person_outline

Wanneer anderen leiden een dingetje wordt

letgo > Wanneer anderen leiden een dingetje wordt | Leiderschap5 jaar Lerende Leiders, vijf jaar intensief bezig zijn met Leiderschap. In die vijf jaar vele vormen en namen voor leiderschap voorbij zien komen. Ik hou het het liefst op Leiderschap. Met een Hoofdletter, dat dan weer wel. Anderen Leiden? Ik geloof er niet meer in...

Leiderschap

Er wordt wat over nagedacht en geblogd. Iedereen heeft er een mening over, veel mensen willen een goede leider zijn. En toch lukt het niet altijd. Heel vaak gaat het mis en wordt beoogd leiderschap lijderschap voor de mensen om hun heen. Hoe komt dat toch? En wat kun je daaraan doen?

Is een leider zonder volgers ook een leider?

Binnen een organisatie heb jij een leidinggevende positie. Hoe ben je daaraan gekomen?
Had je die ambitie en heb je daar werk van gemaakt? Ben je door jouw leidinggevende gepromoveerd? Wat waren jouw drijfveren? Wat waren de drijfveren van jouw leidinggevende om jou die positie te gunnen?

En met dit soort vragen gaat het mis

Leiderschap gaat namelijk niet over de leider. Leiderschap gaat in de kern over de volger. Zonder volgers geen leiders.
Heb je dáár wel eens over nagedacht? Wat maakt dat mensen (jou) volgen? En vaak in de praktijk: Wat maakt dat mensen zeggen dat ze jou volgen maar iets anders in hun gedrag laten zien?

Mensen volgen geen leider

Het antwoord is simpel: mensen volgen geen leider. Mensen volgen hun droom, volgen wat hun zin geeft, volgen wie en wat nodig is om daar handen en voeten aan te geven. In tijden van (be)dreiging volgen mensen hun overlevingsinstinct.

Trekken aan een dood paard

En daar zit jij dan op je zwaarbevochten leidinggevende positie. Een positie waar je zo hard voor geknokt hebt, waar je zoveel voor gelaten hebt. Een positie die jou zoveel oplevert.
Het beoordelingsgesprek met jouw leidinggevende nog vers op het netvlies. Er moet meer gebeuren met minder in je team. Het moet efficiënter, gestroomlijnder. De 'kaasschaaf' gaat over je budget. Je had al het idee dat je er alleen voorstond, dat je als leider wel heel hard aan de kar aan het trekken was. Maar ben je wel aan een kar aan het trekken? Of ben je inmiddels tot het inzicht gekomen dat je aan een dood paard aan het trekken bent? Voel je de 'striemen' over je rug? Ben jij wellicht zelf het spreekwoordelijke 'dode paard'?

En dan komt er weer zo'n 'pak' langs op zijn 'roze wolk'. Om ons te vertellen dat we het anders moeten doen... Tuurlijk zeggen we dan, om zo snel als mogelijk weer te gaan doen zoals we het altijd al deden...

Alleen samen kom je verder

Hoe mobiliseer je jouw team? Hoe zorg je dat jouw mensen gaan vonken in plaats van vinken? Hoe zorg je ervoor dat ze ze jou daadwerkelijk gaan volgen?

Follow the money

Meer salaris in het vooruitzicht stellen? Afspraken maken hierover maken in het beoordelingsgesprek? Een bonus dan maar? Jij bent toch de baas! Luisteren zullen ze en anders sturen we ze maar op een training.
Zou dat helpen? Gaan de mensen jou dan daadwerkelijk volgen of volgen ze dan (de belofte van) het geld...

Maar wat dan wel?

Hoe goed ken jij jouw mensen? Wat drijft hun in hun diepste verlangen? Waar worden ze vrolijk van?
Stel je dan eens de vraag hoe jij daaraan kunt bijdragen. Hoe kun jij bijdragen aan de droom en de groei van deze mensen? Niet voor jezelf, maar oprecht voor hun.

Mijn Baas? Die is erg druk met druk doen. Die zie ik hooguit een keer per maand, vluchtig dan, met zo'n alles zeggende 'Alles goed?' bij de koffieautomaat. Krijg wel dagelijks van die 'one-liners' in de mail van hem. Stopte hij die tijd maar eens in face-to-face contact, dan zo hij misschien begrijpen waarom iedereen hem aan het lijntje houdt...

Wat zou dan veranderen?

Wat zou er veranderen in jouw team als jij eens zou stoppen met Leidinggeven en zou starten met Bege-Leidinggeven...


Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

Geschreven door
Pro-Blogger Expert Blogger Thought Leader

Mijn missie is het verder ont-wikkelen van (persoonlijk) leiderschap bij mensen en organisaties. Op een positieve, inspirerende en prikkelende manier bege-leid ik professionals en managers in het loslaten van het oude controle, macht en 'sense of urgency' denken. Hierdoor zal de focus binnen een organisatie / afdeling gaan verschuiven van problemen naar perspectief, van klagen en kritiek geven naar samenwerken, verantwoordelijkheid en eigenaarschap nemen.
Dit resulteert in een verschuiving van macht naar kracht, van controle naar vertrouwen en van 'moeten' naar 'willen'.

Diensten

Wil je meer weten of vrijblijvend een keer samen over de voor jou of jouw organisatie toegevoegde waarde van mijn diensten klankborden? Voel je vrij om [contact] op te nemen, ik kom graag een keer op bezoek voor een goed gesprek!

Creatie ↝ Inspiratie ⥁ Verbinden ⇶ Groei ∞ | Leiderschap katalysator ☇ | S.L.Ï.M. ⇢ Servant Leadership Ïn Motion | Coaching ≟ | Open Source ⌘ | Sustainability ♻ | ruudOntwikkelt.nl | Onlinecommunityhub.nl

worldpoet-546's Profielfoto > Wanneer anderen leiden een dingetje wordt | Leiderschap
worldpoet-546 antwoordt op het onderwerp: #1606 1 jaar 11 maanden geleden
Vrij als de vogels

Zo vrij als de vogels
dat zou ik willen zijn
om als zij
je los te maken
voorbij
de zwaartekracht

als mens los te geraken
van aardse zorgen en ballast
om te vliegen bij de zon
als dat eens kon
en zo de kracht en het vertrouwen
te houden
om je toe te vertrouwen
aan de vlucht in de lucht

en te weten, zeker niet te vergeten
dat je als vredige duif
altijd weer kunt landen
en tussen het gras en de bomen kunt belanden.

Maar wat ik zeker bewonder
aan mijn trouwe gevederde vrienden
is soms de duik
de vrije val
waarover ik me ten zeerste
verwonder

hoe dat zou voelen
om Al los te laten
zoals de verwerkelijkte schepping
het altijd had willen bedoelen

om mensen te laten kijken
en de vrijheid te bekijken
wat deze prachtige, unieke dieren
ons kunnen leren

en hun prestaties en capaciteiten
zelfs naar onze wensen, doen begeren
om van de aarde naar de hemel je te begeven
en zo even, alles van jezelf
te durven weggeven

door op deze manieren te lijken
zonder enige wroeging
een bijzondere toevoeging
van wat de mens graag wil

heel voorzichtig, bescheiden en stil.

Petra Hermans - Voor een betere wereld
Pagina 42 - Pagina 43

Wat vind jij? deel het met ons!

INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

×
Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.