person_outline

  Signaalvuren voor nieuw organiseren: Semler en de misfits

  ziekemaatschappij > Signaalvuren voor nieuw organiseren: Semler... | LeiderschapGisteren vertelde één van mijn klanten haar vastloop-verhaal. Het verhaal dat ik al jaren hoor: steeds hetzelfde maar toch elke keer anders. Het verhaal dat me elke keer opnieuw raakt.

  Zij werkte met kinderen op een internaat. En ze kon het niet meer, omdat ze niet kon leven met de werkwijze van protocollen, methodieken, richtlijnen. Alles maar om de kinderen in het gareel te houden. Hen discipline bij te brengen. Strak, duidelijk, doel- en resultaatgericht. Haar hart brak: 'deze kinderen hebben vooral liefde nodig. Laten we ze eerst onvoorwaardelijk accepteren en dan vanuit liefde vormen en (bij-)sturen. Maar niet andersom, niet zonder liefde, niet zonder acceptatie'.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  En daarom valt ze buiten de box. Maar deze keer in de negatieve zin van het woord: burn-out, ze bevindt zich in een re-integratietraject 2e spoor. Dat wil zeggen: ze moet elders werk zoeken. Want in het internaat past ze niet. En waarschijnlijk ook niet op een hoop andere plekken.

  Deze vrouw is een stille held. Nauwelijks wordt ze gehoord, nauwelijks serieus genomen. Gezien als de afwijking, als de zwarte schaap. De zwakke schakel. En dit is het punt waar het verhaal niet klopt.

  Mensen die vastlopen zijn dragers van het nieuwe organiseren. Ze lopen in de voorhoede van het anders denken en anders doen. Ze zijn het signaalvuur van onze vastgelopen, zieke 24-uurs informatie- en etalagemaatschappij. Niemand die luistert.

  Naar wie wij wel luisteren, is Ricardo Semler. Een man wiens succes en goeroe-status ook begon met een vastloop-verhaal. Nog meer: Semler zien we als een man met een wezenlijk ander, zelfs een revolutionair verhaal. Over vertrouwen, geloven in de kracht en intenties van mensen. Over respect voor elkaar en de bronnen die wij (nog) tot onze beschikking hebben. Dat zijn out-of-the-box verhaal podium krijgt, blijkt niet alleen uit de populariteit van zijn boeken, maar ook uit het feit dat hij herhaaldelijk te gast is in het programma Tegenlicht van de VPRO en dat hij zijn leiderschapsvisie deelt aan managend Nederland op uitnodiging van De Baak.

  Zeker, we hebben een vrije denker als Ricardo Semler hard nodig. Niet alleen om ons te (laten) wijzen op het innovatieve, nieuwe organiseren, maar misschien juist om ons erop te wijzen hoe verwrongen en scheef is hoe wij met elkaar leven, organiseren en werken. Dat nieuwe, innovatieve organiseren zou helemaal niet zo out-of-the-box en innovatief moeten zijn. Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Maar dan zouden we de gruwelijke waarheid onder ogen moeten zien: dat we een volkomen absurde manier van werken en organiseren accepteren als iets normaals. In een wereld waarin respect, menselijke maat, vrijheid, zeggenschap, vertrouwen en oog voor schoonheid en diversiteit ‘luxewaren’ zijn.

  Net zo goed als we ons geweten sussen door biologische en fair trade producten te kopen en daar –zijnde luxere waren - gerust een paar euro’s meer voor neer willen tellen. Omdat dat blijkbaar de uitzondering is, het vernieuwende. Niet doorhebbend dat we daarmee 90% van de producten die schadelijk zijn voor onze gezondheid en onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd worden, als norm (en als normaal) accepteren.

  Here’s to* Ricardo Semler. Maar vooral: here’s to de honderden en duizenden mensen die elke dag vastlopen, burn-out raken en daarmee een maatschappelijk probleem zichtbaar maken. Zij hebben de noodzaak van ‘nieuw’ organiseren allang op de agenda gezet. Het is aan ons om te luisteren en in actie te komen.

  Here’s to = 1. waardering en erkenning uitspreken naar iemand, 2. een toast uitbrengen


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Leona Aarsen > Signaalvuren voor nieuw organiseren: Semler... | Leiderschap
  Geschreven door Leona Aarsen
  Top Blogger Influencer
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  anderZverder | Leona's Profielfoto > Signaalvuren voor nieuw organiseren: Semler... | Leiderschap
  anderZverder | Leona antwoordt op het onderwerp: #1247 4 jaren 6 maanden geleden
  De beweging is in gang gezet, Hetteke. En de groep voorstanders en aanjagers wordt groter en groter. Niet alleen vanuit het 'gewone' volk, maar kijk maar naar auteurs als Otto Scharmer, Frederic Leloux of Kets de Vries. De uitdaging is nu om de krachten van de visionairen en toekomstmakers te bundelen en de zwerm haar werk te laten doen.
  Hetteke's Profielfoto > Signaalvuren voor nieuw organiseren: Semler... | Leiderschap
  Hetteke antwoordt op het onderwerp: #1245 4 jaren 6 maanden geleden
  Wauw Leona, wat heb je dat raak gezegd. Dit sluit naadloos aan op mijn boekbespreking over het type mens dat het systeem ziek maakt.
  Ik vraag me wel eens af hoe lang het nog duurt voordat de gezonde systemen de overhand krijgen en de zieke uitsterven...

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.