person_outline

  Luister met hart en verstand

  luiste3 > Luister met hart en verstand | Leiderschap

  Triodos bank heeft een prachtige slogan. "Volg je hart, gebruik je hoofd". Ik vind deze slogan erg mooi, vooral omdat het prima aangeeft dat wij beide moeten gebruiken en ons niet vast moeten pinnen op één onderdeel. Nee, juist dienen wij beide te gebruiken. Bijvoorbeeld als het gaat om luisteren. Ik ben mij vaak bewust dat er op verschillende manier geluisterd wordt. Een onderverdeling die ik in dit artikel ga bespreken is dat je kunt luisteren met je hoofd of met je hart. In dit artikel wil ik op de beide manieren in gaan en hoe je met deze twee manieren effectief om kan gaan.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat als het verstand luistert?

  Als jet met je verstand luistert, hoor je vooral het rationele deel wat verteld wordt. Je let erg op de woorden en de woordkeuze, je laat je leiden door hoe iets gezegd, je laat je leiden of het allemaal wel klopt, je let erg op de samenhang van het verhaal. De opbouw en de daadwerkelijk inhoud zijn leidend. Het moet kloppen. Je hersenen zijn heel actief bij deze vorm van luisteren, er komen ook allerlei vragen in je op. Je hebt de neiging verduidelijkende vragen te stellen, intellectuele vragen.

  Wat als het verstand en het ego luistert?

  Het kan goed zijn dat het luisteren met je verstand gepaard gaat met luisteren met het ego. Het luisteren met je ego is gericht om gelijk te krijgen. Je bent in je hoofd de hele tijd bezig om te oordelen of wat de de ander zegt, klopt. Je weegt de woorden van de ander op een blaadje, je bent kritisch op de inhoud vanwege de kritiek, niet vanwege de inhoud. Een daadwerkelijke interesse ontbreekt waarom de ander zegt wat hij zegt. Het luisteren van het ego gaat om winnen: "kijk eens hoe ik slim ik ben".

  Wat als je met je hart luistert?

  Luisteren met je hart betekent dat je verbonden laat worden met de woorden. Je onderzoekt hoe je voelt bij de woorden die bij je binnen komen. Luisteren met je hart is een ervaring. Luisteren vanuit je hart gaat om het creëren van verbinding met de ander. Het is luisteren zonder een oordeel over de ander. Het is luisteren zonder dat je je continu laat leiden door je gedachten en je intellect.

  Hoe te luisteren?

  Ik kwam op het internet de volgende uitleg tegen over het karakter 'luisteren' in het Chinees. ( Dat is overigens ook de afbeelding bij dit artikel) Een chinees karakter bestaat uit verschillende onderdelen. Het karakter luisteren bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Je luistert met je oor 
  • Je luistert door te kijken met je oog 
  • Je luistert met je hart 
  • Je benadert de ander respectvol 
  • Je wilt verbinding met de ander 
  • Je luistert met oprechte focus.

   Woooow! Zoveel betekenisvolle karakters in een woord. En het geeft zeer goed weer waar met hart en verstand luisteren over gaat. Ik denk dat wij moeten luisteren zoals de slogan ook zegt: luister met je hart en gebruik je hoofd. Dit betekent dat het hoofd en het hart goed samenwerken. Wij gebruiken beide mogelijkheden in plaats van één te laten prevaleren. Als je luistert met je hart en verstand , blijf je goed bij jezelf en maak je verbinding met de ander. Je voelt goed wat je lijf, gevoel, intuïtie, verstand en bewustzijn voor signalen geven.

  Tot slot

  Ik bedenk mij bij de afronding van dit artikel dat dit artikel specifiek over luisteren gaat en niet over communicatie in brede zin. Ik geloof dat luisteren de belangrijkste manier is om verbonden te raken met de ander en dat spreken dat ook in zich heeft, maar dat spreken toch vaker verbonden is met het tevreden stellen van ons ego.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Guido de Valk > Luister met hart en verstand | Leiderschap
  Geschreven door Guido de Valk
  Blogger Expert
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.