person_outline

  Bezitten? Of contact maken, bouwen en verbinden?

  man-earth > Bezitten? Of contact maken, bouwen en verbi... | LeiderschapIk betrap mezelf er regelmatig op dat ik denk dat ik, dat wij, de moderne mensen de waarheid in pacht hebben. We kunnen zoveel, ontdekken en ontwikkelen zoveel fantastische dingen zoals tablets en twitter om er twee te noemen waar ik erg blij mee ben. Dat hadden we een aantal jaren terug toch niet kunnen bedenken?

  Soms word ik dan even hardhandig, maar heel prettig, teruggeworpen in het juiste perspectief. Zoals bijvoorbeeld vanochtend gebeurde, toen ik aan het lezen was geslagen in Wibe Veenbaas boek: "Werken met verhalen en metaforen in opleiding, training en therapie". Ik wil het graag met jullie delen.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Het gaat over "bouwen en verbinden" en is geschreven door Seattle die in 1854 een toespraak houdt tot zijn mensen, als de blanke mens Seattle's mensen oplegt hun land te verlaten:

  Wat met de aarde gebeurt, gebeurt ook met de kinderen van de aarde. U moet uw kinderen leren dat de grond onder hun voeten de as van onze voorouders bevat. Dat zal hen vervullen met eerbied voor het land. Vertel uw kinderen dat de aarde verrijkt is met de levens van onze voorouders. Leer uw kinderen wat wij onze kinderen hebben geleerd: de aarde is onze moeder.
  Wat met de aarde gebeurt, gebeurt ook met de kinderen van de aarde. Als mensen op de grond spuwen, spuwen zij op zichzelf. Eén ding weten wij zeker: de aarde behoort niet aan de mens. De mens behoort aan de aarde. Zo weten wij ook: alles is met elkaar verbonden, zoals het bloed de leden van een familie verenigt. Tussen alles bestaat een verband.
  Wat met de aarde gebeurt, gebeurt ook met de kinderen van de aarde. De mens heeft het web van het leven niet geweven, hij is er slechts een draadje in. Wat hij het web aan doet, doet hij ook zichzelf aan. Nee, dag en nacht kunnen niet samen bestaan. Onze doden leven voort in de stille wateren van de aarde. Zij keren terug als de zachte voetstappen van de lente naderen. Als er een rimpeling van de wind over het water loopt, is het hun geest.

  Wij vragen ons af waarom de blanke man ons land wil kopen. Mijn volk vraagt: wat wil de blanke man eigenlijk kopen? Voor ons is dat moeilijk te begrijpen. Hoe kan men de lucht kopen en verkopen, de warmte van de aarde, of de snelheid van het hert? Hoe kunnen wij zoiets verkopen en hoe kunt u het kopen? Is de aarde van u, zodat u er mee kunt doen wat u goeddunkt, alleen omdat de rode man een stuk papier ondertekent en het aan de blanke man geeft? Als wij de tinteling van de lucht en de glinstering van het water niet bezitten, hoe kunt u het dan van ons kopen? Kunt u de bison terugkopen als de laatste gedood zal zijn?

  Maar wij zullen uw aanbod overwegen want wij weten dat als wij het niet verkopen, de blanke man waarschijnlijk met zijn geweren komt en ons het land afneemt. Wij zijn slechts wilden. De blanke man is tijdelijk in het bezit van de macht en verbeeldt zich dat hij een god is aan wie de hele aarde toebehoort. Maar hoe kan een mens zijn moeder bezitten?

  Wat is onze basis? Gaat het om bezitten? Of om contact te maken, te bouwen en te verbinden?

   


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Arjan Jansen > Bezitten? Of contact maken, bouwen en verbi... | Leiderschap
  Geschreven door Arjan Jansen
  Blogger Expert
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  ruud's Profielfoto > Bezitten? Of contact maken, bouwen en verbi... | Leiderschap
  ruud antwoordt op het onderwerp: #788 5 jaren 10 maanden geleden
  Hoi Arjan, blijf deze blog maar keer-op-keer lezen...
  Ik denk dat het onomkeerbaar is dat wij zijn gaan denken in 'bezitten', dat wij ons als het over de aarde gaat onszelf op de troon hebben gezet en ons tot koning hebben gekroond. Alles wat wij doen, alles wat wij maken en alles wat wij bezitten komt voort uit de natuur: alleen daarvoor al zou de natuur ons respect moeten verdienen en de verbindende factor moeten zijn.
  Onze drang naar overleven en het idee dat daarvoor alles veroorloofd is maakt dat we op dit ogenblik al in augustus van dit jaar de hernieuwde energie van de aarde voor dat jaar hebben opgebruikt: ( Earth Overshoot Day : de dag van een bepaald jaar wanneer -vanaf 1 januari geteld- de mensheid wereldwijd net zoveel van de Aardse grondstoffen, voedingswaren, en dergelijke heeft opgebruikt als wat de Aarde in één jaar tijd terug kan opbrengen. Overshoot day kan ook lokaler worden berekend, zoals per werelddeel, per land, per streek, per gemeente of per persoon.)

  Schuiven we de rekening door naar onze kinderen en verschuilen we ons achter het onoverzienbare grote geheel waar we toch niets aan kunnen doen, of nemen we onze verantwoording en beginnen we bij onszelf en nemen anderen mee middels creatie (bouwen), inspiratie (vanuit contact) en verbinding?
  Marten Kuipers's Profielfoto > Bezitten? Of contact maken, bouwen en verbi... | Leiderschap
  Marten Kuipers antwoordt op het onderwerp: #767 6 jaren 1 week geleden
  Helemaal mee eens. Bezit en geld speelt een veel te grote rol in ons bestaan. Besluiten worden veel te veel gemaakt op financiële afwegingen en te weinig op humane. Dat was in de 19e eeuw en nu in de 21e is dat helaas nog steeds zo.

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.