person_outline

  Tekenen van hoop!

  sign-of-hope > Tekenen van hoop! | LeiderschapHoe kunnen we ons blijven bekommeren om de toekomst, terwijl crisis en onzekerheid het nieuwe normaal lijken?
  Dat is de vraag die we willen beantwoorden tijdens het Theater van de Hoop. Directeur van het theater is Edgar Karssing, onze kerndocent van de module Markt, Recht en Ethiek van de MBA Public & Private van Nyenrode.

  Als deelnemers aan de module van Edgar dragen wij ons steentje bij aan het Theater van de Hoop. Tijdens een telefonische brainstorm met Martine de Vaan vroeg ze mij naar tekenen van hoop. Ik houd me dagelijks bezig met de decentralisatie van de jeugdzorg, dus ik had vast veel tekenen van hoop. Ik bleef stil. Heel stil.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Ik realiseerde me dat we ons voornamelijk bezighouden met het voorkomen of oplossen van problemen. Problemen die er nu zijn, problemen die we verwachten, problemen die we willen ontkennen of problemen waarvan we anderen graag overtuigen dat ze er zijn. Daarnaast proberen we, soms bijna wanhopig, onzekerheid te reduceren. Dat doen we door te overleggen en vergaderen, petities te schrijven, bijeenkomsten te bezoeken, debatten te organiseren, Kamervragen te (laten) stellen, te onderzoeken en congressen te organiseren. Overal waar ik om me heen kijk, lijken crisis en onzekerheid het nieuwe normaal. Zo normaal dat het even duurde voordat ik antwoord kon geven op de vraag van Martine: waar zie jij tekenen van hoop?

  Iedereen kijkt met een eigen perspectief naar de wereld om zich heen. Dus ik spreek voor mezelf als ik zeg dat ik geschokt was door het feit dat ik niet spontaan kon vertellen over tekenen van hoop om mij heen. Wat zegt dat over mijn huidige perspectief op de wereld? Mensen die mij kennen, weten dat ik een grenzeloze optimist ben met een positieve kijk op het huidige tijdgewricht. Als een vis in het water voel ik me in deze tijd. Waarom kan ik geen 10, 20, 30 of 50 tekenen van hoop aanwijzen? De afgelopen dagen heb ik daarom goed om me heen gekeken. Gekeken naar de overvloed die er is in wat de schaarste van hoop lijkt. En in de overvloed van schaarste vond ik mijn tekenen van hoop. Hieronder opgenoemd, volstrekt in willekeurige volgorde en heel persoonlijk.

  Ik ben heel benieuwd naar jouw teken van hoop. Tekenen van mensen of activiteiten of initiatieven die laten zien dat we ons bekommeren om de toekomst. Deel het met iedereen. Bijvoorbeeld door een reactie op deze blog of door een tweet met de hasthag #theatervdhoop. Zodat hoop op 26 mei 2014 het nieuwe normaal wordt in de plaats van crisis en onzekerheid.

  Mijn tekenen van hoop:

  • Directie en leerkrachten van de VMBO-school van mijn zoon. Zij doen een oprechte poging om de school te transformeren naar een community waar kinderen zich ook na schooltijd thuis voelen (www.my-college.nl)
  • Andere handen community is een digitale ontmoetingsplek waar zorgmedewerkers samen van en met elkaar kunnen leren (www.anderehanden.com).
  • De community www.lerendeleiders.nl. Leidinggevenden werkzaam in bedrijfsleven, non-profit en overheid die vinden dat de samenleving toe is aan nieuwe vormen van leiderschap.
  • www.proud2b.org. Een prachtig initiatief dat binnenkort ook in NL geintroduceerd wordt.
  • Planten maken stroom. Serieus. www.wageningenur.nl/nl/show/Planten-maken-stroom.htm
  • Vijf innovaties die hoop geven voor de toekomst. Check ze hier theoptimist.nl/vijf_innovaties_die_vertr...even_in_de_toekomst/
  • Guity Mohebbi. Zij biedt Nederlandse jongeren en Nederlandse jongeren van diverse afkomsten een podium aan. Jongeren die het fantastisch doen. Die zich niets aantrekken van angst, haat en negatieve publiciteit. Jongeren die elkaar willen ontmoeten en zich luidkeels willen laten zien en horen. Die vanuit hun kracht en zelfbewustzijn in het leven staan www.guitymohebbi.nl
  • COM-passion for care. Zij stimuleren professionals in de zorg om compassie als leidraad te gebruiken in hun werk. Lees hier de charter www.compassionforcare.com/charter-of-compassion-for-care


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Bianca den Outer > Tekenen van hoop! | Leiderschap
  Geschreven door Bianca den Outer
  Blogger Influencer
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Lindsie's Profielfoto > Tekenen van hoop! | Leiderschap
  Lindsie antwoordt op het onderwerp: #1090 5 jaren 3 maanden geleden
  Wat een fijn blog, Bianca. Het theater van de hoop!

  Ik moest ook even denken, maar gelukkig vond ook ik dingen die mij (en hopelijk anderen) steeds weer hoop geven.

  De blogs die steeds weer in deze community gedeeld worden. Het ontdekken van initiatieven als Century of Talent en Jonge Geesten. Gesprekken met mooie mensen, die de moed zoeken en vinden om hun talenten in te zetten voor anderen. Steeds vaker als ZP-er, omdat veel organisaties de kracht van hoop verloren zijn.

  Ik zie mezelf ook als een optimistisch mens en beloof bij deze dat ik meer aandacht zal geven aan hoopvolle dingen. :-) > Tekenen van hoop! | Leiderschap
  Anoniem's Profielfoto > Tekenen van hoop! | Leiderschap
  Anoniem antwoordt op het onderwerp: #1086 5 jaren 3 maanden geleden
  Ha Bianca, mooi artikel dat hoop geeft! De negatieve geluiden om mij heen worden steeds meer, moeilijk om je daar voor af te sluiten. Dit geeft mij weer hoop en ik richt mij dus zoveel mogelijk op positieve mensen en geluiden!

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.