person_outline

  De dialoog over Samensturing, deel 5

  dialoog > De dialoog over Samensturing, deel 5 | LeiderschapIn deel 5 van de dialoog over Samensturing ga ik natuurlijk in op de vragen van Kees. Alleen al over de impact die de dialoog kan hebben in de politiek kan ik al wel 3 blogs vullen.

  De nieuwe vragen wil ik niet slechts stellen aan Joop maar aan alle lezers. Voel je vrij om te reageren! Wil je niet onder dit blog reageren of weet je niet hoe dat werkt, dan kun je natuurlijk ook altijd een mailtje sturen naar Geef dan ook even hoe je wilt dat ik omga met je reactie. Is het een vraag aan mij, aan ons vieren of mag ik het delen zodat anderen ook weer kunnen reageren. Ook vragen die je graag behandeld zou willen zien tijdens onze workshop bij Lerende Leiders Live zijn van harte welkom! Ik kijk uit naar je reactie!

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  De gevaarlijke dialoog

  De gevaarlijke dialoog is kortgezegd een dialoog waarin de sfeer van wederkerigheid wordt neergezet, terwijl het in werkelijkheid eenrichtingsverkeer is. We maken ons er allemaal wel eens aan schuldig en de vragen die we onszelf dan ook altijd moeten stellen, is m.i.:

  • Ben ik oprecht geïnteresseerd in wat voor de ander belangrijk is?
  • Ben ik bereid met de ander te delen wat voor mij belangrijk is?

  Pas als je op deze vragen een bevestigend antwoord kunt geven, ben je in staat een ware dialoog aan te gaan. Kun je dan anders geen interactie hebben? Zeker wel, maar wees dan duidelijk over je motieven en creëer niet de sfeer van wederkerigheid.

  Kees vroeg of ik het gevaar van de gevaarlijke dialoog herken in keukentafelgesprekken en gesprekken tussen leidinggevenden en medewerkers. Dat gevaar herken ik zeker! De sleutel is wat mij betreft in de zelfreflectievragen die ik hierboven al weergaf. In aansluiting daarop denk ik dat als gemeentelijk consulent of als leidinggevende heel goed moet weten welke beslisruimte je kunt en wilt geven aan de ander, en je de (scheve) hiërarchische verhouding bespreekbaar durft te maken. Als er geen ruimte is, pretendeer dan ook niet dat ie er wel is. Wees open over de mogelijkheden en (on)mogelijkheden en verbind je aan de toezeggingen die je doet. Gemakkelijk? Nou nee. Waardevol? Dat zeker!

  Vraag voor de lezer: in welke situaties herken jij de gevaarlijke dialoog? Welke mogelijkheden zie jij om te komen tot echte wederkerigheid?

  Een andere manier van kijken in organisaties.

  De andere manier van kijken die je in organisaties wilt in relatie tot Samensturing, begint wederom met de vraag of je kunt uitwisselen over wat voor jou en voor de ander van belang is. Leidinggevenden in dergelijke organisaties kunnen in contact met zichzelf en met ander effectief beleid maken en uitdragen. Medewerkers in organisaties waar Samensturing wordt toegepast krijgen maximale ruimte die past bij hun mogelijkheden en behoefte. Doordat op alle niveaus de dialoog wordt gevoerd, krijgen de verhoudingen verdieping en worden individuele wensen en dromen gematcht met de visie en kernwaarden van de organisatie. Dat levert een Wow-effect op: bevlogenheid krijgt ruimte en het werk verloopt efficiënter, omdat de drive klopt en de facilitering precies matcht met wat de uitvoerder nodig heeft.

  Wat die echt andere manier van kijken is? Ik vind het grootste verschil terug in het afstappen van het idee dat “we medewerkers mee moeten zien te krijgen met ons beleid”. In plaats daarvan bekommeren we ons primair om twee zaken: het draagvlak en de dialoog over visie en kernwaarden, en de ondersteuning op maat naar wensen en behoeften van medewerkers en teams. Want het zal u verbazen misschien, maar soms geven we echt teveel ondersteuning. En soms te weinig. En ja, dit heeft grote consequenties voor de werving en inzet van (nieuwe) medewerkers, voor het type leiderschap in deze organisatie, en voor de rol van ondersteunende diensten en informatiemanagement. Daarom is het inzetten van Samensturing als organisatieprincipe een intensief proces maar met geweldige en duurzame resultaten.

  Vraag voor de lezer: heb jij als medewerker een idee waar jouw organisatie voor staat? Past dit bij jouw levensmissie? Waarom wel/niet? En als je leidinggevende bent: praat eens met een aantal medewerkers over de visie en kernwaarden van je organisatie. Wat delen jullie en waarover denk je echt anders? Helpen deze gesprekken je om anders te kijken? Ik hoor het graag.

  En dan de politiek.

  Als gezegd kan ik hier wel een boek over schrijven *idee krijgt* maar ik zal hier volstaan met het antwoord op de vraag van Kees. Verbindend leiderschap en samensturing binnen politieke organisaties is absoluut een mogelijkheid, maar blijkt niet gemakkelijk door te voeren. Nog veel moeilijker is samen sturen met inwoners. Ik zie inderdaad dat er veel initiatieven ontstaan buiten de politiek en daar zitten geweldige ideeën bij. Echter, om echt te kunnen vernieuwen moet je samenwerken met de mensen binnen het huidige systeem, dus in de actieve politiek. En gelukkig zijn er ook daar steeds meer mensen te vinden die de dialoog erg belangrijk vinden. En dat is ook van de redenen waarom ik mijn blogs schrijf over nieuw leiderschap in de politiek. Wat verbindend leiderschap doet? Het voorkomt polarisering en politieke strijd, en zorgt uiteindelijk voor betere besluiten met meer draagvlak. Wat samensturing met de inwoner doet? Het vergroot de betrokkenheid, verkleint de kloof tussen politiek en bevolking en zorgt voor een gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid. Want dat is een van de elementen die belangrijk zijn voor mensen buiten de politiek. Realiseer je dat we dit systeem ook samen in stand houden, door politici af te straffen en ze weg te sturen in plaats van de gelegenheid te geven het op te lossen. Weet dat ook goedwillende politici kampen met de vooroordelen van de bevolking en dat dit het soms extra moeilijk maakt om te komen tot goede besluiten die de samenleving dienen. Samen sturen is ook samen verantwoordelijk zijn.

  Vraag voor de lezer: wat is jouw beeld van politici? Wat zouden zij kunnen doen om dit beeld te veranderen? En wat kun jij doen om deze verandering mogelijk te maken?


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Rianca Evers-den Ouden > De dialoog over Samensturing, deel 5 | Leiderschap
  Geschreven door Rianca Evers-den Ouden
  Top Blogger Thought Leader
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.