person_outline

  Samen werken en samenwerken in projecten

  Wrijving geef glans > Samen werken en samenwerken in projecten | Leiderschap

  Waar mensen samenwerken ontstaat vroeg of laat gedoe. Niets mis mee; een beetje wrijving geeft immers glans! Het wordt pas vervelend als de glans plaats maakt voor kale plekken.

  Helaas is dat iets wat maar al te vaak gebeurt: mensen raken beschadigd in samenwerking, simpelweg omdat het gedoe niet wordt opgelost. Samenwerking wordt te vaak aan het toeval overgelaten. We ervaren een probleem, maken er een project van, zetten een stel mensen bij elkaar, noemen het een team en wachten (en hopen) op een oplossing. Als we zouden weten hoe vaak dat wrijving oplevert en, belangrijker nog, wat mensen drijft dan zouden we onmiddellijk begrijpen dat we wachten (en hopen) op een wonder.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wonderlijk

  De praktijk is dat het team bij elkaar komt, een (maar al te vaak, vage) opdracht krijgt, de taken verdeelt en aan de slag gaat. Er is niet of nauwelijks aandacht voor het waarom en wat, laat staan voor het hoe. En dat is wonderlijk! Want wat blijkt: als de teamleden weten hoe ze het beste kunnen samenwerken en hoe ze het beste uit elkaar kunnen halen, krijg je ook de beste resultaten! Wonderlijk goede zelfs!

  Effectief

  Als ik met opdrachtgevers spreek, adviseer ik vaak om te investeren in samenwerking; in het bouwen van een (h)echt team vóórdat aan het werk wordt begonnen. Het levert verbaasde blikken op: “Het is toch niet efficiënt om één of twee dagen te verkwisten aan teambuilding…”

  Maar op de keper beschouwd leidt efficiëntie niet perse tot succes, daarvoor moet wat je doet ook effectief zijn.  

  Impact

  Mijn ervaring in het werken met projectteams is dat zij succesvoller zijn, als er is geïnvesteerd is in communicatievaardigheden gericht op samenwerking. De impact ervan is enorm!

  Projectmethodieken

  Modernere projectmethodieken zoals bijvoorbeeld Projectmatig creëren, Agile PM en Scrum, houden al meer rekening met de menselijke maat dan de meer klassieke methodieken. Toch wordt nog te vaak voorbij gegaan aan hoe je samenwerking kunt stimuleren.

  Uitstekende communicatiegereedschappen zoals bijvoorbeeld een “daily stand-up” verworden dan tot een trucje, in plaats van een manier om echt te verbinden en snel bij te (kunnen) sturen.

  Van lijden naar leiden

  Als projectleider kreeg ik vaak de vraag of het met een korte ei of een lange ij was. Eerlijk is eerlijk, in menig projectteam heb ik geleden. Pas toen ik bij de start van ieder projectteam ging investeren in communicatievaardigheden gericht op samenwerking in dat team, werd het leiden vanzelfsprekend. Niet omdat ik zo’n geweldige leider was, maar omdat mijn omgeving zelfsturend werd; er ruimte ontstond voor persoonlijk leiderschap.

  Glans

  Investeren in samenwerking is geen overbodige luxe. Investeren in samenwerking maakt dat projecten succesvol worden afgerond; dat veel gedoe wordt voorkomen en… gaat het dan toch fout, dan kan het snel worden opgelost. Wrijving geeft dan glans.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Jeroen Ogier > Samen werken en samenwerken in projecten | Leiderschap
  Geschreven door Jeroen Ogier
  Top Blogger Influencer

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  worldpoet-546's Profielfoto > Samen werken en samenwerken in projecten | Leiderschap
  worldpoet-546 antwoordt op het onderwerp: #1570 3 jaren 3 dagen geleden
  Jeroen Ogier, "wrijving", zoals jij het mag noemen
  is zelfs noodzákelijk!
  Het brengt ons in de menselijke evolutie tot waar we zullen en gaan komen!
  Het is een samenspel van voortdurend wisselende energie
  die ons als menselijk ras doet evolueren.
  Het is het spel van het aards en kosmisch leven!
  Petra Hermans
  Jeroen Ogier's Profielfoto > Samen werken en samenwerken in projecten | Leiderschap
  Jeroen Ogier antwoordt op het onderwerp: #1544 3 jaren 4 maanden geleden
  Dankjewel voor je reactie Marie Christine!

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.