person_outline

  Mijn sollicitatie is een gedenkwaardig verhaal

  2018 Har 122 > Mijn sollicitatie is een gedenkwaardig verhaal | LeiderschapEr zijn van die dingen, die je liever niet te horen krijgt tijdens een sollicitatie. “Je komt er zelf wel uit, toch?” is er één. “Je hoeft niet te bellen, wij bellen jou” is een andere. Maar…gelukkig gebeurt dit niet in ieder sollicitatiegesprek. Toch? Maar er is zo’n zin…

  Zo'n zin die altijd ergens voorbij komt in een sollicitatiegesprek. Zo’n vervelende vraag waardoor je spontaan met je voet op de grond begint te tikken en zo’n vervelend gevoel je lijf inkruipt.

  Vertel eens iets over een moment dat…

  Oh, shit...

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  “Oh, shit,” denk je bij jezelf. Je bent goed voorbereid om je zwaktes uit te leggen als sterktes en om uit te leggen waarom jij de allerbeste kandidaat bent voor de functie. Grrr…je kan zelfs de missie en het organogram van het bedrijf opdreunen.

  Maar dit? Hierop heb je je niet goed genoeg voorbereid.

  Ik weet het uit eigen ervaring, nadenken over specifieke voorbeelden uit je loopbaan is uitdagend. Tel daarbij op, dat je het voorbeeld ook nog moet vertalen naar een relevant verhaal waarmee je indruk maakt op de interviewer. Pfff…zomaar ineens, krijg je het warm en heb je zin om te vertrekken.

  Niet zo snel! Dit soort gedragsvragen zijn onvermijdelijk. Ze zijn zenuwslopend. Maar, echt waar, je kunt er prima mee uit de voeten. Ze geven je zelfs een schot voor open doel. Tijd voor Storytelling!

  De eerste stap is ervoor te zorgen dat je een aantal voorbeelden klaar hebt staan om in te zetten. Als je ze klaar hebt staan, denk je na over hoe ze te brengen.

  Onderstaand de 5 elementen, die je moet hanteren in je verhaal. Pas ze toe en oefen zodat je je de valkuil bespaart van een ellenlang verhaal zonder doel of punt. Meer hulp nodig? http://www.storybusiness.nl/workshops/ 

  1. Geef antwoord

  Yep, uitgedaagd worden om een verhaal te vertellen tijdens een sollicitatie kan genoeg zijn om je in de paniekstand te helpen.  Dit zijn gedragsvragen. De nadruk ligt op het woord “vragen.” Dat betekent dat je ergens antwoord op moet geven en dus niet moet starten met een ellenlange uitleg over iets dat niet relevant is.

  De beste manier om zeker te weten dat je antwoord geeft op de vraag, is je verhaal te starten met een 1-zin-antwoord. Als je vervolgens je verhaal gaat vertellen, hoef je niet meer de spanning op te voeren zoals een filmmaker dat zou doen. Je voornaamste zorg is eerst het geven van een antwoord op de vraag.

  Laten we als voorbeeld nemen dat de interviewer je bevraagt over een moment dat je een fout maakte.

  Voorbeeld:

  Een fout, die me altijd is bijgebleven, was het moment dat ik me had vergist in de datum van een event dat mijn afdeling organiseerde.

  2. Geef de inhoud vorm

  Nu je een kort antwoord op de vraag hebt gegeven, mag je uitweiden en achtergrondinformatie geven. Een 1-zin-antwoord is niet genoeg voor de interviewer. Ze is nieuwsgierig geworden hoe je het voor elkaar hebt gekregen je te vergissen in de datum. Wat was het gevolg van je blunder? Wat heb je gedaan om de fout te herstellen?

  Je beschrijft de context rondom de situatie. Leg uit, maar ga niet op alle details in. De interviewer hoeft niet te weten dat het op een regenachtige woensdag was of dat je een kater had van de avond ervoor.  In plaats daarvan zoom je in op wat belangrijk is en wat helpt om de situatie te schetsen.

