person_outline

  Niet 'wat', maar 'dat' is de oplossing

  goodevil > Niet 'wat', maar 'dat' is de oplossing | LeiderschapEen van de dingen waar ik geen rust in kan vinden, en me dus niet in kan be-rusten, is de ellende die mensen elkaar bewust en onbewust aandoen: in organisaties, in conflicten, in discussies, in oorlogen.

  Tijdens de opleiding Servant Leadership heb ik voor mijn eindpresentatie getracht hier woorden en beelden aan te geven. Graag wil ik dat hier ook delen, mede getriggered door wat er nu weer allemaal gebeurd in de Oekraïne, maar ook ingegeven door de berichtgeving over 'Islamitisering', 'Homo-haat', nou ja, zet het 8 uur journaal maar op: voorbeelden genoeg.

  Hoe ontstaat 'realiteit': een vleugje social constructionisme

  Door woorden te geven aan iets wat gebeurd geven mensen betekenis en wordt de realiteit zoals we die ervaren door ons geschapen... Zonder die woorden heeft het voor ons geen of onvoldoende betekenis.
  Met die woorden projecteer jij jouw betekenis over de gebeurtenis en geef je dus betekenis eraan.
  Maar wat nu als je hetgeen gebeurd is niet hebt gezien, is het dan niet gebeurd?
  En wat nu als iemand zijn betekenis projecteert over een gebeurtenis die jij ook hebt gezien maar waar jij een andere betekenis aan geeft: wat is er dan anders aan wat er feitelijk gebeurd is?
  “Ik zag een vogel opvliegen, wat prachtig en gracieus” <> “Ik zag een vogel opvliegen, een zwarte raaf... opletten nu voor ongeluk”

  Betekenis geven

  We kunnen ook woorden aan onszelf geven om duidelijk te maken WAT we zijn en waar we voor staan. Bedoeld en onbedoeld geven we hiermee in de ogen van de ander waarde aan onszelf en daarmee direct ook aan de ander:

  Ik ben Oekraïner < > Ik ben Rus
  Ik ben blank < > Ik ben gekleurd
  Ik ben man < > ik ben vrouw
  Ik ben getrouwd < > ik ben samenwonend
  Ik ben Katholiek < > ik ben Moslim
  Ik ben vader < > ik ben kinderloos

  Door die 'wat' woorden ontstaat mogelijkheid tot dialoog, discussie maar ook oorlogen, kruistochten, haatcampagnes, discriminatie, etc.

  Oplossing zit niet in wat maar in dat!

  Op het moment dat je het WAT weglaat en daarmee de realiteit dus terugbrengt tot de nog 'betekenisloze' essentie, dan kun je jezelf ermee verbinden. Dan zie je beiden een vogel opvliegen en kun je ernaar kijken, dan kun je van je hoofd (waar woorden leven) in je gevoel blijven, dan kun je contact en verbinding maken met de ander en gezamenlijk naar de gebeurtenis kijken en er gezamenlijk waarde aan geven. Waarde die niet per definitie gelijk hoeft te zijn, maar omdat je als het ware naast elkaar staat en in contact en verbinding bent is dat oké.

  In essentie gaat het er dus om DAT ik ben en niet WAT ik ben. Als we dat kunnen zien en als we dat als uitgangspunt kunnen omarmen (en dus elkaar), dan gaat de wereld er volgens mij een stuk mooier uitzien. Daar hebben we geen regeringen, kerken, gemeenschappen, etc. voor nodig... dat kun je helemaal alleen en wel nu:

  Ik ben < > ik ook

  Ook hier verschenen: Niet 'wat', maar 'dat' is de oplossing


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Ruud van Lent > Niet 'wat', maar 'dat' is de oplossing | Leiderschap

  Geschreven door
  Pro-Blogger Expert Blogger Thought Leader

  Mijn missie is het verder ont-wikkelen van (persoonlijk) leiderschap bij mensen en organisaties. Op een positieve, inspirerende en prikkelende manier bege-leid ik professionals en managers in het loslaten van het oude controle, macht en 'sense of urgency' denken. Hierdoor zal de focus binnen een organisatie / afdeling gaan verschuiven van problemen naar perspectief, van klagen en kritiek geven naar samenwerken, verantwoordelijkheid en eigenaarschap nemen.
  Dit resulteert in een verschuiving van macht naar kracht, van controle naar vertrouwen en van 'moeten' naar 'willen'.

  Diensten

  Wil je meer weten of vrijblijvend een keer samen over de voor jou of jouw organisatie toegevoegde waarde van mijn diensten klankborden? Voel je vrij om [contact] op te nemen, ik kom graag een keer op bezoek voor een goed gesprek!

  Creatie ↝ Inspiratie ⥁ Verbinden ⇶ Groei ∞ | Leiderschap katalysator ☇ | S.L.Ï.M. ⇢ Servant Leadership Ïn Motion | Coaching ≟ | Open Source ⌘ | Sustainability ♻ | ruudOntwikkelt.nl | Onlinecommunityhub.nl


  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.