person_outline

  De dialoog over Samensturing, deel 6

  dialoog > De dialoog over Samensturing, deel 6 | Leiderschap

  In deel 6 van dit blog zou ik willen beginnen met de vraag van Ruud die hij stelt nav deel 2 van het blog. Hierin vraagt hij: “Dialoog, samensturing en verbinding zijn voor mij zaken die mijn aandacht hebben. Volgens mij kan onze maatschappij zonder niet afdoende functioneren. Aan de andere kant zie ik een steeds belangrijke rol voor het internet en social media als met name verbinder en verspreider van 'nieuws', meningen en opvattingen. Hoe zorg / borg je op deze snel opkomende (deels anonieme) media voor verbinding en dialoog?”

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Voor mij is dialoog ontmoeten en dat kan deels via de digitale snelweg zoals hier in het blog ook gebeurt. De dialoog zoals ik vanuit Mens in Dialoog voorsta kan alleen binnen een life-ontmoeting ontstaan. Echt luisteren en iemand begrijpen kan alleen als je in werkelijk contact bent met de ander(en). Echt luisteren doe je met al je zintuigen, zeg ik altijd, en sensitief zijn voor wat iemand zegt met wat hij zegt lukt beter als je de ander ook ziet. Zelf heb ik meerdere malen geprobeerd een digitale dialoog op te starten (ook met dialoog-liefhebbers als ik) maar allemaal bleven ze steken in een paar korte blogreacties. Ook binnen lerende leiders is het aantal bezoeken vele malen groter dan de reacties op blogs. Dialoog werkt als mensen bij elkaar zijn. De digitale dialoog als aanzet tot een echte ontmoeting is reëler. Precies wat we beogen met deze blogreeks richting Lerende Leiders Live. Ik kijk nu al uit naar de ontmoetingen van die dag.

  Wat betreft de gevaarlijke dialoog moet ik helaas constateren dat deze nog vaak voorkomt. Deels uit onwetendheid, maar ook soms bewust met manipulatieve doeleinden ingezet. De gevaren daarvan heb ik eerder in een blog uitgelegd: De gevaarlijke dialoog
  Rianca, je geeft aan dat de gevaarlijke dialoog kortgezegd een dialoog waarin de sfeer van wederkerigheid wordt neergezet, terwijl het in werkelijkheid eenrichtingsverkeer is en de vragen die we onszelf dan ook altijd moeten stellen, zijn:

  • Ben ik oprecht geïnteresseerd in wat voor de ander belangrijk is?
  • Ben ik bereid met de ander te delen wat voor mij belangrijk is?

  Ik zou daar graag een paar aan toe willen voegen om de zo belangrijke wederkerigheid binnen de dialoog nog meer mogelijk te maken. Vragen die je uitnodigen na te denken en voor te bereiden op een ontmoeting en gesprek dat er toe doet. Deze vragen zijn:

  • Heb je zelf voldoende vertrouwen om je eigen gedachten onder woorden te brengen?  Durf je jezelf te laten bevragen?
  • Geef je de ander een volwaardige  plaats in de dialoog? Ben je overtuigd van zijn/ haar mogelijke meerwaarde?
  • Heb je zelf ook echt iets te zeggen over dit onderwerp?
  • Kun je jouw eigen oordeel even opzij zetten? Ben je bereid om je eigen oordeel te heroverwegen of aan te laten vullen?
  • Wil je wel met deze anderen “naar buiten kijken….”

  De vraag die Rianca aan  de lezer stelde, zo ook aan mij : wat is jouw beeld van politici? En wat kun jij doen om deze verandering mogelijk te maken?

  Mijn beeld van politici is een van strijd, overtuigen, dubbele agenda’s, mooipraterij, valse beloften en verbale wirwar. Vaak mensen die een andere taal spreken, voor velen slecht te begrijpen zijn.

  Wat zouden zij kunnen doen om dit beeld te veranderen? Volgens mij zou de eerste stap kunnen zijn om lokale politici te trainen in dialoog, inwoners op de hoogte brengen wat een dialoog beoogt en ze uitnodigen om mee te denken over een item (World Café-dialoog) dan een rondetafel-dialoog gebruiken om een gemeentelijk besluit te nemen, hier de pers mee halen, anderen nieuwsgierig maken, enz. Ik geloof echt dat het mogelijk is. Een transformatie vanuit het kleine richting de landelijke politiek. Andersom lijkt me niet waarschijnlijk. De rituele dansen die daar plaatsvinden worden nog door te veel politici gekoesterd.

  Ik hoop dat met het uitdragen, begeleiden en trainen in dialoog  mijn aandeel kan leveren op weg naar een soort politiek waarin echt luisteren belangrijker wordt dan overtuigen. Samensturing vanuit dialoog dus, ook in de politiek.

  Mijn vraag aan Sabine; Vanuit de Veranderstudio geloven Rianca en jij dat een organisatie klantgericht en slagvaardig is, wanneer zij beschikt over bevlogen en betrokken medewerkers die zich verbinden met de visie en kernwaarden van de organisatie. Liefst samen met de medewerkers opgesteld en geëvalueerd. Dat is pas echt samensturing, zeggen jullie! Welke rol voor de dialoog zie in zo’n organisatie? Hoe zie je dat in voor je in een politiek vanuit samensturing.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Joop Boukes > De dialoog over Samensturing, deel 6 | Leiderschap
  Geschreven door Joop Boukes
  Top Blogger Thought Leader
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  twitter's Profielfoto > De dialoog over Samensturing, deel 6 | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #1487 3 jaren 8 maanden geleden
  Rianca's Profielfoto > De dialoog over Samensturing, deel 6 | Leiderschap
  Rianca antwoordt op het onderwerp: #1443 3 jaren 9 maanden geleden
  Mooi Hetteke! En ik ga zeker je boekbespreking lezen :-) > De dialoog over Samensturing, deel 6 | Leiderschap

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.