person_outline
Waarschuwing
 • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 568 niet laden

  Sturen met de achteruitkijkspiegel; PDCE of PDCA?

  Achteruitkijkspiegel > Sturen met de achteruitkijkspiegel; PDCE of... | LeiderschapLeidinggeven bestaat grotendeels uit het maken van keuzes, net zoals de rest van het leven overigens. Waar baseer je die keuzes op: feiten of emoties. Onderzoek toont aan dat we vaak primair een emotionele keuze maken, die vervolgens (onbewust) gerationaliseerd wordt op basis van een slimme keuze uit de beschikbare feiten. Feiten te over, dus altijd iets te vinden dat in je straatje past. Herkenbaar?

  Hoe zorg je als leider voor betere besluiten?

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Tricky dus, de juiste besluiten nemen. Je onbewuste gaat met je op de loop, emoties nemen de overhand en je merkt het niet eens. Hoe zorg je nu voor betere besluiten, gegeven dit mechanisme? Laten we eerst eens naar de feiten kijken.

  Cijfers liegen niet... toch?

  Cijfers liegen niet, heet het. Gevaarlijke uitspraak, want het suggereert dat de interpretatie van die cijfers dus ook niet liegt. Verder van de realiteit kun je nauwelijks raken. Een onzinnige interpretatie kan op die manier onterecht gewicht ontlenen aan de cijfers waarop het gebaseerd is. Nog steeds onzin, maar nu verhuld als feit.

  Nog iets over cijfers: ze representeren de achteruitkijkspiegel. Ze zeggen iets over het verleden. Nuttig? Ja natuurlijk, maar ik kijk al rijdend toch vooral door de voorruit. De vraag is natuurlijk in hoeverre de feiten uit het verleden iets zeggen over de toekomst. Ik denk gek genoeg dat dat vooral afhangt van hoe je de toekomst ziet.

  Hoe zie jij als leider de toekomst?

  Zie je de toekomst als iets waarin vooral stabiliteit gewenst is en verassingen moeten worden voorkomen? Cijfers zeggen je dan veel over welke zaken “in control” zijn en welke niet. Niet in control? Dan is ingrijpen het devies. Zo ben je weer lekker snel terug in de comfort zone van het bekende.

  Zie je de toekomst als iets waar je voortdurend onverwachte zaken zult tegenkomen en moet overwinnen om het doel dat je voor ogen hebt te bereiken? Dan zou ik cijfers, en zeker de voorspellende waarde ervan, met een flinke korrel zout nemen. Je zult mensen moeten leiden aan de hand van jouw toekomstbeeld, niet aan de hand van het verleden. Besluiten moeten durven nemen met een inherente onzekerheid over het succes ervan; je doet immers iets nieuws!

  Maak je dan geen fouten? Ja natuurlijk wel. Maar vast niet minder dan wanneer je keuzes baseert op het verleden. Als je dan toch fouten maakt, dan maar liever op basis van zaken waar je een goed gevoel bij had. “Zie je wel, het voelde al niet goed” is toch geen verwijt dat je jezelf wilt maken als iets fout ging.

  Leren van je fouten?

  En het allerbelangrijkste? Leer van je fouten! Daarbij zijn cijfers weer uitermate bruikbaar. Let er wel op dat de cijfers niet alleen gebruikt worden als verklaring. Je stapt dan in de valkuil van de PDCE cyclus: Plan, Do, Check, Explain (of erger: Excuse). En daarna weer rustig verder slapen want we hebben de afwijking weer verklaard. De A van Act of Adjust wordt dan vergeten. Terwijl de enige manier om iets te veranderen is iets anders te doen.

  Samengevat: leiderschap = PDCA

  Kortom, wil je managen op stabiliteit en controle, dan voldoet de PDCE cyclus en de achteruitkijkspiegel. Wil je leiden op basis van een visie over een andere toekomst, concentreer je dan vooral op de voorruit en leer van je fouten; PDCA dus!

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  marcnieuwland's Profielfoto > Sturen met de achteruitkijkspiegel; PDCE of... | Leiderschap
  marcnieuwland antwoordt op het onderwerp: #1504 3 jaren 8 maanden geleden
  Dankjewel John. Je noemt nog iets moois; bijna verstopt. Als je de goede cijfers gebruikt, volgt de actie als vanzelf. Helemaal waar! Gaat helaas ook op voor de verkeerde cijfers. Die ontlokken ook actie, maar dan ongewenst.
  johnbeckers's Profielfoto > Sturen met de achteruitkijkspiegel; PDCE of... | Leiderschap
  johnbeckers antwoordt op het onderwerp: #1495 3 jaren 8 maanden geleden
  Inspirerend. En een mooie aanvulling op wat ik zelf achterwaarts plannen noem. Wat wil je heel graag, daar werkende weg verder in komen, en de (goede) cijfers gebruiken om na te gaan of je echt verder komt. Vaak zijn die cijfers wreed en confronterend en komt die actie er als vanzelf. Do Check Do Check. De voorruit verleidt gauw tot plannenmakerij. Net als cijfers zijn ook plannen maar al te vaak extrapolaties van het hier en nu.

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.