person_outline

  Hersenwetenschappen, compassie en leiderschap

  compassie > Hersenwetenschappen, compassie en leiderschap | LeiderschapEr bestaat een mythe dat als je vanuit de hersenwetenschappen leiderschap vorm geeft, het hart verdwijnt. Mogelijk denkt men dat hersenen en ratio hetzelfde is. Maar dat is dus niet zo. Het rationele deel van de hersenen is maar een heel klein gedeelte van de hersenen. Dat de hersenen ook compassie voelen en ervaren is vaak onbekend. Waarschijnlijk is het nog onbekender dat als een manager compassie ervaart hij/zij vaak betere beslissingen kan nemen.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Hersenwetenschappen en compassie

  Een belangrijk kenmerk van de hersenen is dat deze door onze geest tot verandering kan worden gebracht. De geest kan door training zorgen dat de hersenen een meer geïntegreerd geheel gaan vormen. Een geïntegreerd brein is aandachtig, aanwezig en compassievol. We kunnen een meer geïntegreerd brein krijgen door het doen van oefeningen van mindfulness en compassie. Uit onderzoek blijkt dat als monniken mediteren op compassie er veranderingen in de brein ontstaan. De hersenen gaan krachtigere gammagolven genereren. Deze gammagolven ontstaan als het brein meer geïntegreerd is. Het lijkt er dus op dat training van de geest en hersenen ons meer empatisch kunnen maken.

  Leiderschap en compassie

  In een eerder artikel heb ik reeds een lans gebroken dat we nu in deze tijd leiderschap met compassie nodig hebben. Klik hier als je dit artikel wilt lezen. Een van de conclusies van dit artikel is: "We zijn van nature compassievol. Het is inherent aan onze menselijke natuur. Echter onze compassie is verborgen of geblokkeerd door negativiteit wat op zijn beurt weer is ontstaan doordat we ons te veel laten leiden door negatieve emoties, zoals trots, hebzucht of boosheid." Je kunt compassie ontwikkelen, door je minder te laten leiden door je eigen negatieve emoties maar meer door het ontwikkelen van bewustzijn en een sterke interne leider. Bewustzijn en een sterke interne leider ontwikkel je door het doen van mindfulness oefeningen.

  Beter resultaten door compassie

  Er is nog andere belangrijke reden waarom het zinvol is om compassie te ontwikkelen. Een compassievolle leider zorgt voor betere resultaten. Dat is zeker opvallend, want we denken dat compassievol soft is, en dat softe managers minder goede resultaten tot stand brengen. Maar dat is dus niet zo. Het blijkt dat compassievolle managers een hogere sociale en emotionele intelligentie hebben. En zoals we weten hebben we deze intelligentie nodig voor het nemen van de juiste beslissingen.

  Zelfcompassie

  Compassie gaat niet alleen over gevoelens van anderen maar ook over gevoelens van jezelf. Misschien wel juist over gevoelens van jezelf. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook, als managers voldoende zelfcompassie hebben, ze het ongemak bij zichzelf en bij anderen makkelijker opmerken en misschien ook wel eerder. Compassie is niet dus louter een mooi idee, maar het beïnvloedt de gevoeligheid van de hersenen op emotionele en sociale informatie. Compassie is daarom niet alleen een positieve geestestoestand naar andere mensen toe, maar het is een state of mind waardoor leiders beter door hebben, wat er precies gaande is. Hierdoor kunnen zij effectiever en efficiënter anticiperen op de dagelijkse situaties.

  Tot slot

  Iedereen die bij mijn bedrijf een leiderschapsprogramma heeft gevolgd weet dat neuroleiderschap en compassie hand in hand gaan. Vanuit neuroleiderschap ga je juist met meer compassie leiding geven. En leiders met compassie hebben we juist nu nodig. 


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Guido de Valk > Hersenwetenschappen, compassie en leiderschap | Leiderschap
  Geschreven door Guido de Valk
  Blogger Expert

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Vivienne van Leuken's Profielfoto > Hersenwetenschappen, compassie en leiderschap | Leiderschap
  Vivienne van Leuken antwoordt op het onderwerp: #1690 1 jaar 11 maanden geleden
  Ik denk meteen aan 'neuroplasticiteit' en de kracht van dankbaarheid, waar onder andere Joe Dispenza veel over schrijft. Ben je bekend met zijn werk?

  Lieve groeten Vivienne

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.