person_outline

  De wereld wat vertellen

  klein > De wereld wat vertellen | LeiderschapErgens begin van de zomer spreek ik af met Frank. Hij is de partner van een vroegere vriendin van mijn (inmiddels ex-)vrouw. We hebben elkaar gevonden via LinkedIn. Wat begon als opnieuw kennismaken, is inmiddels een spannend jongensboek aan het worden. Iedere dag verrassen we elkaar met nieuwe initiatieven. We are in business!

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  De wereld

  Ruim 20 jaar spraken Frank en ik elkaar niet. We deden ons eigen ding en dat was goed. We deden allebei op onze eigen manier bergen ervaring op. Deze zomer, in een wegrestaurant langs de A4, waar we elkaar weer ontmoetten, werd het plan geboren om te gaan voorlezen uit eigen werk. Want, is onze mening; we hebben de wereld wel iets te vertellen.

  Nooit meer werken

  Wat mij zo is gaan tekenen in de afgelopen tien jaar, is dat ik me veel meer bewust ben geworden voor de verantwoordelijkheid die mensen hebben (en dus ook ik heb) om het eigen leven te leiden. Geen verhalen meer. Geen gezeur. Gewoon gaan doen en kijken wat de volgende stap is. Inmiddels heb ik – wat ik gewoon dagelijks doe – tot mijn werk gemaakt. Was het niet Chinese filosoof Confusius (551 - 479 voor Christus) die zei: “Geef me de baan die bij me past en ik hoef nooit meer te werken.”  Werken is het niet; wat niet betekent dat het per definitie altijd leuk is.

  Zonder gêne

  Frank heeft – net als ieder mens – ook zo zijn tegenslagen gekend en is daar beter uitgekomen. Hij doorziet waarom bedrijven tot stilstand komen. Mist het eigenaarschap van medewerkers in bedrijven waarbinnen hij adviseert en wil hen inspireren om te gaan ondernemen. Immers, een bedrijf wordt pas echt een onderneming, als iedereen eraan meedoet. De kracht van Frank is daarbij dat hij gewoon zegt waarin hij gelooft. Dat doet hij ongezouten en zonder gêne. En dat is mooi!

  Business partners

  Zo’n 20 jaar geleden waren we bekenden. Nu zijn we vrienden en business partners. We vertellen elkaar soms goed de waarheid en ... we inspireren elkaar tot en met. In no-time bouwen we een nieuw business concept waarin we nieuwe partners vinden. Mensen die ons inspireren. Eén ervan, Michiel, is zelfs business partner. En samen verzorgden we onlangs ons eerste business-event: masterclasses met een culinaire omlijsting.

  Samenwerking

  Nu, deze blog schrijf ik niet om reclame te maken voor De Business Fabriek. Deze blog schrijf ik om anderen te inspireren door zelf het voorbeeld te zijn. Iedere dag hebben Frank en ik, tussen onze gewone beslommeringen’ wel even contact. Overal zien we mogelijkheden en creëren we kansen om mensen te vertellen over onze geweldige samenwerking.

  Wrijving

  Waar mensen samenwerken ontstaat wrijving. Ik kan het weten, want ik besteed veel van mijn tijd aan het begeleiden van mensen (al dan niet in teamverband) in het voorkomen en/of het oplossen ervan.
  Maar ook ik ervaar wel eens wrijving, dus ook tussen Frank en mij. Soms wil hij te snel, te goed, te … Uiteraard allemaal naar mijn oordeel. En Frank stoort zich natuurlijk soms aan mij. Het kan niet anders. We zijn verschillende mensen, met verschillende ervaringen in onze denkbeeldige rugzak. Soms is irritatie of zelfs een conflict onvermijdelijk. Niets menselijks is ons vreemd.

  Eigen mening

  Wat maakt nu dat we toch zo succesvol kunnen samenwerken?! Heel simpel: We maken van ons hart geen moordkuil. Als iemand iets doet of zegt wat de ander niet aanstaat, onprettig of ongepast vindt, dan zeggen we dat gewoon tegen elkaar. We zijn elkaar niet aan het overtuigen; soms is het melden van een irritatie voldoende. Immers, iedereen heeft recht op zijn eigen mening.

  Grondwet

  In de media worden we op dit moment regelmatig geconfronteerd met “de eigen mening” van hele groepen mensen. Vrijheid van meningsuiting worden gebruikt om dingen te zeggen, waarin de menselijkheid ver te zoeken is. Het hebben van een eigen mening brengt echter ook verantwoordelijkheden met zich mee.

  Verantwoordelijkheden

  Verantwoordelijkheden die ik mis in onze maatschappij (en die wat mij betreft in de Grondwet mogen worden opgenomen) zijn te vatten in oprechtheid en openheid. 
  Openheid, voor mij, is de bereidheid om te (blijven) luisteren naar een ander, ook als ik een andere mening heb. Onder oprechtheid versta ik de bereidheid om, van wat ik in alle eerlijkheid dacht dat waar of juist was, te zeggen dat ik mij heb vergist; te zeggen dat ik een fout heb gemaakt.

  Samen werken, Samen leven

  Voor Frank, Michiel en mij zijn deze waarden vanzelfsprekend om samen te kunnen werken.
  Misschien dat ze anderen helpen om samen te kunnen leven.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Jeroen Ogier > De wereld wat vertellen | Leiderschap
  Geschreven door Jeroen Ogier
  Top Blogger Influencer

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.