  Voorbeeld:

  Mijn afdeling coördineerde een event waar alle 15 vestigingen vertegenwoordigd moesten zijn. In eerste instantie hadden we de sessie gepland in de 2e week van september. Op het moment dat we de training een week vervroegden, vergat ik mijn eigen agenda aan te passen. De sessie was een week eerder dan ik dacht, wat betekende dat ik in korte tijd héél veel moest regelen.

  3. Jouw rol

  Je hebt de situatie geschetst en het probleem uitgelegd. Maar, vergeet niet dat deze vragen werden gesteld om een indruk te krijgen van jouw handelen in dergelijke situaties. Je moet dus de rol, die jij speelde, benadrukken.

  Denk aan specifieke taken, waarvoor jij verantwoordelijk was, en zoom hier dan op in. Verval niet in excuses en geef anderen niet de schuld. Zeker niet als er is gevraagd iets te vertellen over jouw fouten, falen of een conflict. Ga dus niet uitleggen, dat je niet was meegenomen in die ene specifieke mail. Neem je verantwoordelijkheid!

  Voorbeeld:

  Ik was verantwoordelijk voor de Powerpoint-presentatie, die we die dag zouden gebruiken. Ik had de tijd willen nemen om zeker te weten dat de juiste onderwerpen werden meegenomen op een passende en doeltreffende manier. Maar omdat ik de datum niet juist had,  moest ik me ontzettend haasten. Dit betekende dat de presentatie kwalitatief niet was geworden wat ik voor ogen had.

  4. Het resultaat

  Dit is het moment dat je zaken moet gaan samenvatten. Ieder verhaal heeft een oplossing waar je losse eindjes aan elkaar knoopt. In een sollicitatie wil je de resultaten benadrukken. De beste manier om het einde van het verhaal te vertellen, is dus met het resultaat van je voorbeeld. Wat gebeurde er aan het einde? Hoe pakte dit uit voor jou?

  Voorbeeld:

  Ook al had ik meer kwaliteit willen leveren, iedereen was tevreden met het resultaat. Dus ondanks alle slechte nachten en paniekmomenten, was ik blij dat de presentatie ieders goedkeuring kreeg.

  5. De geleerde les

  Denk aan ieder klassiek kinderverhaal en je ontdekt dat ze allemaal iets gemeen hebben: een les. Om zeker te weten dat jouw verhaal impact heeft en blijft hangen, moet je eindigen met wat jij hebt geleerd.

  Zelfs als je wordt gevraagd een voorbeeld te delen van iets negatiefs, is het belangrijk te onthouden dat je doel nog steeds is jezelf te laten zien als de gekwalificeerde kandidaat. Stop dus niet nadat je jouw fout of mislukking hebt uitgelegd. In plaats daarvan vertel je hoe deze ervaring jou heeft geprikkeld te verbeteren. Hoe het jou geholpen heeft te ontwikkelen.

  Voorbeeld:

  Ook al liep het goed af, ik was natuurlijk niet blij.. Sindsdien plan ik wekelijks een uur om mijn agenda door te lopen. Zo weet ik zeker dat ik geen belangrijke afspraken meer mis.

  Ik weet het, uitgedaagd worden om in een sollicitatie een verhaal te vertellen is genoeg om je de stuipen op het lijf te jagen. Dit soort vragen zijn echter onvermijdelijk. Je kan het beter accepteren en werken aan een mooi, passend en krachtig verhaal.

  Dus, als je wordt gevraagd een persoonlijk voorbeeld te geven, hanteer deze cruciale 5 verhaalelementen. Aan het einde van je verhaal én van je sollicitatiegesprek is de interviewer onder de indruk. En wie weet, heb jij die nieuwe baan!

  Wil je leren hoe je verhalen kunt gebruiken in jouw zakelijke communicatie? Of dat nu een sollicitatiegesprek is, een salesgesprek of een presentatie voor jouw afdeling, bedrijf of projectteam. Met een verhaal maak je impact! http://www.storybusiness.nl/workshops/ 


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Harry Slagman > Mijn sollicitatie is een gedenkwaardig verhaal | Leiderschap
  Geschreven door Harry Slagman
  Blogger Influencer

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  twitter's Profielfoto > Mijn sollicitatie is een gedenkwaardig verhaal | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #1713 1 jaar 3 maanden geleden

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.