person_outline
  • Posted

Stilte voor de storm

llnieuwesite > Stilte voor de storm | LeiderschapHet zal jullie niet ontgaan zijn, de laatste tijd is het rustiger op onze site dan jullie van ons gewend zijn.

De reden hiervoor is dat door de komst van een nieuwe versie van Joomla (het open source Content Management Systeem dat wij gebruiken) we een stap met onze site kunnen maken die de toegankelijkheid nog beter maakt voor onze lezers.

De nieuwe versie van Joomla is grotendeels herschreven met 'responsiveness' in het achterhoofd: De makers achter Joomla hebben tijdig de opmars van mobile devices (smartphones en tables) onderkend, en responsive betekent dat de websites gebouwd met Joomla op deze apparaten snel, laag op dataverbruik en identiek aan de desktop versie uitzien. Ze hebben hiervoor het Bootstrap framework geadopteerd: bootstrap wordt ontwikkeld en onderhouden door Twitter (welke ook open source is).

Ook wij zien een snelle toename in mobiele gebruikers onder onze bezoekers: we hebben daar nu al een separate mobile versie voor, maar dit is vergeleken met wat de nieuwe versie van Joomla biedt maar een karige oplossing die technisch wel werkt, maar niet onze ambitie op een correcte manier uitstraalt.

Zoals jullie zullen begrijpen is dit geen eenvoudige opwaardering van onze website: Op onze website maken wij gebruik van verschillende open source componenten (functionele toevoegingen). Al deze componenten dienen geschikt te worden gemaakt voor de nieuwe versie van Joomla. Sommige zijn dat inmiddels, andere worden dat niet of mogelijk later (ook dat is open source).

Omdat wij de overstap liever sneller dan later maken, betekent dat voor ons dat we moeten kijken naar welke functionaliteit voor ons must-have is en welke nice-to-have. Omdat wij ons ook organiseren als een open source community en we drijven op het gebruik van onze website en de initiatieven die onze gebruikers aandragen, hebben wij vanaf de start van onze website aardig wat functionaliteit toegevoegd: sommige succesvol, andere minder.

Alvorens de stap naar een nieuwe Joomla versie te gaan maken met de krachtinspanning die daarmee gepaard gaat, hebben we besloten eerst op te gaan ruimen: terug naar onze visie en missie en de functionaliteit behouden die daar aan bijdraagt. Op het moment dat er een aanpassing gedaan wordt, melden we dat onder dit artikel.

Vooralsnog betekend dit dat we de volgende richtlijnen en functionaliteit blijven bieden:

Functionaliteit

  1. Blogs: deze zijn en blijven de belangrijkste aanjagers van onze visie en missie
  2. Forum: ter ondersteuning van de blogs (discussie) maar ook als separaat community platform
  3. Evenementen: primair leergenoten, maar we hebben hier een (r)evolutionair (!) concept voor in de maak

Richtlijnen

  1. Mobile first: onze website moet snel toegankelijk zijn op smartphones en tablets
  2. Consistente 'look-and-feel' en functionaliteit: één 'smoel' en functionaliteit over alle apparaten heen
  3. Gemakkelijk deelbaar: een groot deel van onze bezoekers komen via social media (met twitter op #1), het moet dus eenvoudig zijn iets op deze platformen te delen
  4. Bloggers first: we willen DE site zijn voor jullie verhalen, profileren van jullie als bloggers is hierbij belangrijk gebleken
  5. Vindbaarheid: door de inmiddels grote hoeveelheid aan waardevolle blogs wordt vindbaarheid hiervan belangrijk

Op dit ogenblik zijn we onze website opnieuw vorm aan het geven in een testomgeving: bevindingen die we doen van zaken die niet werken of waarvan wij vinden dat het eigenlijk beter zou zijn als het anders zou werken, delen we met de ontwikkelaars (over de hele wereld). Op deze manier delen wij mee in het open source 'eco-systeem' en, volledig in lijn met ons logo: zaaien > oogsten > belangeloos delen, maken we websites over hele wereld beter :)

Op het moment dat de basis functionaliteit (1. blogs en 2. forum) correct werkt gaan we over naar de nieuwe versie: we mikken ergens op decemer van dit jaar.

Vanaf nu gaan we ook functionaliteit op onze huidige website aanpassen dan wel verwijderen: dat zal redelijk iteratief en met kleine stapjes gaan (ook wij hebben nog een leven naast lerendeleiders.nl :))

Jullie inbreng is belangrijk!

Wij doen dit allemaal voor jullie en we zijn in de veronderstelling dat we weten wat jullie zoeken en doet groeien middels onze website. Mochten jullie graag mee willen denken over richtlijnen en functionaliteit, of willen jullie weten hoe die open source wereld nou werkt (en wellicht waarom dat de nieuwe organisatievormen van de toekomst zijn), neem dan zeker contact op met ondergetekenden: zonder jullie hebben wij geen bestaansrecht!

×
Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.