person_outline

  Met geld kan je goochelen - blog Paul de Blot

  VerdwenenGeld > Met geld kan je goochelen - blog Paul de Blot | LeiderschapTijdens mijn vakantie kreeg ik een mail met daarin de weblog van Paul de Blot: 'Met geld kun je goochelen'.

  Paul snijdt een aantal punten aan in onze samenleving waarvan ik merk dat ze bij mij een gevoelige snaar raken. Onderstaand de tekst van het blog. Tip: via de bronvermelding kom je op de site van Paul, je kunt je daar abonneren op zijn nieuwsbrief (als je dat al niet gedaan had).

  Bron: Met geld kan je Goochelen - Blog Paul de Blot


  Onbegrijpelijk is het bericht dat ruim 400 miljoen is vervlogen en 9 miljard onduidelijk is besteed. Hopelijk is het een sensatieverhaal van de media, maar iets ervan moet wel waar zijn. Hoe is het mogelijk vraagt iedereen zich af. Voor mij is het niet onbegrijpelijk gelet op de grootschaligheid van een heel land. Bij gezagsdragers mag je ervan uitgaan dat het geen criminelen zijn al kan er een geldgraaier tussen zitten. Het zal meer onmacht en onkunde zijn. Voor een dergelijk ingewikkelde bureaucratie zijn echte deskundigen nodig. Deskundigheid, daar zet ik vraagtekens achter, want het gaat in de politiek niet zozeer om deskundigheid maar meer om partijdigheid in letterlijke zin. Binnen een partij heerst er solidariteit. Men kan elkaar niet afvallen. Democratie is partijdigheid, waar ook het rechtssysteem geen greep op heeft.

  We hebben in Nederland een redelijk goed rechtssysteem.Vrouwe Justitia beschikt over een duidelijk omschreven rechtssysteem. De burger weet waar hij aan toe is en elke cent die hij de staat moet betalen zal ook betaald worden. Daar is een uitgebreid en duur controlesysteem voor ingesteld, dat kleine ondernemers schatten geld kost, maar hen weinig oplevert. Dit controlesysteem is enkel neerdalend, maar niet opstijgend. Wie de wet overtreedt krijgt boete en wie zwaar tekortschiet in betaling kan zich wel bij de voedselbank gaan melden. Alles is tot in de puntjes geregeld. Maar deze wetmatigheid is enkel omlaag gericht en geldt niet naar boven. Voor fouten die machtshebbers van de overheid maken kan geen boete opgelegd worden, wel een bonus of promotie.

  Een heel ander verhaal is het onrecht, dat valt niet onder het rechtssysteem van Vrouwe Justitia, want daarvoor is ze geblinddoekt. Als een kind na zes jaar in Nederland het land wordt uitgezet is dat in overeenstemming met het recht, maar het blijft onrecht. Als een moeder met kleine kinderen wordt ontslagen en haar huishuur niet kan betalen wordt ze na 3 maanden het huis uitgezet. Dat is volgens het recht maar blijft onrecht. Als de mensen van hun moeizaam verdiend inkomen vierhonderdduizend zien verdwijnen is dat rechtmatig, maar wel slecht ingeboekt, en het blijft onrecht. Het is onrecht om het bezit van de belastingbetaler zomaar te laten verdampen. Onrecht is niet strafbaar, want het valt niet onder het recht maar onder de ethiek...

  Mijn vraag is waarom een burger die zijn belasting niet betaalt of te hard rijdt wel een boete krijgt en een beleidsmaker die het geld van kantoor opmaakt wel strafbaar is, maar een gezagsdrager die enkele miljoenen van de burgers laat rondslingeren niet. Gezagsdragers die geld verdienen kunnen zelfs een bonus krijgen of gepromoveerd worden. Waarom is er geen boete voor deze gezagsdragers als ze geld laten verdwijnen? Waarom hoeven ze het geld niet terugstorten als ze het kwijtraken? Een rechtszaak beginnen heeft geen zin en een deskundige accountant zal er een burn-out van oplopen. Toch is het voor iedereen duidelijk dat het verlies van vier miljoen van anderen zonder terugbetaling nooit rechtmatig kan zijn..

  We hebben in Nederland een goed rechtssysteem, maar een onrechtssysteem ontbreekt. Gelukkig wordt hier iets aan gedaan door de ombudsman. Maar er is meer mogelijk door de burgers zelf, die slachtoffers van het onrecht weten op te vangen. Gelukkig gebeurt dat ook steeds meer. Daar is geen wet voor nodig en iedereen kan eraan meewerken. Het onrechtssysteem kunnen we zelf hanteren.

   

  Hartelijke groet,

  Paul de Blot
  Hoogleraar Business Spiritualiteit
  Nyenrode Business Universiteit

   


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Ruud van Lent > Met geld kan je goochelen - blog Paul de Blot | Leiderschap

  Geschreven door
  Pro-Blogger Expert Blogger Thought Leader

  Mijn missie is het verder ont-wikkelen van (persoonlijk) leiderschap bij mensen en organisaties. Op een positieve, inspirerende en prikkelende manier bege-leid ik professionals en managers in het loslaten van het oude controle, macht en 'sense of urgency' denken. Hierdoor zal de focus binnen een organisatie / afdeling gaan verschuiven van problemen naar perspectief, van klagen en kritiek geven naar samenwerken, verantwoordelijkheid en eigenaarschap nemen.
  Dit resulteert in een verschuiving van macht naar kracht, van controle naar vertrouwen en van 'moeten' naar 'willen'.

  Diensten

  Wil je meer weten of vrijblijvend een keer samen over de voor jou of jouw organisatie toegevoegde waarde van mijn diensten klankborden? Voel je vrij om [contact] op te nemen, ik kom graag een keer op bezoek voor een goed gesprek!

  Creatie ↝ Inspiratie ⥁ Verbinden ⇶ Groei ∞ | Leiderschap katalysator ☇ | S.L.Ï.M. ⇢ Servant Leadership Ïn Motion | Coaching ≟ | Open Source ⌘ | Sustainability ♻ | ruudOntwikkelt.nl | Onlinecommunityhub.nl


  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.