Login
Hoofd menu

Boekenclub

Recensie "POLEPOSITION – Zelf aan het stuur in Hollands Kroon" – van Anja van der Horst, Arthur Cremers en Wim van Twuijver

poleposition zelfsturing > Boekenclub | leiderschapEen uur nadat ik het boek had ontvangen schreef ik op social media: ”als ik wat te vertellen had in een gemeente en niet bezig was met zelfsturing, dan ging ik vermomd naar verjaardagen”…

Luchtfietserij?

Veel managers, bestuurders en toezichthouders hebben de neiging om nieuw leiderschap, zelfsturing, UNBOSSen en / of Nieuw Organiseren af te doen met “Luchtfietserij”. Om het maar niet te hebben over zaken als Loslaten, Vertrouwen, Respect, en Transparantie. Jammer. Deze “Luchtfietserij” WERKT, bij de gemeente Hollands Kroon. Wat te denken van een ziekteverzuim-percentage van 3.1 %, een kostenbesparing van bijna 6.000.000 euro en een klanttevredenheid van 8,7. Niet “zo maar” de slimste gemeente van Nederland. Als daar aan mee (hebt ge)werkt, dan kan je toch niet anders dan trots zijn op je werkgever, het directieteam en je collega’s. Dan heb je op een verjaardag iets moois te vertellen.

Lees meer...

Wat vind jij? deel het met ons!

INFO: You are posting the message as a 'Guest'

Keermeneren en vermindermannen (m/v)

multipliers > Boekenclub | leiderschap

boekbespreking 'Multipliers, voor managers die 2 keer meer uit hun team willen halen'

Kretologie, daar hebben we last van in de managementliteratuur. Waarom wordt leiderschap steeds vertaald naar een beste drie, zeven, of negen stappen? Waarom denken we hulp te kunnen vinden in bronnen die leiderschap zo plat slaan als een dubbeltje? En, lieve uitgevers, waarom brengen we boeken uit die doen alsof leiders debielen zijn die geen enkel theoretisch concept aankunnen en geholpen zijn met holle frasen.

Leiderschap is een vak, een ambacht. Een ambacht waar ik 15 jaar over heb gedaan om een deel van de fijne kneepjes van te ontdekken. En dat terwijl ik er (volgens de mensen die aan mij het leiderschap geven) aanleg voor heb. Mijn leertraject is nog niet af, gewoon omdat ik na elke uitdagende casus denk dat het beter kan, omdat ik van die casus heb geleerd.
Om me te versterken in het leren van dat ambacht, is in 2015 een boek op de markt gekomen. 'Multipliers, voor managers die 2 x meer uit hun team willen halen'. Overigens blijkt die 2 keer meer wel mee te vallen, het gaat om 2 keer meer dan 'diminishers'. We hebben de wereld dus overzichtelijk ingedeeld in multipliers en diminishers en de grote grijze massa die dit allemaal ondergaat. Multipliers zijn keermeneren die het potentieel van hun mensen ten volle weten te benutten. Diminishers verminderen het potentieel juist. De grote grijze massa blijft onbenoemd, tenzij die door het effect van een keermeneer ook tot de exclusieve groep multipliers toetreedt.

Lees meer...

Wat vind jij? deel het met ons!

INFO: You are posting the message as a 'Guest'

Recensie: "Handboek Appreciative Inquiry" van Robbert Masselink

handboek-ai > Boekenclub | leiderschap“Zit je te studeren?” vraagt mijn buurvrouw, terwijl ik op mijn ligbedje met mijn gebroken teen en gewapend met boek heel fanatiek in mijn notitieboek zit te pennen. Mede daardoor realiseer ik me waarom het even duurde voordat ik door dit boek heen was. Het is, om maar met Kolb te spreken, een boek voor denkers en dromers. Mensen die het heerlijk vinden zich te verdiepen in alle ins en outs, en toepassingsmogelijkheden van een methode. Het handboek Appreciative Inquiry is een behoorlijk complete verzameling van wat er op het moment van verschijnen bekend was over AI.

Lees meer...
Discussieer ook mee over dit blog in ons forum (3 berichten).

Recensie: "Zelfsturing of Samensturing?" van Kees Schilder en Joop Boukes

zelfsturing-samensturing > Boekenclub | leiderschapToen ik een tijd geleden met mijn compagnon ging nadenken over een andere, betere manier om zelfsturing te organiseren, namelijk vanuit verbinding en vertrouwen en gedreven door waarden, had ik er nog geen idee van dat ergens in Nederland al mensen bezig waren hetzelfde te doen. En dat er zelfs al een boek over bestond!

Zodra ik dat hoorde, moest ik natuurlijk dit boek lezen! En wat een feest is het dan te merken dat vanuit dezelfde kernwaarden wordt gewerkt en hetzelfde duurzame karakter van de organisatieverandering wordt nagestreefd.

Lees meer...
Discussieer ook mee over dit blog in ons forum (1 berichten).

Recensie: "Dienend Leidinggeven" van Roeland Broeckaert

dienendleidinggevenDe combinatietitel Dienend Leiderschap en Zacht voor mensen, hard voor resultaten, verraste mij niet echt, maar maakte me wel nieuwsgierig. Het boek van Roeland Broeckaert nam ik dan ook met enige scepsis ter hand. Gaande de reis viel het op dat ik mij snel herkende in het leiderschapslandschap dat de auteur voorbij liet komen. In die zin ervoer ik het boek als een gids, praktisch, leerzaam en handzaam. Het is dan ook terecht dat de auteur zijn boek een Werkboek noemt. Het staat vol met handige (zelf)reflecties, oefeningen, ezelsbruggetjes, checklijsten en aanbevelingen die je als lezer op een uitnodigende en dienende manier in de leer- en doestand zetten. Zoals Roeland zelf aangeeft heeft hij bestaande theorieën en modellen gebruikt, ze samengebracht en gelardeerd met allerlei herkenbare praktijksituaties. Al reizende ontmoet de lezer het gedachtegoed van Greenleaf, Covey, Blanchard, Ofman, Tuckman, Clement, Wijnberg en de grondlegger van het thema ‘Flow, Csikszentmihalyi.

Lees meer...
Discussieer ook mee over dit blog in ons forum (1 berichten).

FacebookG+TwitterRSSLinkedInPaper.li

Niets meer missen?

Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse nieuwsbrief en mis geen enkel Leiderschapsblog of -nieuwsbericht meer.