person_outline

  Keermeneren en vermindermannen (m/v)

  multipliers > Keermeneren en vermindermannen (m/v) | Leiderschap

  boekbespreking 'Multipliers, voor managers die 2 keer meer uit hun team willen halen'

  Kretologie, daar hebben we last van in de managementliteratuur. Waarom wordt leiderschap steeds vertaald naar een beste drie, zeven, of negen stappen? Waarom denken we hulp te kunnen vinden in bronnen die leiderschap zo plat slaan als een dubbeltje? En, lieve uitgevers, waarom brengen we boeken uit die doen alsof leiders debielen zijn die geen enkel theoretisch concept aankunnen en geholpen zijn met holle frasen.

  Leiderschap is een vak, een ambacht. Een ambacht waar ik 15 jaar over heb gedaan om een deel van de fijne kneepjes van te ontdekken. En dat terwijl ik er (volgens de mensen die aan mij het leiderschap geven) aanleg voor heb. Mijn leertraject is nog niet af, gewoon omdat ik na elke uitdagende casus denk dat het beter kan, omdat ik van die casus heb geleerd.
  Om me te versterken in het leren van dat ambacht, is in 2015 een boek op de markt gekomen. 'Multipliers, voor managers die 2 x meer uit hun team willen halen'. Overigens blijkt die 2 keer meer wel mee te vallen, het gaat om 2 keer meer dan 'diminishers'. We hebben de wereld dus overzichtelijk ingedeeld in multipliers en diminishers en de grote grijze massa die dit allemaal ondergaat. Multipliers zijn keermeneren die het potentieel van hun mensen ten volle weten te benutten. Diminishers verminderen het potentieel juist. De grote grijze massa blijft onbenoemd, tenzij die door het effect van een keermeneer ook tot de exclusieve groep multipliers toetreedt.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  In het voorjaar zat ik bij een workshop van Evert Pruis over dit onderwerp. Hij gaf een meeslepende presentatie en hield een prachtig betoog over de voordelen van multiplier zijn. In de zaal (allemaal echelon hoger management) zaten alleen maar multipliers, zo bleek na een korte inventarisatie. Iedereen stimuleerde zijn of haar medewerkers tot op grote hoogte. Ik kreeg mentale beelden voorgeschoteld van juichende teams, bevlogen medewerkers en bijzondere prestaties. 'Jeetje', dacht ik, 'ik heb wat gemist.' Daarom was ik blij toen ik het boek kreeg om hier te bespreken. Ik zou, met dit boek, mezelf verder kunnen ontwikkelen. Wie weet word ik ook een keermeneer (v) en kan ik mijn vermindergewoonten verminderen.

  Laat ik voorop stellen: het is geen slecht boek. Het is lekker Amerikaans. Leest als een trein. Als je het koopt: nestel je op de bank, doe er een wijntje en een nootje bij, en je hebt een gezellige avond. De wereld van de 'manager' wordt overzichtelijk voor je gemaakt, dus je komt niet met grote levensvragen in aanraking. Het boek heeft aan het begin van elk hoofdstuk de juiste, soms helaas overbekende, quotes van de reuzen op wiens schouders wij managers staan. Elke hoofdstuk eindigt met een handig stappenplan. En, mocht je zover komen, er is zelfs een onderzoek uitgevoerd dat ten grondslag ligt aan het schrijven. Bij dat onderzoek zijn gelukkig klinkende namen betrokken als Barack Obama, Mitt Romney en George Clooney. Er is, kortom, niets mis met het boek.

  Behalve...

  Als je het boek goed gaat lezen, blijkt dat je ook als keermeneer en stiekeme verminderman kunt zijn. Dan wordt het ingewikkeld. Want de overzichtelijke wereld van keermeneren en vermindermannen blijkt dus ook te bestaan uit mensen die eigenlijk bij het andere kamp horen. Dan is de vraag: waar sta ik nu? En, er zijn ook multipliers die in delen van de organisatie niet worden erkend, omdat hun medewerkers ze verkeerd begrijpen en zich niet gemultiplied voelen. Je kunt dus een onbegrepen keermeneer zijn. Kortom, in het boek blijkt al dat de wereld niet zo eenvoudig is.
  Bovendien doet het boek alsof de leiders van een organisatie los staan van het systeem van die organisatie. Dat lijkt me een theoretisch en praktisch niet te handhaven verhaal. Je bent onderdeel van, beweegt mee met je organisatie. Natuurlijk kunnen sfeer, cultuur, structuur, werkmethoden wijzigen, maar dat is wel een groepsinspanning. Of mensen tot bloei komen ligt niet alleen aan een keermeneer. Het ligt aan een heel systeem, dat we samen, door het te openbaren, bespreken enzovoort kunnen bijsturen, als we dat willen. Daar heb je als leider een rol in, net als alle anderen in het systeem een rol hebben.

  Wat je er wel mee kunt

  Wat een aardig onderzoeksresultaat is (tenminste, zover ik kan zien is dit uit het onderzoek gekomen), zijn de overtuigingen die zijn gemeten bij de verschillende type leidinggevende. En, wat blijkt: als jij je medewerkers allemaal sukkels vindt, is de kans dat je hun talenten stimuleert, niet groot. En daarin zit wel een praktisch nut van dit boek. Je kunt op die bank, met dat wijntje en het nootje in de hand, wel jezelf de maat nemen en je eigen overtuigingen tegen jezelf fluisteren. Dat is wat anders dan wat je naar buiten brengt als je weer het kantoor binnen stapt. Want ik denk dat de sociale druk groot is om vooral naar buiten te brengen wat je al goed doet in de ogen van dit boek. Door dat fluisteren op de bank, hoor je misschien jezelf dingen zeggen, die weinig helpend zijn in je leidinggevende capaciteiten. En dan kan je daar op kantoor wat aan doen, gewoon omdat je elke dag aan het leren bent.

  Wat je niet moet doen

  Doordat de wereld ogenschijnlijk simpel wordt gemaakt, leent dit boek zich ook voor grote oordelen. Ik heb, jaren geleden, als adviseur bij een managementteam gezeten dat de gewoonte had iedereen via een simplistische indeling de maat te nemen. Alle leidinggevenden waren schapen of wolven. En, in tegenstelling tot wat je aan de hand van sprookjes zou denken, waren de wolven favoriet bij de heren mt-leden. Met een boek als dit in de hand, zouden de managers van die organisatie dus uiteenvallen in multipliers en diminishers. En dan wordt het link, naar mijn idee. Want zo simpel is het niet. Juist als leider moet je kijken naar wat er werkelijk gebeurd: welk systeem is er gaande. Een theoretisch kader kan je verleiden om andere zaken te observeren dan die je normaal zou zien. Maar deel niet in. Stop niet in hokjes. Ieder van ons is in sommige omstandigheden een fantastisch, inspirerend iemand. En in andere omstandigheden een draak. Want we zijn allemaal mensen en doen over het algemeen ons best. Dat is mijn overtuiging en daarmee ben ik volgens het boek een keermeneer. Pfew.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Hetteke Videler > Keermeneren en vermindermannen (m/v) | Leiderschap
  Geschreven door Hetteke Videler
  Top Blogger Thought Leader
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.