person_outline

  Leidinggeven met een stokje?

  ItayTalgam > Leidinggeven met een stokje? | Leiderschap“Leidinggeven met een stokje” suggereert een flinke teruggang in de tijd. Modellen waarbinnen leiderschap gestructureerd is, gebruiken de benaming van dirigent voor de meest ouderwetse stijl van leidinggeven, een stijl die we tevens niet meer moeten willen!

  Itay Talgam, een befaam Israelische dirigent, maar tevens business consultant laat hier een heel ander licht over schijnen. Hij vindt metaforen voor gedrag in organisaties - en modellen voor geïnspireerd leiderschap - binnen de werking van het symfonieorkest.
  Hij stelt de wereld van muziek voor als een model voor alle gebieden van de menselijke creativiteit, van het klaslokaal naar de directiekamer. Hij creëerde een programma van seminars en workshops.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Op een luchtige wijze, maar steeds met die mooie serieuze ondertoon weet hij in een half uur het publiek te boeien. Korte voorbeelden ondersteunen zijn visie en worden door hem toegelicht.

  Een orkestdirigent, zo zegt hij, moet het hoofd bieden aan de ultieme leiderschap uitdaging: harmonie creëren zonder een woord te spreken, slechts met een stokje.

  • Richard Strauss, ook de schrijver van de “Ten commandments for conducting”, krijg je in beeld en ziet hem tijdens de uitvoering het blad van de partituur omslaan.
   Talgam licht toe: hij heeft de symphonie  zelf geschreven, honderden keren uitgevoerd, hij weet echt wel waar hij is! Hij doet dit alleen om aan te geven: wij doen het nu “by the book”.
  • Carlos Kleiber kun je een van de musici tijdens de uitvoering een “standje”zien geven en in feite een afspraak voor na de voorstelling zien maken.
  • Ogen dicht, zijn handen bewegend als een scheidsrechter die aangeeft dat hij de voordeelregel steeds toepast, zo dirigeert Herbert von Karajan. Hij verklaart zijn optreden met: het ergste wat ik mijn orkest kan aandoen is ze strak instrueren tijdens de uitvoering: ze moeten het zelf doen
   Op de vraag van een musicus: wanneer moet ik beginnen, antwoordt hij: “als je lang genoeg gewacht hebt!”.

  Talgam’s heeft het over het gevoel van samenwerking, het gevoel van leiderschap, over het stokje van de Maestro's dat geen geluid maakt, maar de juiste ruimte creëert waarin het geluid kan bestaan​​. Dirigent Itay Talgam heeft de overtuiging dat, in een orkest en op de werkplek, muziek de macht heeft om eenheid te creëren en gedeelde waarden te versterken.

  Hij ontwikkelde een programma dat veel meer is dan met een bedrijf praten. Klanten zeggen dat het de kwaliteit van de dialoog is, die Talgam creëert die het mogelijk maakt individuen en hele groepen te ontdekken, ondervragen, te leren en elkaar te inspireren. Op een zachte, humoristische wijze leidt Talgam mensen rond in zijn muziekwereld en trekt de vergelijking met organisaties.

  Leidinggeven met een stokje weet hij in een half uur zeer onderhoudend en prachtig te vertalen naar het situationeel leidinggeven.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Ruud Wiekema > Leidinggeven met een stokje? | Leiderschap
  Geschreven door Ruud Wiekema
  Blogger

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Redactie's Profielfoto > Leidinggeven met een stokje? | Leiderschap
  Redactie antwoordt op het onderwerp: #1196 4 jaren 11 maanden geleden
  Bedankt Pieter voor het spotten van de typo. Blij dat je dit doet, want dan kunnen we het verbeteren! en dat hebben we inmiddels ook gedaan.
  Pieter's Profielfoto > Leidinggeven met een stokje? | Leiderschap
  Pieter antwoordt op het onderwerp: #1195 4 jaren 11 maanden geleden
  Ik vind dat in de regel: "Wat vindt jij? deel het met ons!" = de regel die op deze site boven deze optie staat, de spelfout er uit mag ! VIND i.p.v. vindt. Sorry voor het geneuzel, dank voor de fraaie les in de video !!

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.