person_outline

  Leiderschap irritant of noodzaak?

  flexibel > Leiderschap irritant of noodzaak? | LeiderschapErvaren leiders aan het woord over leiderschap en persoonlijke ontwikkeling (deel 1)

  Ik begeef mij op glad ijs.

  Leiderschap in de titel van mijn blog. Er wordt al op zoveel manieren over leiderschap gesproken dat het bijna irritant is.

  Leiderschap is in mijn ogen een fantastisch woord, niet ingewikkeld, charmant en een tikje eigenwijs (iedereen doet het nl. op zijn eigen manier). Voor mij is leiderschap namelijk niks anders dan doen waar ik goed in ben, waar ik blij van word. Verantwoordelijkheid nemen voor keuzes die ik maak zowel privé als zakelijk. Maar ook eerlijk zijn over wat ik niet zo goed kan en waar ik hulp bij wil. Met dat alles voorbeeldgedrag tonen voor anderen in mijn omgeving. Inspireren en motiveren. Leiderschap zit inmiddels in mijn bloed.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Er is al heel veel geschreven over alle soorten leiderschap. Zeker op dit platform. Dat ga ik niet herhalen.

  Één ding is wel belangrijk om te noemen….

  Leiderschap is van iedereen

  Ik ben in gesprek gegaan met twee professionals over het thema (persoonlijk) leiderschap in relatie tot leidinggeven, ontwikkelen en teamgroei. Gewoon uit interesse over hoe zij daar mee om gaan, naar kijken en wat zij tegenkomen in hun werk. Om jou te inspireren, aan het denken te zetten en misschien wel een nieuwe impuls te geven aan jouw leiderschap of dat van jouw team.

  Even voorstellen

  Ik heb gesproken met Simone Klein Hesselink en Bas Dopheide.

  foto-simone-k > Leiderschap irritant of noodzaak? | LeiderschapSimone heeft een eigen bedrijf in advisering, interim management en mediation met name in de zorg. Zij heeft al met veel teams gewerkt in complexe situaties. Op dit moment is zij interim manager bedrijfsvoering in een ziekenhuis. Simone heeft een vriendelijk puberende zoon en dochter. Beiden studerend. Zij is zelf zeer actief met sport, bestuursfuncties en reizen.

  Bas-Dopheide-300x300 > Leiderschap irritant of noodzaak? | LeiderschapBas Dopheide is ondernemer en Psychomotorisch (ervaringsgericht) trainer. Daarnaast is hij docent aan de bacheloropleiding Psychomotorische Therapie & Bewegingsagogie van de CALO.  Bas heeft meer dan 10 jaar gewerkt in de forensische psychiatrie en gehandicaptenzorg waarvan 6 jaar als leidinggevende. Bas is getrouwd en heeft twee nog jonge kinderen.

  Leidinggeven vs. Leiderschap

  Leiderschap kent eigenlijk een soort binnen- en buitenkant. De binnenkant van leiderschap kun je persoonlijk leiderschap noemen en de buitenkant inspirerend of motiverend leiderschap. Maar wil je aan de buitenkant iets laten zien, is het zaak eerst de binnenkant te kennen.

  Volgens Simone zit leiderschap in je persoonlijkheid. Het komt voort uit jouw menszijn, de waarden en normen die je hebt meegekregen. Het staat los van een functie. Het gaat over verantwoordelijkheid nemen voor keuzes die je maakt. Het is belangrijk dat leiderschap te gebruiken in de functie die je hebt of de opdracht waar je voor staat.

  Voor Bas is leiderschap doen wat nodig is en daar ook aan vast houden. Een voorbeeld zijn in doen van de juiste dingen zodat anderen als vanzelf meegenomen worden zonder dat je hoeft te gaan overtuigen. Leiderschap is ook duidelijk zijn in het waarom van de keuze. Overwegingen meegeven zonder te gaan verantwoorden. Bas gaf zijn medewerkers daarmee ruimte om op dezelfde manier te werken. “Wat je ook doet, als je weet waarom je het doet is het oké ongeacht de uitkomst. Als je verantwoordelijkheid geeft, krijgt je verantwoordelijkheid (en dus leiderschap) terug”.

  Beiden zien dat er leiderschap getoond wordt op de werkvloer. Echter uit gedrevenheid gaan veel professionals nog wel eens voorbij aan zich zelf en wat er om hen heen gebeurt aldus Bas. Simone ervaart dat door coaching, intervisie en teamoverleggen nog meer leiderschap bij mensen naar boven is te halen.

  Over het verschil tussen leidinggeven en leiderschap zijn beiden het eens. Leidinggeven is veel platter, gaat over een proces, structuur, werkwijze en resultaat. Van daar uit kijk je naar wat nodig is om een klus te klaren en wie daar het beste bij past. Pas dan komt leiderschap om de hoek kijken en gaat persoonlijkheid een rol spelen.

  Ik ben natuurlijk wel benieuwd naar wat voor soort leidinggevenden mijn gastsprekers zijn.

  Bas typeert zichzelf als een coachend leidinggevende met duidelijkheid en structuur. Hij heeft ervaren dat medewerkers het ook fijn vinden om helder te weten wat er verwacht wordt. Hij hield niet van rapportages en lijstjes maken.

