person_outline

  De dialoog over Samensturing, deel 7

  dialoog > De dialoog over Samensturing, deel 7 | LeiderschapIn verband met ziekte van Sabine deze week weer de eer aan mij om te schrijven aan de dialoog over Samensturing. Nog een weekje en dan gaan we de dialoog live voortzetten! Ik ben zo benieuwd wie dan aanschuift bij ons dan niet meer virtuele groepje :)

  Wat mij blijft puzzelen in onze discussie is de vraag of de dialoog tevens het systeem vormt, of dat we de dialoog op gang moeten brengen of ondersteunen met een systeem. En ja Joop, ik weet al wat je gaat zeggen – het systeem is überhaupt niet boeiend- maar toch denk ik dat waar mensen samenleven en werken, ze op enig moment met elkaar afspraken willen maken over het omgaan met veelvoorkomende situaties. Het is simpelweg niet altijd mogelijk om in elke gegeven situatie met elke individuele cliënt, collega of medewerker opnieuw de dialoog aan te gaan.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Samensturing als organisatieprincipe

  En ja, de dialoog is daarvoor leidend, en het systeem is daar dienstbaar aan. Sterker nog, binnen ons programma Samensturing als organisatieprincipe maken mensen met elkaar het systeem op basis van de dialoog. Ze bepalen wat ze nodig hebben aan ondersteuning en (informatie)management, zij beslissen met elkaar en de cliënt wat er mogelijk en wenselijk is binnen de gegeven kaders, en ze stellen die kaders ter discussie bij hun leidinggevenden als dat nodig is. Maar bovenal wordt in een organisatie die werkt met Samensturing als organisatieprincipe de dialoog gevoerd over visie en kernwaarden. En inderdaad, jij refereerde er al aan Joop, als de visie en kernwaarden van de organisatie samenvallen met de kernwaarden van de medewerker, dan leidt dat tot betrokken en bevlogen medewerkers, en daarmee tot een klantgerichte en slagvaardige organisatie.

  We geloven niet alleen in Samensturing omdat het toevallig matcht met onze waarden. We denken ook echt dat organisaties er beter en effectiever van worden, en betere resultaten halen. En ook dat is belangrijk! Organisaties zoeken vaak oplossingen in quick wins, snelle systemen of modellen, even een training voor de teams…Wij geloven in een integrale en duurzame organisatieverandering met Samensturing als basis, die organisaties ook echt vleugels geeft, als ze bereid te investeren op alle niveaus.

  What’s in it for me

  We sneden het vraagstuk al even aan net. Ik vind dat het onze taak is om ook duidelijk te maken aan mensen en organisaties wat de dialoog hen oplevert. What’s in it for them? Want voor ons is het misschien vanzelfsprekend, maar veel bestuurders en politici vragen zich echt af waarom ze dit in vredesnaam zouden willen.

  Waarom ze dit zouden willen? Ik schreef er al eens over in een van mijn blogs over de Next-Level Democracy. Het levert hen bijvoorbeeld een hechte en betrouwbare achterban op, die ze niet gelijk bij een misstap fileert, maar wie ze de dialoog kunnen voeren over hoe het beter kan. Bevlogen en betrokken medewerkers die zich echt verbonden voelen met de visie en kernwaarden van de organisatie en zich medeverantwoordelijk voelen voor de resultaten.

  Ik ben het met je eens dat de eerste stappen naar een politiek vanuit samensturing vooral gezet moeten worden op het lokale niveau. Maar op enig moment moet het op een hoger plan getild worden en dan kom ik weer terug bij mijn beginstelling dat je ook een systeem nodig hebt om samensturing & dialoog echt te integreren. En ja, dat systeem zet je op vanuit samensturing, waarmee je mensen meteen vertrouwd met hoe het kan werken. En het systeem je helpt om het te borgen op momenten dat het even niet vanzelfsprekend is…


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Rianca Evers-den Ouden > De dialoog over Samensturing, deel 7 | Leiderschap
  Geschreven door Rianca Evers-den Ouden
  Top Blogger Thought Leader

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.