person_outline

  Tips voor betere communicatie

  6tipscommunicatie > Tips voor betere communicatie | LeiderschapVia Linkedin kwam ik een afbeelding tegen die onderstaande communicatie tips weergaf.
  Leuk als ezelsbruggetje en zeker leerzaam!
  Graag wil ik ze ook hier delen, zodat als iemand tegen jullie zegt dat je maar beter OMA thuis kan laten je weet dat je ANNA mee moet nemen :)

  [Met dank aan @Anneleen_Nys voor de mooie foto]

  Gebruik LSD

  Luisteren, Samenvatten, Doorvragen

  Luister met aandacht naar je gesprekspartner, vat hetgeen hij / zij gezegd heeft kort samen (Begrijp ik het goed...) laat je gesprekspartner reageren en vraag door indien iets niet geheel duidelijk is.

  Laat OMA wat vaker thuis

  Oordelen, Meningen, Adviezen

  Met een open houding luisteren vereist dat je je gesprekspartner laat spreken. Het (ongevraagd) ventileren van oordelen, meningen en adviezen voorkomt diepgang in het gesprek en zorgt dat de kern niet geraakt wordt.

  Neem ANNA mee

  Altijd Navragen, Nooit Aannemen

  Hoe verleidelijk het ook is, en hoeveel verstand je en waarschijnlijk ook van hebt, neem niet zomaar aan dat je begrijpt wat iemand bedoeld. Vraag bij twijfel (maar ook als je het zeker denkt te weten via LSD) altijd even na of het klopt.

  Smeer NIVEA

  Niet Invullen Voor Een Ander

  Twee handen op één buik, elkaar goed aanvoelen, met een half woord genoeg hebben... fijn als je in die flow komt met je gesprekspartner: je vult je gesprekspartner zijn / haar bedoelingen zelf in. Dit kun je voorkomen door na te vragen (ANNA meenemen)

  Wees een OEN

  Open, Eerlijk, Nieuwsgierig

  Sta open voor je gesprekpartner (en neem OMA niet mee). Geef de ander een kans om iets uit te leggen en blijf nieuwsgierig ook al denk je dat je de uitkomst al weet.

  Maak je niet DIK

  Denk In Kwaliteiten

  Het is heel verleidelijk om bij moeilijke gesprekken te kijken naar wat er fout is gegaan, niets mis mee en je kunt daar veel van leren, maar sta ook eens stil bij wat er goed ging.

  Hebben jullie zelf nog tips? Geef ze hieronder aan middels een reactie!


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Ruud van Lent > Tips voor betere communicatie | Leiderschap

  Geschreven door
  Pro-Blogger Expert Blogger Thought Leader

  Mijn missie is het verder ont-wikkelen van (persoonlijk) leiderschap bij mensen en organisaties. Op een positieve, inspirerende en prikkelende manier bege-leid ik professionals en managers in het loslaten van het oude controle, macht en 'sense of urgency' denken. Hierdoor zal de focus binnen een organisatie / afdeling gaan verschuiven van problemen naar perspectief, van klagen en kritiek geven naar samenwerken, verantwoordelijkheid en eigenaarschap nemen.
  Dit resulteert in een verschuiving van macht naar kracht, van controle naar vertrouwen en van 'moeten' naar 'willen'.

  Diensten

  Wil je meer weten of vrijblijvend een keer samen over de voor jou of jouw organisatie toegevoegde waarde van mijn diensten klankborden? Voel je vrij om [contact] op te nemen, ik kom graag een keer op bezoek voor een goed gesprek!

  Creatie ↝ Inspiratie ⥁ Verbinden ⇶ Groei ∞ | Leiderschap katalysator ☇ | S.L.Ï.M. ⇢ Servant Leadership Ïn Motion | Coaching ≟ | Open Source ⌘ | Sustainability ♻ | ruudOntwikkelt.nl | Onlinecommunityhub.nl

  worldpoet-546's Profielfoto > Tips voor betere communicatie | Leiderschap
  worldpoet-546 antwoordt op het onderwerp: #1602 3 jaren 1 week geleden
  Petra, Worldpoet 546

  She came
  from nowhere
  and she made
  everything last forever.

  Petra Hermans - Voor een betere wereld
  Page 67
  Hetteke's Profielfoto > Tips voor betere communicatie | Leiderschap
  Hetteke antwoordt op het onderwerp: #1150 5 jaren 2 maanden geleden
  Ik heb dit filmpje gemaakt over LSD, naar aanleiding van een cursus communicatie voor de hele organisatie:

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.