  Als leidinggevende had hij 3 criteria:

  • Tevreden medewerkers
  • Tevreden cliënten
  • Financiën op orde

  Simone is een betrokken maar zakelijk leidinggevende. Met 100% aandacht voor de opdracht die er ligt. Daarbij kijkt zij niet alleen naar wat goed is voor de organisatie maar ook wat goed is voor het team. Dat betekent soms ook kiezen om afscheid te nemen en te faciliteren in een betere of andere werkomgeving. Daar help je uiteindelijk iedereen mee.

  Dat laatste vind ik persoonlijk krachtig leidinggeven. Ik heb vaak genoeg om mij heen gezien dat leidinggevenden hier geen besluit in durven nemen en zo een medewerker laten spartelen in een functie die niet meer past. Dat is niet goed voor de persoon die het betreft want die raakt gefrustreerd en gedemotiveerd. De organisatie verliest aan kracht en kwaliteit op de betreffende plek.

  Persoonlijke ontwikkeling

  Organisaties kunnen nog veel meer aandacht schenken aan persoonlijke ontwikkeling van medewerkers.

  Naast vakinhoudelijk groeien is het belangrijk voor een organisatie dat mensen meer regie over hun werk en leven kunnen nemen. Zij voelen dan een grotere verantwoordelijkheid voor dat wat zij willen èn doen. Organisaties die ruimte en aandacht geven aan de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers, presteren beter en zijn flexibeler. Er is meer lef, beweging en mobiliteit. Er wordt effectiever met elkaar gesproken en de medewerkerstevredenheid gaat omhoog.

  flexibel > Leiderschap irritant of noodzaak? | LeiderschapSimone hierover: “ik merk dat er veel behoefte is aan het leren van goede managementvaardigheden. Zodat men breder leert denken en meer werkt vanuit wat wel goed gaat. Het is belangrijk om van individueel gedreven naar samen sterker te komen. Medewerkers in het middenkader kunnen nog leren wat steviger en weerbaarder te worden. Daarnaast vinden veel mensen het moeilijk om te reflecteren op zich zelf”

  Bas benadrukt dat praten over persoonlijke ontwikkeling niet moet wachten tot het jaarlijkse personeelsgesprek. Juist niet. Hij nodigde tussendoor zijn mensen uit zelf na te denken over wat zij nodig hadden of graag wilden. Zijn motto was “ alles kan maar neem zelf verantwoordelijkheid en denk na”. Zelfs de medewerker in zijn laatste werkjaren stimuleerde hij hiermee om die resterende tijd nog zo plezierig mogelijk te werken.

  Een vraag over eigen persoonlijke ontwikkeling kan niet achter blijven natuurlijk.

  Bas geeft aan tijdens zijn managementfunctie regelmatig gecoacht te zijn en een management opleiding te hebben gevolgd. Er was volop aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Op dit moment als zelfstandig trainer en coach, praat hij regelmatig met collega ondernemers over vak inhoud en het ondernemerschap of laat hij zich coachen.

  Simone volgt een aantal keer per jaar intervisie-sessies met andere register mediators. Volgt verdiepingscursussen op het gebied van mediation en leest veel vakliteratuur. Daarnaast is zij gestart met een workshop die haar inzicht geeft in het hebben van een bestuursfunctie.

  Leidinggeven is natuurlijk niet altijd één groot feest. Er zijn ook best wat zaken lastig.

  Zo ervaart Simone vanuit haar interim werk dat ze vaak in verwaarloosde teams komt. Waar niet iedereen meer die dingen doet waar hij of zij goed in is. Er is vaak veel gemopper en herstelwerk is hard nodig. Op zo’n moment is een krachtige ondersteuning van de afdeling HR van groot belang en dat ontbreekt nog wel eens. Daarmee ontstaat een grotere werkdruk bij haar als leidinggevende.

  Bas vond het lastig zijn mensen te motiveren op momenten dat hij zich niet kon identificeren met de koers van de organisatie.

  Deel 2

  Begin november verschijnt deel twee van dit interview en dan praten we verder over de valkuilen van een team, goed voor jezelf zorgen, trots zijn en dromen. Kun je niet wachten? Vertel het me en jij krijgt een "sneak preview". :-)


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Carolijn Roelofs > Leiderschap irritant of noodzaak? | Leiderschap
  Geschreven door Carolijn Roelofs
  Blogger Expert

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Dirma_Nagelhout's Profielfoto > Leiderschap irritant of noodzaak? | Leiderschap
  Dirma_Nagelhout antwoordt op het onderwerp: #1419 4 jaren 4 dagen geleden
  Herkenbaar verhaal. Mij viel op dat er wordt gesproken over ontwikkeling van teams en dat Bas en Simone regelmatig hun eigen ontwikkeling tegen het licht houden, maar hoe zit dat met de gemiddelde leider in ondernemingen? Nemen zij ook de tijd voor hun eigen ontwikkeling, zeker in deze turbulente onzekere tijden. Zien zij daar het belang van in? Mijn ervaring is dat hier nog wel eens te makkelijk over wordt gedacht. Wat vinden jullie?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.