person_outline

  Wijze leiders zijn schaars

  31 mei 2011 - Wijs leiderschap is nauwelijks meer te vinden in het huidige businessklimaat. Dit betogen Ikujiro Nonaka en Hirotaka Takeuchi, respectievelijk werkzaam aan de Hitotsubashi universiteit te Tokio en de Harvard Business School.

  Volgens beiden komt dit door toenemende discontinuïteit en hebben leidinggevenden moeite de snelle veranderingen bij te benen op het gebied van technologie, demografie en consumptiepatronen. Die continue `achterstand` hindert hen om werkelijk globale organisaties te ontwikkelen die niet alleen grensoverschrijdend opereren, maar waarin de werknemers bepaalde eenvormige normen en waarden onderschrijven. Volgens de auteurs moeten leidinggevenden weer praktische wijsheid vergaren. In de woorden van Aristoteles: experimentele kennis aan de hand waarvan ethisch solide beoordelingen gemaakt kunnen worden.

  Wijze leiders beschikken over zes kenmerken: ze besluiten op basis van wat goed is voor de organisatie en de samenleving; ze doorgronden snel de kern van een situatie en handelen daarnaar; ze creëren contexten waaraan medewerkers zingeving ontlenen; ze gebruiken verhalen en metaforen waarmee ze hun kennis expliciteren voor praktisch gebruik; ze gebruiken hun invloed om mensen bijeen te brengen en hanteren mentorschap om wijsheid bij anderen te cultiveren.

  Bron(nen):
  Harvard Business Review (mei 2011)
  ManagersOnline


  De zes kenmerken zoals bovenstaand beschreven kunnen (bijna) een-op-een gelinked worden met de kenmerken van dienend leiderschap, wat vinden jullie hiervan?

  Hoe kan volgens jullie dienend leiderschap een positieve bijdrage leveren aan de 'achterstand' zoals die in het artikel beschreven wordt?


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Ruud van Lent > Wijze leiders zijn schaars | Leiderschap

  Geschreven door
  Pro-Blogger Expert Blogger Thought Leader

  Mijn missie is het verder ont-wikkelen van (persoonlijk) leiderschap bij mensen en organisaties. Op een positieve, inspirerende en prikkelende manier bege-leid ik professionals en managers in het loslaten van het oude controle, macht en 'sense of urgency' denken. Hierdoor zal de focus binnen een organisatie / afdeling gaan verschuiven van problemen naar perspectief, van klagen en kritiek geven naar samenwerken, verantwoordelijkheid en eigenaarschap nemen.
  Dit resulteert in een verschuiving van macht naar kracht, van controle naar vertrouwen en van 'moeten' naar 'willen'.

  Diensten

  Wil je meer weten of vrijblijvend een keer samen over de voor jou of jouw organisatie toegevoegde waarde van mijn diensten klankborden? Voel je vrij om [contact] op te nemen, ik kom graag een keer op bezoek voor een goed gesprek!

  Creatie ↝ Inspiratie ⥁ Verbinden ⇶ Groei ∞ | Leiderschap katalysator ☇ | S.L.Ï.M. ⇢ Servant Leadership Ïn Motion | Coaching ≟ | Open Source ⌘ | Sustainability ♻ | ruudOntwikkelt.nl | Onlinecommunityhub.nl


  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.