person_outline

  De dialoog over Samensturing, deel 8

  dialoog > De dialoog over Samensturing, deel 8 | LeiderschapSamen dromen, doen en leren IN dialoog

  Nog een paar dagen…ik verheug me al op volgende week dinsdag als we elkaar treffen bij ‘Lerende Leiders Live’ en met elkaar verder na kunnen denken over samensturing, leiderschap, vertrouwen, dialoog enzovoort. En ik zal daar zeker deelnemen aan het gesprek met Rianca en Joop over samensturing en dialoog. In deze blog wil ik hen alvast een aantal gedachten en vragen meegeven voor die workshop.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Ik wordt daartoe getriggerd door de vraag die Rianca oproept over de verhouding systeem en dialoog. Zij geeft aan dat mensen ook systemen nodig hebben omdat je niet met iedereen altijd de dialoog aan kunt gaan.  Maar mijn vraag is dan: wat is dat systeem anders dan een aantal min of meer vaste ontmoetingen tussen mensen? “het systeem’ is voor mij een leeg begrip, dat invulling krijgt door de manier waarop ieder van ons zich binnen de gestelde omgeving (van tijd, plaats, opdracht, ) beweegt. Het systeem wordt levend door ons handelen en onze manier van verbindingen leggen en communiceren.

  Ik moet terug denken aan een dialoog-dag die ik begeleidde bij een zorgorganisatie. De intentie van de organisatie was: meer zelfsturing en daarmee: meer dialoog. Nadat ik , met veel enthousiasme, had verteld over de meerwaarde van de dialoog stond een van de aanwezigen op en zei: ‘het is een prachtig en enthousiast verhaal en ik ben het er helemaal mee eens…ware het niet dat het jouw verhaal is en niet ons verhaal. Volgens mij moeten wij nu niet gaan praten over hoe we de dialoog kunnen versterken binnen onze organisatie, maar hoe we IN dialoog onze organisatie kunnen versterken.’ De zaal lachte en ik had een belangrijke les geleerd: dat ik juist door mijn enthousiasme voor de dialoog automatisch in de ‘overtuigingsmodus’ terecht kwam en daarbij de meerwaarde van de dialoog als vanzelfsprekend en een gedeelde overtuiging beschouwde.
  We hadden de belangrijkste dialoog gemist: de dialoog over de bedoeling van de bijeenkomst, de droom van de aanwezigen, ons beeld van zelfsturing en dialoog.

  In de eerdere blogs hebben we het al eens gehad over ‘de gevaarlijke’ dialoog, de dialoog die niet gebaseerd is op wederkerigheid en vertrouwen. Te vaak is de dialoog een middel om ‘draagvlak’ te creëren (draagvlak bewust tussen haakjes – je wil iets van de ander) in plaats van de verbinding te versterken.

  samensturing-ddddddd > De dialoog over Samensturing, deel 8 | LeiderschapIn ons boek geven Joop en ik zeven fundamentele stappen aan in een proces van veranderen. Wij voegen aan het bekende rijtje van Dromen, Denken, Durven Doen drie cruciale stappen toe, te weten: delen, door-leren en doorzetten. En voor iedere stap zetten we SAMEN.

  Samensturing betekent: Samen-dromen – Samen- denken – Delen  van inzichten en ervaringen – samen-durven – samen leren….
  Dat klinkt op papier heel makkelijk, maar blijkt in het Doen een blijvende uitdaging, waarbij ieder deelnemer voortdurend naar zich zelf kan kijken en zich afvragen: ben ik nog een deel van ‘samen’ en zijn wij nog in dialoog. En dan mijn vraag in Rianca: zijn ‘de systemen’ zelf niet voortdurend een onderwerp voor het samen dromen, denken, delen doen, leren IN dialoog.

  Voor mij is de dialoog niet iets van ‘de organisatie’ of van ‘de overlegstructuur, maar vooral een –leer-opdracht voor mezelf. Op ieder moment van mijn denken en doen in een veranderingsproces is het mijn keuze voor verbinding, vertrouwen, samensturing en samen-leren.
  Tot dinsdag


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Kees Schilder > De dialoog over Samensturing, deel 8 | Leiderschap
  Geschreven door Kees Schilder
  Blogger Expert

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Rianca's Profielfoto > De dialoog over Samensturing, deel 8 | Leiderschap
  Rianca antwoordt op het onderwerp: #1448 3 jaren 10 maanden geleden
  Beste Kees,

  Wat gaaf dat je zo getriggerd werd door mijn laatste artikel. Voor mij een teken dat we komen tot wat raakt, tot fundamentele verschillen en overeenkomsten.

  Het systeem is inderdaad een min of meer vaste reeks ontmoetingen en afspraken die mensen met elkaar in dialoog maken. En ook dat systeem is aan dialoog onderhevig, gelukkig maar.

  Ik mis nog wel het antwoord op mijn vraag waarom bestuurders die zouden moeten willen, waarom is het voor hen belangrijk anders dan de voor ons zo belangrijke -maar voor hen mogelijke abstracte-waarden? Misschien kunnen we het er morgen over hebben, lijkt me leuk!

  Ik denk dat een organisatie die erin slaagt samensturing in dialoog te verheffen tot een organisatiemodel, een mooiere organisatie wordt, die ook nog eens effectiever is, werkgeluk voor medewerkers met zich meebrengt en komt tot betere zorg- en dienstverlening.

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.