person_outline

  Leergenoten; Veranderen

  ChangeTheWorld > Leergenoten; Veranderen | LeiderschapPraten als Brugman

  Word jij ook zo blij van verandering? Ik wel! Ik geloof namelijk dat alles de hele tijd verandert. Stilstand bestaat niet. Of liever kan niet bestaan, omdat het onherroepelijk leidt tot achteruitgang. En we weten wat dat betekent. Voor bedrijven verlies van omzet en winst, voor mensen.... Nou ja, je snapt het wel.

  Toch blijf ik keer op keer de weerstand tegen verandering ontmoeten, waar zoveel over geschreven wordt. Mensen willen niet, kunnen niet of doen het slechts voor even. Dan kan ik praten als Brugman, inspirerend lopen wezen, aanwijzingen geven, instructies zelfs. Het helpt niks. En ik begrijp niet waarom. Ik heb volgens mij duidelijk uitgelegd wat en vooral waarom, dus vooruit! Tot ik 'Doorbreek de Cirkel' las van Arend Ardon. Een boek waarbij ik op veel bladzijden zachtjes tegen mezelf zei "Oh hemel, dat doe ik ook".

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Arend Ardon legt helder uit wat de gevolgen zijn van praten als Brugman, inspirerend lopen wezen enzovoort enzovoort. En dat is dus niet bevlogen enthousiasme. Dat is eerder afwachten, want "ze weet het zo goed, dus we horen wel wat en wanneer".

  De woorden implementeren, uitrollen en invoeren, probeerde ik al te mijden. De toon daarvan beviel ook mij niet. Het bijbehorende gedrag zit echter in mijn systeem als mens en is daarom niet zomaar uit te zetten. Door reflectie en feedback kan ik leren wat wel werkt en wat niet. Daardoor kan ik leren dat het gaat om organiserend veranderen in plaats van organisatie verandering.

  Volgens mij hebben we hier allemaal, in meer of mindere mate, mee te maken. Of je nu diegene bent die een verandering bepleit of hem ondergaat, de menselijke reactie is hetzelfde. Als je er enorm in gelooft ga je duwen en als er tegen je aan geduwd wordt zet je een stap terug.

  Ondertussen ergens in een echt bedrijf

  Door Lerende Leiders en via Twitter was ik al een tijdje in contact met Michael van Vugt. Hij is werkzaam in een zwaar technisch-georiënteerde omgeving en mag leiding geven aan een zeer diverse groep mensen. In totaal zo'n 300, van productiepersoneel tot teamleiders.

  Door uitdagingen op het gebied van kwaliteit en logistiek is het noodzakelijk dingen anders te gaan doen, maar ook bij hem komt implementeren en uitrollen niet als eerste idee op.

  De mensen vormen de basis van het bedrijf en vooral de trots die ze (weer mogen) voelen voor wat ze doen; hoogtechnologische producten maken en leveren.

  Zijn uitgangspunt is werken aan eigenaarschap, bevlogenheid, intrinsieke motivatie en plezier... Maar hoe doe je dat als alleen het gebruik van dergelijke woorden al gefronste gezichten oplevert?

  Leergenoten "veranderen"

  Michael heeft toegezegd zijn verhaal te delen tijdens een Leergenoten sessie. Wat in dit specifieke geval werkt en niet werkt. Welke vragen of uitdagingen zijn er nog, of zullen er altijd zijn, maar zeker ook om ideeën en visies van anderen te horen. Zoals altijd zal er veel ruimte zijn voor dialoog.

  Wij denken dat dit een bijzondere middag gaat worden, geheel in de geest van Leergenoten; Belangeloos delen om anderen te helpen groeien. Ben je erbij?


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Lindsie van der Horst > Leergenoten; Veranderen | Leiderschap
  Geschreven door Lindsie van der Horst
  Top Blogger Influencer

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.