person_outline

Samen werken en samenwerken in projecten

Wrijving geef glans > Samen werken en samenwerken in projecten | leiderschap

Waar mensen samenwerken ontstaat vroeg of laat gedoe. Niets mis mee; een beetje wrijving geeft immers glans! Het wordt pas vervelend als de glans plaats maakt voor kale plekken.

Helaas is dat iets wat maar al te vaak gebeurt: mensen raken beschadigd in samenwerking, simpelweg omdat het gedoe niet wordt opgelost. Samenwerking wordt te vaak aan het toeval overgelaten. We ervaren een probleem, maken er een project van, zetten een stel mensen bij elkaar, noemen het een team en wachten (en hopen) op een oplossing. Als we zouden weten hoe vaak dat wrijving oplevert en, belangrijker nog, wat mensen drijft dan zouden we onmiddellijk begrijpen dat we wachten (en hopen) op een wonder.

Wonderlijk

De praktijk is dat het team bij elkaar komt, een (maar al te vaak, vage) opdracht krijgt, de taken verdeelt en aan de slag gaat. Er is niet of nauwelijks aandacht voor het waarom en wat, laat staan voor het hoe. En dat is wonderlijk! Want wat blijkt: als de teamleden weten hoe ze het beste kunnen samenwerken en hoe ze het beste uit elkaar kunnen halen, krijg je ook de beste resultaten! Wonderlijk goede zelfs!

Effectief

Als ik met opdrachtgevers spreek, adviseer ik vaak om te investeren in samenwerking; in het bouwen van een (h)echt team vóórdat aan het werk wordt begonnen. Het levert verbaasde blikken op: “Het is toch niet efficiënt om één of twee dagen te verkwisten aan teambuilding…”

Maar op de keper beschouwd leidt efficiëntie niet perse tot succes, daarvoor moet wat je doet ook effectief zijn.  

Impact

Mijn ervaring in het werken met projectteams is dat zij succesvoller zijn, als er is geïnvesteerd is in communicatievaardigheden gericht op samenwerking. De impact ervan is enorm!

Projectmethodieken

Modernere projectmethodieken zoals bijvoorbeeld Projectmatig creëren, Agile PM en Scrum, houden al meer rekening met de menselijke maat dan de meer klassieke methodieken. Toch wordt nog te vaak voorbij gegaan aan hoe je samenwerking kunt stimuleren.

Uitstekende communicatiegereedschappen zoals bijvoorbeeld een “daily stand-up” verworden dan tot een trucje, in plaats van een manier om echt te verbinden en snel bij te (kunnen) sturen.

Van lijden naar leiden

Als projectleider kreeg ik vaak de vraag of het met een korte ei of een lange ij was. Eerlijk is eerlijk, in menig projectteam heb ik geleden. Pas toen ik bij de start van ieder projectteam ging investeren in communicatievaardigheden gericht op samenwerking in dat team, werd het leiden vanzelfsprekend. Niet omdat ik zo’n geweldige leider was, maar omdat mijn omgeving zelfsturend werd; er ruimte ontstond voor persoonlijk leiderschap.

Glans

Investeren in samenwerking is geen overbodige luxe. Investeren in samenwerking maakt dat projecten succesvol worden afgerond; dat veel gedoe wordt voorkomen en… gaat het dan toch fout, dan kan het snel worden opgelost. Wrijving geeft dan glans.


Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Geschreven door
Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

Mijn krachtigste wapen als politieagent in de jaren ’80 van de vorige eeuw, was mijn communicatie. Met die les ben ik gaan werken bij een grote belangenbehartiger (NGO). Ik richtte me met project- en programmamanagement vooral op de bedrijfsvoering en werkte in HR. Daarbij ging het vaak om wezenlijke (organisatie-) veranderingen.

Wat ik heb ervaren is dat verandering vaak worden ingezet vanuit ‘wat niet goed gaat’. Voor mij is echter niet het onvermogen, disfunctioneren of bijvoorbeeld een latente houding het uitgangspunt. Juist de kracht die in mensen schuilt vormt de basis voor frisse sparringsessies, scherpe adviezen, gerichte training en coaching. De vraag is dan: Hoe doe je dat? en vervolgens Hoe doe je dat samen?

Dat is precies waar het om draait bij How Company: hoe doen je dingen anders én; 'hoe doe je dat in goed gezelschap; good Company" Als trainer en coach voor How Company werk ik in een team dat herhaaldelijk het CEDEO-keurmerk kreeg, met op alle onderdelen een ongekend hoge klanttevredenheid. En dat met klanten als CoolCat, Philips, Siemens, Jakobs Douwe Egberts, Summa College en Avans Hogeschool. Mijn talent als trainer zet ik graag in als het erom gaat mensen het beste uit zichzelf te laten halen. Individueel, in teamverband en op organisatieniveau. 

worldpoet-546's Profielfoto > Samen werken en samenwerken in projecten | leiderschap
worldpoet-546 antwoordt op het onderwerp: #1570 11 maanden 1 week geleden
Jeroen Ogier, "wrijving", zoals jij het mag noemen
is zelfs noodzákelijk!
Het brengt ons in de menselijke evolutie tot waar we zullen en gaan komen!
Het is een samenspel van voortdurend wisselende energie
die ons als menselijk ras doet evolueren.
Het is het spel van het aards en kosmisch leven!
Petra Hermans
Jeroen Ogier's Profielfoto > Samen werken en samenwerken in projecten | leiderschap
Jeroen Ogier antwoordt op het onderwerp: #1544 1 jaar 3 maanden geleden
Dankjewel voor je reactie Marie Christine!

Wat vind jij? deel het met ons!

INFO: You are posting the message as a 'Guest'

×
Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.