person_outline

  Wat zeg je?

  replacefear > Wat zeg je? | LeiderschapErgens had ik altijd al een hekel aan elke zin die begon met “Je moet begrijpen dat….”.

  Deels omdat er daarna altijd een verhaal komt over KPI’s die nog niet op orde zijn of marges die net niet voldoen aan wat er is beloofd. Maar mijn weerstand tegen dergelijke zinnen komt vooral voort uit het feit dat ze altijd als excuus worden gebruikt om iets niet te doen. In ieder geval nog niet, want ja die KPI’s zijn dus nog niet goed.

  Het onderwerp waar ik het in dit soort gesprekken meestal over heb is leiderschap. Of zoals ik het noem “mensgericht organiseren”. Dat komt er niet door goede marges of haalbare KPI’s. Wat mij betreft komt dat er vooral door mensen die andere mensen zien, horen en ruimte geven.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Het artikel “Wat zeg je?” in The Optimist bijlage van de krant was dan ook raak. Het artikel is een samenvatting van een boek genaamd Humble Inquiry; the gentle art of asking instead of telling.

  Vermoeiend is het om altijd maar verteld te worden wat ik moet begrijpen (ik moet helemaal niks…), wat er eerst goed moet gaan en welke andere voorwaarden goed leiderschap nog in de weg staan. Het artikel noemt het zelfs ronduit neerbuigend om altijd maar stellig te zijn, in plaats van vragen te stellen. Het is neerbuigend om er steeds vanuit te gaan dat de ander nog niet weet wat je gaat zeggen. En precies dat is het. In de organisatie waar ik in werk is er namelijk geen ontkomen aan. Er zijn, overduidelijk, slechts twee KPI’s belangrijk. De rest is window dressing. Dus ik weet het wel. Heel goed zelfs. Maar ik denk er anders over, ik geloof zelfs dat het anders kan. Het begìnt met leiderschap, met mensgericht organiseren, met zien, horen en ruimte maken. Dan komt het met die KPI’s ook wel goed.

  Enne, klanten zijn ook mensen. In het kader van mensgericht organiseren, wilde ik dat nog even kwijt.

  Het artikel vind je hier: http://theoptimist.nl/wat-zeg-je/

   


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Lindsie van der Horst > Wat zeg je? | Leiderschap
  Geschreven door Lindsie van der Horst
  Top Blogger Influencer

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Vivienne van Leuken's Profielfoto > Wat zeg je? | Leiderschap
  Vivienne van Leuken antwoordt op het onderwerp: #1031 5 jaren 6 maanden geleden
  Ik herken in de Humble Inquiry het idee van Geweldloos Communiceren van Marshall B. Rosenberg. Mooi hoe er steeds meer handvatten zichtbaar worden om Het Nieuwe Leiderschap vorm te geven. Intentie blijft natuurlijk de wil om werkelijk contact te maken met de ander.

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.