person_outline

  De verborgen kosten van (nieuwe) projecten

  circulareconomy > De verborgen kosten van (nieuwe) projecten | LeiderschapRentmeesterschap is iets dat ik probeer bij mijn klanten hoog op de agenda te houden. Ik word wel eens gevraagd om een project te gaan (vlot) trekken. Een van de eerste stappen is dan dat de opdrachtgever in de start van het project al vraag na te denken over 'opruimkosten'.

  Opruimkosten?

  Onder opruimkosten versta ik de kosten die gemoeid zijn met het opruimen / afbreken van het projectresultaat op het moment dat dit niet meer nodig is dan wel afgeschreven wordt.
  Waarom is dat mijns inziens belangrijk? Door de opdrachtgever op deze manier bewust te maken dat met het daadwerkelijk opruimen ook kosten gemoeid zijn, kunnen deze kosten al mee begroot worden, dan wel mee verrekend worden met een eventuele dienst. Het opruimen aan het eind van de rit is dan niet meer een vervelende en onverwachte bezigheid die geld kost (dat ze op dat moment meestal niet hebben), maar is voorzien en weloverwogen.
  Opruimkosten hoeven natuurlijk niet alleen financieel (€) te zijn maar kunnen ook betrekking hebben op maatschappelijke en ecologische impact.

  Weloverwogen?

  Jazeker, ik heb op deze manier ook projecten geannuleerd zien worden, omdat men te veel gefocussed was op de opbrengsten van het project en de investering die nodig waren om dat te behalen, maar te weinig (lees: veelal niet) met de opruimkosten; kosten die we als we ze niet adresseren doorschuiven naar een later tijdstip: 'wie dan leeft, wie dan zorgt', 'dat zit in het projectbudget van het opvolgproject'.

  Een mooi (breed) voorbeeld van verborgen kosten heb ik in een blog op mijn website geschreven: Nieuwe iPhone 6 komt eraan
  Het 'project' hier is het aanschaffen van een nieuwe iPhone, de opruimkosten gaan dan over wat je met je huidige smartphone doet.

  Goed om eens bij je volgende project over na te denken.

  Hebben jullie nog voorbeelden van opruimkosten?
  Hoe gaan jullie als leidinggevenden hier mee om in jullie organisaties?


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Ruud van Lent > De verborgen kosten van (nieuwe) projecten | Leiderschap

  Geschreven door
  Pro-Blogger Expert Blogger Thought Leader

  Mijn missie is het verder ont-wikkelen van (persoonlijk) leiderschap bij mensen en organisaties. Op een positieve, inspirerende en prikkelende manier bege-leid ik professionals en managers in het loslaten van het oude controle, macht en 'sense of urgency' denken. Hierdoor zal de focus binnen een organisatie / afdeling gaan verschuiven van problemen naar perspectief, van klagen en kritiek geven naar samenwerken, verantwoordelijkheid en eigenaarschap nemen.
  Dit resulteert in een verschuiving van macht naar kracht, van controle naar vertrouwen en van 'moeten' naar 'willen'.

  Diensten

  Wil je meer weten of vrijblijvend een keer samen over de voor jou of jouw organisatie toegevoegde waarde van mijn diensten klankborden? Voel je vrij om [contact] op te nemen, ik kom graag een keer op bezoek voor een goed gesprek!

  Creatie ↝ Inspiratie ⥁ Verbinden ⇶ Groei ∞ | Leiderschap katalysator ☇ | S.L.Ï.M. ⇢ Servant Leadership Ïn Motion | Coaching ≟ | Open Source ⌘ | Sustainability ♻ | ruudOntwikkelt.nl | Onlinecommunityhub.nl


  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.