person_outline

  Talent... dat heb je!

  keepkalmtalent > Talent... dat heb je! | LeiderschapWe hebben snel een oordeel, razendsnel. Als we ons daarvan meer bewust zouden zijn, zou het stellen van een vraag ons wel eens versteld kunnen laten staan. Zo ontbood een leerkracht van mijn basisschool in de jaren ’70 van de vorige eeuw, mijn ouders om hen mee te delen dat hun zoon (ik dus) dom was. Enige tijd later corrigeerde de leerkracht. Ik was niet dom, ik was lui. In plaats van een vraag te stellen: Wat is er aan de hand met deze jongen?, besloot ze dat er iets mis was.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Opleidingen, cursussen, trainingen

  In de moderne maatschappij wordt veel geïnvesteerd in mensen. Opleidingen, cursussen, seminars, etc. etc. Vaak om mensen te helpen die dingen te ontwikkelen die ze lastig vinden. Ook hier wordt vergeten een vraag te stellen. Wat heb jij nodig om het maximale uit jezelf te halen? Of, zo je wilt: Wat heb je nodig om het maximale aan onze organisatie bij te kunnen dragen? Een training kan iemand helpen dit – vanuit persoonlijk leiderschap – verder te ontwikkelen.

  Talent

  Door mensen aan te spreken op hun talent, datgene waar ze als vanzelfsprekend, vol energie aan werken, bereiken zij meer, bereiken organisaties meer. Ik ben het dan ook niet eens met schrijver, Jeroen Brouwers, die van mening was dat “talent bestaat uit gestadig oefenen. Anders niks.”

  Feest van herkenning

  Ik ben bevestigd in mijn overtuiging dat talent iets is wat je hebt, door een onderzoek dat ik onlangs onderging. Ik werd gevraagd een vragenlijst in te vullen over mijn speelgedrag. Het ging om de periode tot mijn twaalfde levensjaar. De periode dat ik nog niet of nauwelijks bezig was met wat mijn omgeving van mij verlangde, met mijn imago. De periode waarin ik nog redelijk ‘onbedorven’ was. Op basis van die test en een volgend diepte-interview, werd mij uitgelegd wat mijn kerntalenten zijn. Een feest van herkenning!

  Diep weggezakt

  Veel van mijn herinneringen uit mijn jeugd waren diep, heel diep weggezakt. Het onderzoek haalde er veel van boven. Mijn hoofd gonsde er letterlijk van. Het werd me duidelijk dat ik als kind niet of nauwelijks ben uitgedaagd. De dingen die ik leuk moest vinden, interesseerden me niet. Dat waar ik wel in geïnteresseerd, werd niet onderwezen. Het is me duidelijk geworden waarom ik op de MAVO belandde in plaats van het VWO. En ik kan je zeggen; dat ging niet over intelligentie! Sterker nog: Ik ben dom noch lui. Toen ik uiteindelijk mijzelf ging uitdagen, ontwikkelde ik mij op de meest uiteenlopende terreinen en op niveau. Het benoemen van mijn kerntalenten maakt dat nu nog meer kwartjes vallen.

  Drijfveren

  Bovenal is me veel duidelijk wat mijn (diepste) drijfveren zijn. In mijn trainingen bijvoorbeeld, is het niet het voor de zaal staan als ‘de gevierde trainer’. Het gaat mij om de impact die ik kan hebben op mijn omgeving; vooral als het gaat om persoonlijk leiderschap.

  Vraag

  Wijlen Kees Boeke, een man met vooruitstrevende ideeën over opvoeding en onderwijs, waarvan velen de tand des tijds niet hebben doorstaan, had één uitspraak die nog altijd fier overeind staat: Je moet kinderen helpen te worden wat ze zijn. Volgens mij gaat het daarover!

  Om te weten wie waarin goed is (en ook wat je iemand beter niet kunt laten doen) is het goed om een vraag te stellen. Wat zijn je kwaliteiten? Waar ben je goed in? en zeker ook: Waar ben je niet goed in? Alleen dan haal je het maximale uit mensen en… halen mensen het maximale uit zichzelf. Helaas stellen we deze vraag zelden – of het moet zijn tijdens een sollicitatiegesprek. De vraag is, hoe eerlijk de antwoorden dan zijn.

  Leuk

  Ik ben er een groot voorstander van om te investeren in wat mensen al kunnen; dat uit te bouwen. Daarin kan een onderzoek naar kerntalenten helpen. Het begint echter met jezelf en de mensen in je omgeving gewoon de vraag te stellen. Waar ben jij goed in? Wat vind je leuk? Wat kan ik je beter niet vragen?

  Wie ga jij – naast jezelf – deze vragen eens stellen?


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Jeroen Ogier > Talent... dat heb je! | Leiderschap
  Geschreven door Jeroen Ogier
  Top Blogger Influencer

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.