person_outline

  Over zwevende kiezers en strategisch stemmen

  zwevendekiezer > Over zwevende kiezers en strategisch stemmen | LeiderschapMet weemoed zet ik in de avond de tv aan, op bijna iedere zender is er wel een 'debat' tussen de beoogde 'leiders´ van ons land. Ieder ziet de problemen en ieder heeft daar vanuit zijn of haar overtuiging / programma een oplossing voor.

  Te complex?

  We staan voor veel uitdagingen op veel fronten en wat mij zwevend maakt als kiezer is dat iedere partij wel een deel van de problemen in mijn ogen zou kunnen oplossen echter ook een aantal zaken niet, daar zou een andere partij dan weer een oplossing voor hebben. Tja... en voor wie kies je dan als er geen enkele partij is die 100% voldoet in jouw ogen?

  Je stem verliezen of strategisch stemmen?

  Ik hoorde gisteren Mark Rutten in een debat met Diederik Samsom zeggen dat 'iedere stem op de PVV een stem voor de PVDA zou zijn....' Wat hij beoogde te zeggen is dat er in zijn ogen op dit ogenblik maar twee keuzes zijn, gebaseerd op de peilingen: VVD en PVDA. Dus als ik niet op de VVD of de PVDA stem, dan gaat mijn stem verloren?

  Niet stemmen dan maar?

  Nu kun je natuurlijk ook niet gaan stemmen, of je stem ongeldig laten verklaren: 'dat zal ze leren...' althans... gezien de lage opkomst van de afgelopen jaren leren ze er niets van en lopen ze nog steeds over van zelfvertrouwen, dat ze het allemaal zo goed hebben gedaan. Als ik als leider in een organisatie de eindstreep hebt bereikt, maar mijn 'volgelingen' zijn halverwege uit de trein gesprongen of kotsmisselijk geworden van de rit ernaar toe, dan ben ik daar niet bijzonder trots op.... ik heb dan toch echt iets niet goed gedaan!
  Trouwens nog maar niet gesproken over de stemmers die wel hun stem uitbrengen maar niet hun eigen keuze (als ze die al hebben): omdat ze zich daar niet in verdiept hebben of omdat ze stemmen wat hun ouders / vrienden ook altijd stemmen... Hoe groot zou die groep zijn? En hoe waardevol zijn die stemmen anders dan de +1 teller? Hoe waardevol zijn trouwens die stemmen die je als politieke partij niet zou krijgen als het regent? Omdat de mensen dan thuis blijven???

  Maar wat dan wel?

  Volg je hart! Kijk welke partij met haar standpunten het best bij jou past en beken kleur! Denk niet: 'deze partij wordt nooit groot genoeg om een rol te spelen' want als iedereen dat denkt, dan weet ik zeker dat die partij inderdaad nooit groot genoeg wordt. Op het moment dat je vanuit je hart en overtuigingen kiest, dan is het ook klaar met klagen en rancune: je hebt een keuze gemaakt en kunt daar achter staan en je hebt niet een strategische keuze gemaakt maar wilde eigenlijk op een andere partij stemmen.

  En ikzelf?

  Ik moet bekennen dat ik in mijn 44 jarige bestaan pas 1 x gestemd hebt: omdat ik geen partij gevonden heb die een totaal match heeft met hoe ik in het leven sta en wil staan, dat ik daar geen compromis in wil sluiten voor mezelf en mijn stem niet wil 'verkwanselen' met een 'strategische stem' (komt alleen maar teleurstelling van) maar ook vanuit diepe onvrede en omdat ik het soms gewoon niet weet en niet blind de stem van iemand anders wil volgen omdat ik wel verantwoording wil kunnen nemen voor mijn uitgebrachte stem. Eén keer heb ik wel gestemd: vanuit onvrede, maar dat is voor mezelf alleen maar een teleurstelling geworden.
  Ik heb wel vaker de dialoog gezocht met de politieke partijen op het moment dat ze 'onder de mensen' komen in hun campagnes, maar dan merk ik dat ik 'te veel werk' ben om te overtuigen: er wordt te weinig geluisterd naar wat er echt leeft onder de mensen en m.i. te veel gefocust op het scoren van (makkelijke) stemmen. Dat helpt mij niet.

  Dit jaar wel?

  Ja, dit jaar wel. Mede door Lerende Leiders en Dienend-leiderschap is o.a. rentmeesterschap heel hoog op mijn lijstje zichtbaar geworden, maar ook de verbinding (je kunt het niet alleen oplossen) en het respect voor elkaar en de natuur waaraan we ons (voort)bestaan ontlenen: 'er is voldoende voor een ieders behoefte, maar te weinig voor ieders begeerte'.
  3X raden waar mijn stem naar toe gaat.

  Moet het natuurlijk niet regenen op 12 september :)


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Ruud van Lent > Over zwevende kiezers en strategisch stemmen | Leiderschap

  Geschreven door
  Pro-Blogger Expert Blogger Thought Leader

  Mijn missie is het verder ont-wikkelen van (persoonlijk) leiderschap bij mensen en organisaties. Op een positieve, inspirerende en prikkelende manier bege-leid ik professionals en managers in het loslaten van het oude controle, macht en 'sense of urgency' denken. Hierdoor zal de focus binnen een organisatie / afdeling gaan verschuiven van problemen naar perspectief, van klagen en kritiek geven naar samenwerken, verantwoordelijkheid en eigenaarschap nemen.
  Dit resulteert in een verschuiving van macht naar kracht, van controle naar vertrouwen en van 'moeten' naar 'willen'.

  Diensten

  Wil je meer weten of vrijblijvend een keer samen over de voor jou of jouw organisatie toegevoegde waarde van mijn diensten klankborden? Voel je vrij om [contact] op te nemen, ik kom graag een keer op bezoek voor een goed gesprek!

  Creatie ↝ Inspiratie ⥁ Verbinden ⇶ Groei ∞ | Leiderschap katalysator ☇ | S.L.Ï.M. ⇢ Servant Leadership Ïn Motion | Coaching ≟ | Open Source ⌘ | Sustainability ♻ | ruudOntwikkelt.nl | Onlinecommunityhub.nl


  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.