person_outline

  Je kunt het de grote boze wolf niet kwalijk nemen...toch?

  2018 Har 128 > Je kunt het de grote boze wolf niet kwalijk... | LeiderschapAl maanden was men druk in de weer de bomen in het bos te kappen. Een grote investeringsmaatschappij had prachtige plannen ontwikkeld om een groot hotel te bouwen aan de rand van de stad. Het verliep voorspoedig...

  Om het project te realiseren, kon men niet anders dan grote stukken natuur ontginnen. Het prachtige bos werd elke maand kleiner en was uiteindelijk niet veel meer dan een rijtje bomen. De meeste dieren waren inmiddels op zoek gegaan naar een nieuwe leefomgeving.

  De wolf niet. Die weigerde te vertrekken. Hij was dol op zijn omgeving en had besloten zich niet weg te laten jagen. Maar...dat zorgde ook voor problemen. Al weken, al maanden had hij niets fatsoenlijks kunnen eten, al zijn eten was vertrokken.

  Hij was dól op Roodkapje. Hij vond haar prachtig en speelde graag met haar. Tot die ene dag… Wat had hij een honger. Zo’n honger dat hij niet meer helder kon nadenken. Hij wilde het echt niet, maar kon zich niet langer bedwingen….

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Perspectief

  Toen ik mijn jonge kinderen een andere versie van Roodkapje vertelde met de ambitie ze anders naar wolven te laten kijken, kwam ik van een koude kermis thuis. Ze keken me ongelovig aan en gingen niet mee in het verhaal. “Zo is het dus niet echt gegaan papa,” aldus mijn dochter. Ze vonden het een raar verzinsel van papa en bleven bang voor wolven.

  Logisch, want ze waren de originele, véél geloofwaardiger, variant gewend. Toch vond ik het interessant om dit sprookje eens vanuit een ander perspectief te bekijken.

  I am the King

  Het deed me denken aan de ontelbare presentaties die dagelijks worden gegeven vanuit het perspectief van de zender. Wat blijkt het toch heerlijk om te vertellen wat we allemaal weten en wat het product allemaal kan. Je bent zo overtuigd van jouw idee of van de nodige verandering dat de hele wereld er wel in mee moet gaan. Toch?

  De presentator voelt zich heerlijk, zit lekker in zijn verhaal, staat te glunderen op het podium en oreert vrolijk door. He is the king!

  “My play was a complete success, my audience was a failure”

  Publiek

  Terwijl de spreker staat te genieten van zijn "moment of fame", gebeurt er met het publiek iets anders. Dat haakt af, pakt de telefoon erbij en begint te kletsen met de buurman of buurvrouw. Sterker nog; na afloop heeft niemand het over de boodschap, die hij wilde overbrengen. Als ze het al over hem hebben,  is dat niet positief. Praatjesmaker!

  Verplaatsen

  Als je een boodschap wilt overbrengen, moet je je allereerst verplaatsen in je publiek. Niet voor jouw perspectief kiezen, maar voor het perspectief van het publiek. Je wilt dat het publiek aandachtig luistert, zich kan herkennen in wat je vertelt, geïnteresseerd kan raken. En dat kan alleen als je jouw publiek kent.

  Vragen

  Je presenteert niet alleen vanuit het perspectief van je publiek, zo bereid je de presentatie ook voor. Het is maar een beginnetje, maar onderstaande vragen moet je kunnen beantwoorden, voordat je aan je presentatie begint.

  1. Wie is mijn publiek (functioneel en persoonlijk)
  2. Waarvoor komen ze?
  3. Wat zijn hun verwachtingen?
  4. Wat weten ze al over mij en mijn boodschap?
  5. Wat zijn hun standpunten?
  6. Wat zijn hun wensen en eisen?
  7. Welke onderwerpen liggen gevoelig?

  Weet je de antwoorden niet, zorg dan dat je de antwoorden krijgt. Maak een afspraak met 1 van de aanwezigen en vraag hem of haar het hemd van het lijf. Je hebt de antwoorden nodig.

  Presenteren vraagt meer dan het antwoord op deze vragen, heel veel meer zelfs. Maar door rekening te houden met deze vragen, heb je alvast een mooi beginnetje gemaakt.

  Contact maken is een must. Als je dat niet voor elkaar kunt krijgen, kun je de presentatie net zo goed laten.

  Leren hoe je dit doet?

  Wil je weten hoe je de aandacht van je publiek vangt? Hoe  je presenteert vanuit het perspectief van het publiek? Hoe je verhalen succesvol kunt gebruiken in een (zakelijke) presentatie? Business Storytelling!

  Kijk eens naar de mogelijke workshops of boek een prikkelende presentatie. Eerst lezen hoe anderen het hebben ervaren? Met trots verwijs ik je naar de referenties.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Harry Slagman > Je kunt het de grote boze wolf niet kwalijk... | Leiderschap
  Geschreven door Harry Slagman
  Blogger Influencer

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.