person_outline

  De normmedewerker

  Diversity-Pencils > De normmedewerker | LeiderschapHet is weer helemaal actueel na de uitzending vam Zomergasten op 17 augustus: de normmedewerker!

  De zomergast van deze avond, Ionica Smeets, toonde een filmpje waarin de zwarte professor Neil DeGrasse Tyson antwoord geeft op de vraag waarom er zo weinig vrouwen in de wetenschap zijn. Professor Tyson laat op zijn eigen integere maar zeer duidelijke manier zien dat de wetenschap gebaseerd is op de zogenaamde normmedewerker. Hij neemt de term niet in zijn mond, maar het is het theoretisch kader van de normmedewerker dat de genoemde en gevoelde vooroordelen en barrieres verklaart.

  Maar niet enkel de wetenschap is ingericht naar de normmedewerker. Veel van onze systemen zijn naar dit principe ingericht. Zoals de beloningssystemen in organisaties, onze uitkeringsinstantie, de zorg, etc. Prof. dr. Yvonne Benschop licht dit principe toe in haar oratie "De Mantel der Gelijkheid".

  De normmedewerker is blank, man, gezond, pakweg tussen de 25-45 jaar oud en werkt fulltime. Als lid van deze groep voel je de beperkingen en barrieres niet die vrouwen tegenkomen in hun carriere (het zogenaamde Glazen Plafond), of die professor DeGrasse Tyson ondervindt als zwarte man. Zelf zijn we vaak niet bewust dat we allemaal zijn geprogrammeerd om te denken in het concept van de normmedewerker. Dat we allemaal deze "mindbugs" (naar Esther Mollema) hebben. Lees het volgende raadsel maar eens:

  Vader en zoon zijn betrokken in een ongeluk. Beiden moeten naar het ziekenhuis vervoerd worden. Vader komt in het Erasmus Ziekenhuis terecht. De zoon wordt naar het St. Jozef Ziekenhuis gebracht. De chirurg van het St. Jozef Ziekenhuis ziet dat de jongen op een brancard wordt binnen gebracht en roept ontstelt: "Mijn hemel, dat is mijn zoon!".

  Wie is de chirurg? Door onze mindbugs zullen we geneigd zijn te denken dat de chirurg een man is. Waarschijnlijk zien we in ons hoofd de chirurg als  een grote blanke viriele man. In ieder geval geen zwarte invalide man of .... de moeder.

  We komen het echt overal tegen, in allerlei systemen. Jaren terug heb ik eens een uitkering moeten aanvragen. Ik kwam uit een parttime baan en mijn uitkering werd vastgesteld op basis van mijn parttime inkomen en uren. Ik moest echter wel fulltime solliciteren. Of probeer maar eens als man in de bouw parttime aan de slag te willen. Of als vrouwfinancieel gelijk gewaardeerd te worden. Of als exkankerpatient weer aan de slag in je oude functie. No, nope, gaat niet gebeuren zolang de systemen nog ingericht zijn op basis van de normmedewerker.

  Tja, die norm... wie bepaalt eigenlijk wat 'normaal'? Dat doen jij en ik samen. Zo lang we ons conformeren aan deze norm zal er weinig veranderen. Zo lang we er geen 'last' van hebben zullen we ons blijven conformeren. Ik heb er veel last van gehad. Uiteindelijk heb ik mijn pad gevonden, een pad dat niet bepaald wordt door de normmedewerker, maar een pad dat wel vele onzekerheden kent: de zzp-er, de buitenste schil, het werk waarin de verbinding tussen mens en middel het belangrijkste is. De norm zal de komende jaren meer en meer worden opgerekt, de oude systemen staan onder druk. Gelukkig maar, want wie is er nu werkelijk 'normaal'?


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Geschreven door
  Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

  Leiderschap | Duurzame Welvaart | Spiritualiteit | Organisatiekunde

  Oprichter en bestuurder van Stichting VIPE | www.vipepruiken.nl | een duurzaam & sociaal initiatief

  Zelfstandig ondernemer, sparringpartner, blogger en spreker

  Partner Weconomics Foundation

  Fan van Leiderschapsdomeinen als pragmatisch kader om leiderschap te duiden en te leren

  Bestuurs- en Organisatiekundige | expert leiderschap 

  Spiritueel coach

  Attachments:
  Access this URL (http://www.newrepublic.com/article/119239/transgender-people-can-explain-why-women-dont-advance-work) > De normmedewerker | Leiderschap > De normmedewerker | Leiderschaptransgender-people-can-explain-why-women-dont-advance-work[In bijgaande link (in Engels) meer over onze "mindbugs" ofwel gender stereotypering m.b.t. onze voorkeur voor masculiniteit in organisaties.]0 kB
  Vivienne van Leuken's Profielfoto > De normmedewerker | Leiderschap
  Vivienne van Leuken antwoordt op het onderwerp: #1168 5 jaren 1 maand geleden
  Hallo Ruud,

  Leuk dat inzicht in zo'n korte reactie :cheer: > De normmedewerker | Leiderschap

  Laatst heb ik een stuk gelezen van Rijk Binnenkamp waarin hij o.a. vertelt wat 'stelligheid' in een organisatie/relatie doet (stelligheid van een leider is neerbuigend). Ik vond dat stuk erg goed, en dat heb ik ook heel stellig verkondigd... :dry: > De normmedewerker | Leiderschap

  Hgr. Vivienne
  ruud's Profielfoto > De normmedewerker | Leiderschap
  ruud antwoordt op het onderwerp: #1161 5 jaren 1 maand geleden
  Hoi Vivienne,

  hopelijk niet te veel 'bias' over de inhoud van jouw blog; daar sta ik volledig achter hoor :) > De normmedewerker | Leiderschap
  Mindbug? Dat denk ik zelf niet , Ik probeer weer te geven wat ik om me heen hoor, iets waar ik niet in mee ga maar waar ik mensen altijd duid op het blijven in hun kracht (de norm die zet je zelf).

  Humm, zo terug lezend is deze reactie natuurlijk ook te classificeren als een 'mindbug' :woohoo: > De normmedewerker | Leiderschap

  groet,
  Ruud.

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.