person_outline

  De dialoog over Samensturing, deel 1

  dialoog > De dialoog over Samensturing, deel 1 | LeiderschapIn mijn recensie van het boek Zelfsturing of samensturing? vertelde ik al dat, wanneer je je zo verbonden voelt met de waarden die horen bij Samensturing, dat daar gewoon wel een vervolg op moet komen. En dat bleek ook zo te zijn. Niet alleen heeft Joop Boukes tot onze grote vreugde ingestemd met het accepteren van de gastlicentie en daarmee het ambassadeurschap van ons programma Samensturing als organisatieprincipe. Vooral ook ontstond de behoefte om live met elkaar de dialoog aan te gaan en te voelen of het klopt. En dat deed het!

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  We startten onze dialoog over Samensturing op 25 september, vastbesloten om er niet meer mee te stoppen. En dus nemen we jou, lieve lezer en/of lid van de Lerende Leiders community graag mee in deze dialoog. Vanaf nu tref je wekelijks een blog van ons, afwisselend van Joop Boukes, Sabine Nijhuis, Kees Schilder of ondergetekende. Een blog waarin we elkaar en jullie bevragen, inspireren, uitdagen om te reflecteren. Aansluitend op deze blogreeks treffen we jullie graag op het Lerende Leiders Live event op 24 november a.s. om daar live de dialoog voort te zetten. Maar pas op, het is zo waardevol dat het verslavend werkt :)

  Over wat Samensturing doet

  Samensturing kan slechts bestaan vanuit de wens om werkelijk samen te willen sturen op alle niveaus: van cliënt, medewerker en team tot management en bestuur. Je moet het proces niet willen vangen in een systeem, maar het systeem dienstbaar laten zijn aan het samensturingsproces. Dit is een proces waarin de mens en de verbinding tussen mensen weer helemaal centraal staat. Door je werkelijk te verdiepen in wat voor de ander belangrijk is, geef je hem ook ruimte om mede sturing te geven aan zijn situatie.

  @Joop, kun jij eens vertellen over hoe je het hebt ontdekt wat Samensturing kan doen?

  De rol van de dialoog

  "Samensturing begint bij de dialoog. In dialoog zijn is meer dan reageren op de ander. De dialoog is een gesprek tussen 2 of meer mensen op basis van gelijkwaardigheid, waarbij je je oordeel opschort en aanwezig bent met een open geest en een open hart. In dialoog zijn is als 'samen een mooi kleed weven met een ingewikkeld patroon" schreef Rijna Witte op 25-05-2014.

  Want hoe kun je veiligheid organiseren als je niet weet wat veiligheid voor de ander betekent? En hoe moet je cliënt zelfredzaam worden, als je niet samen met hem hebt verkend wat ervoor nodig is? Dat is ook waarom ik Samensturing de sleutel tot transformatie noemde.

  De dialoog is krachtig. Het maakt dingen los in de ander die we voorheen niet zagen. Het geeft nieuwe mogelijkheden waaronder de mogelijkheid tot een betere zelforganisatie. En toch ben je er niet met de dialoog alleen. Als je meer zelforganisatie wilt, moet je mensen ook tools en vaardigheden bieden. Maar de dialoog over je visie en kernwaarden, over de reden waarom je dit werk doet, die maakt dat mensen uitgedaagd worden om zich verder te ontwikkelen. Die maakt dat ze eigenaar worden van hun eigen proces en hun dagelijkse werk.

  En wat er dan nodig is voor de dialoog, dat is reflectie!

  @Joop, dan ben ik zo benieuwd hoe dat volgens jou werkt bij mensen die onvoldoende reflectieve vaardigheden hebben.

  Het begint met reflectie

  Dat is reflectie. In contact zijn met jezelf, weten wat je belangrijk vindt. Je bewust zijn van je eigen sterke kanten en valkuilen en open staan voor wat het effect is van jou gedrag op de ander. Je gedrag, je houding, je gewoonten en die van de organisatie ter discussie durven stellen. En weten dat het oké is, dat het jou niet minder maakt, noch de ander, noch de organisatie. Integendeel, werkelijke samensturing die ontstaat vanuit die dialoog en wordt gevoed door reflectie zorgt voor bevlogen en betrokken medewerkers, een effectief bedrijfsproces zonder overbodige regels of vergadercultuur en tevreden klanten.

  En hoe groot kan het worden?

  Wat mij bezighoudt is wat de dialoog kan doen, wat Samensturing kan doen. Ik geloof dat de dialoog bijzonder krachtig is en veel kan betekenen in onze samenleving. Ik denk dat het organisaties duurzaam kan veranderen. Misschien kan het ook de politiek veranderen.

  Daarom mijn vraag aan Joop: wat zou er veranderen als jij heel Nederland zou kunnen trainen in dialoogvaardigheden en het begeleiden van de dialoog

  Ik kijk uit naar je antwoord!

  Lees hier deel 2 met de antwoorden van Joop


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Rianca Evers-den Ouden > De dialoog over Samensturing, deel 1 | Leiderschap
  Geschreven door Rianca Evers-den Ouden
  Top Blogger Thought Leader

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.