten en zeiden en dat nog zelfs beïnvloed kan worden door het publiek waaraan ik het heb voortgelegd (hetgeen geschiedde).
  2. De vrijheidsoorlog in Libië zou voor niets zijn geweest als wij (westerlingen) er op aan dringen dat alle oude paradigma's in ere hersteld moeten worden (zoals daar zijn: het internationaal recht, een nieuwe machtshebber, een nieuw leger, graag een christen democratisch appel, en een negatief kritisch journaille). Laten we luisteren naar constructieve Libische stemmen die zeggen dat men eindelijk eens van 'scratch' kan gaan ontwikkelen.
  3. Leiders zouden moeten beseffen dat - net als de Ecokathedraal - de economie aan jaargetijden onderhevig is, en dat wij ons mogelijk in het herfstseizoen bevinden. In dat geval moeten leiders niet proberen de vallende blaadjes terug aan de bomen te plakken, maar nadenken over wat de samenleving wel kan verder helpen.
  4. Een Fundamenteel Construct is een materieel of immaterieel initiatief dat voor en door mensen wordt ontwikkeld, en leidt tot leren en werken en doorontwikkelen. Voorbeelden van Fundamentele Constructen zijn (uiteraard) de Ecokathedraal, de Sagrada Familia, (bescheiden) een huisacademie en het Sociale Ecosysteem Mindz.com.
  5. Wij doen er goed aan te begrijpen dat Kracht belangrijker is dan Macht, en dat wederkerigheid meer is dan interactiviteit. Je bouwt stenen in de natuur, en in die stenen ontstaat weer natuur. De recursie viert hoogtij. Moeder ontwikkelt kind ontwikkelt moeder ontwikkelt kind ontwikkelt.... Degenen die dat zien, kunnen Fundamentele Constructen initiëren, en de samenleving doen bewegen.
  6. De Ecokathedraal, die zichzelf al ruimschoots heeft bewezen, verdient ondersteuning bij haar zelfreplicatie en die ondersteuning heet de Louis Le Roy Academy op zich ook weer een Fundamenteel Construct!

   


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Cees Hoogendijk > Fundamentele Constructen | Leiderschap
  Geschreven door Cees Hoogendijk
  Blogger

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.