person_outline

  Aslander: Easycratie, Waarde Bepaling Achteraf en andere lifehacks

  2eggs5 > Aslander: Easycratie, Waarde Bepaling Achte... | Leiderschap“Als we dingen willen oplossen in dit land, moeten we op een radicaal andere manier de kansen en de mogelijkheden van de informatiesamenleving gaan oppakken” zei Martijn Aslander tijdens het Divosa voorjaarscongres. Want we werken nu vaak op een manier die lijkt op de bosbouwer die nooit zijn bijl slijpt. En die ook niet doorheeft dat er al jaren geleden een kettingzaag is uitgevonden.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Martijn Aslander

  Aslander is bekend van lifehacking.nl, easycratie en vooral als meeslepende spreker over hoe makkelijk het eigenlijk allemaal beter kan. Bij lifehacking gaat het om je leven makkelijker maken. Dat kan door het gebruik van simpele technologieën of door het gebruik van speciale apps. Maar vaak is de manier om je leven wat makkelijker te maken, verrassend simpel. Soms zijn oplossingen wat meer een sprong in het diepe, of een experiment. Dan is het vooral een oproep om samen te gaan zoeken hoe het beter kan. Aslander leeft zijn oplossingen voor door bijvoorbeeld aan 'Waarde Bepaling Achteraf' te doen. Hij is de schrijver van Easycratie samen met Erwin Witteveen. Een boek dat elke Lerende Leider zou moeten kopen of downloaden en moet uitpluizen. Easycratie was (in 2010 toen het uitkwam) een van die boeken die mij het gevoel gaf: 'Zie je wel, het kan wel anders, wat ik zie, zien anderen ook. En ik kan ervoor zorgen dat het anders gaat.'

  WBA

  Met Waarde Bepaling Achteraf doorbreekt Aslander de al eeuwenlang gebruikelijke tijd-geld uitruil die we hebben met werk. De tijd-geld uitruil is ontstaan in de tijd dat we in de fabriek gingen staan een schroefjes of moertjes draaien. Het gekke is dat je die ruil in je werk volkomen normaal vindt (een van opvallende zaken van vacatures is dat er altijd de tijd-geld factor in zit, maar zelden een verhaal over hoe inspirerend de werkplek is en wanneer de werkgever nu inhoudelijk tevreden is over je werk). Een belangrijk deel van onze samenleving is op tijd-geld uitruil gebaseerd. Waarbij dus de uren van een directeur meer geld waard blijken te zijn dan de uren van een middenmanager, of van de facilitair medewerker. Waarde Bepaling Achteraf gaat niet over tijd. Bij Waarde Bepaling Achteraf zet je de toegevoegde waarde centraal. Dat is een radicaal ander concept, waarbij over praktische consequenties al snel je hersenen kraken. Maar de basis is heel simpel: vertrouw erop dat de ander je betaalt naar wat je hebt geleverd. Stel dat jij op die manier beloond zou worden, vanaf 1 januari 2016. Wat zou jij dan anders gaan doen? En wie zou voor jou moeten bepalen welke waarde jij hebt geleverd?

  Waarde Bepaling Achteraf betekent ook dat je zelf je heel bewust moet zijn van je toegevoegde waarde. Simon Sinek omschrijft het als je 'why': wat drijft je? Waar zit je meeste toegevoegde waarde?

  Easycratie

  Easycratie is te koop in de betere boekhandel of gratis te downloaden. Het doel van easycratie is om organisaties beter te maken en om werken leuker en makkelijker te maken. Dat kan met de hele organisatie door procedures, besluitvorming en structuur te veranderen. De organisatie gaat zich dan richten op het inzetten van de kennis en de talenten van elk individu. In sommige organisaties is dat misschien goed te doen, vaak is het een langdurig proces of is de leiding van de organisatie hier niet toe genegen. Gelukkig kun je easycratie ook als individu in een organisatie toepassen, wat je functie ook is. Je hoeft dus nergens op te wachten als je denkt dat het beter kan! De informatiemaatschappij heeft ervoor gezorgd dat we elke dag meer tools tot onze beschikking hebben om oplossingen laagdrempelig uit te proberen.

  Easycratie is eigenlijk lifehacking voor groepen of organisaties. En het geeft aan hoeveel mogelijkheden individuen of groepjes mensen hebben om op een nieuwe manier, met slimme netwerken problemen laagdrempelig aan te pakken. Je bent onderdeel van zo'n netwerk omdat je een bepaalde waarde levert, niet omdat je een titel of een functie hebt. Een organisatie hoeft voor meer easycratie eigenlijk weinig te doen: de moed tonen om procedures en hiërarchie te laten vieren.

  Andere lifehacks

  Tot slot nog wat lifehacks die ik de afgelopen tijd onderdeel van mijn leven heb gemaakt:

  • hou bij wat je hebt gedaan, vier alles wat je af hebt en kijk regelmatig op je 'TADAAAA-lijst' (lijst met afgeronde werkzaamheden)
  • singletasking: doe één ding tegelijk, met je volle aandacht. Voor mij werkt het als ik dat doe voor een vastgestelde periode
  • als je eieren wilt scheiden, breek je ze in een kom en 'zuig' je het eigeel op met een schone, lege plastic fles

  Ik had twee uur de tijd genomen om deze blog te maken.

  TADAAAAAAA

  Laat jij je ook inspireren door de ideeën van Martijn Aslander? Kom dan naar Lerende Leiders Live!


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Hetteke Videler > Aslander: Easycratie, Waarde Bepaling Achte... | Leiderschap
  Geschreven door Hetteke Videler
  Top Blogger Thought Leader
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.