person_outline

  Recensie: "Authentieke leiders. Echte leiders" van Koos Groenewoud en Sylvia Main

  AuthentiekeLeidersEchteLeiders > Recensie: -Authentieke leiders. Echte leide... | LeiderschapDe tijd van leiders die het klappen van de zweep hanteren bij ongehoorzaamheid is voorbij. In ieder geval formeel. Te vaak zien we nog 'bullying' praktijken op de werkvloer. De zweep is weg, maar verbaal geweld en pesterijen zijn nog te vaak onderwerp van een lijdend persoon.

  Het bewustzijn dat een hiërarchisch leider voor de groep een aansturing van weleer is, groeit echter. Co-creatie, gezamenlijke verantwoordelijkheden, vliegen in V-formatie met een wisselende leider, en leidinggeven tússen de mensen zien we in allerlei vormen terug; Appreciative Inquiry, storytelling, in de klas en vooral in het begrip 'Servant Leadership.'

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Toch is het begrip voor velen nog te vaag. Dienend Leiden klinkt te soft. Klinkt alsof harde targets niet gehaald gaan worden en mensen teveel inspraak krijgen. Van deze 'blauwe' wereld is het ook wel een groeimomentje naar een beleving van samen groeien en leren, authenticiteit, kennen en kunnen en inspiratie.

  Het boek 'Authentieke leiders. Echte leiders,' van Koos Groenewoud en Sylvia Main (ISBN 978-90-9026470-7) geeft, naast een groot aantal algemene beschrijvingen, maar liefst 183 tips, uitspraken, aanwijzingen en trends op het gebied van leiderschap. Een leerboek. Voor leermomenten.

  Dienend Leiderschap staat in het boek voorop. Doelgericht leidinggeven en in dienst staan van al je stakeholders. Is dat soft? Nee! Je boekt keiharde resultaten met een groep gemotiveerde mensen. Daarin zit juist het verschil.

  Het boek is opgebouwd vanuit een visie, die wordt uitgelegd door verschillende schrijvers. Dat is ook het grootste kenmerk van het boek. Groenewoud en Main zijn in staat gebleken om het beste te presenteren en samen te vatten van een aantal gerenommeerde mensen met visie op leiderschap. Marshall Goldsmith, Jan Gunnarsson, Olle Blohm, Henno Janmaat, Kristi LeBlanc en Hanneke van Gompel komen voorbij. En natuurlijk his master's voice: Robert Greenleaf.

  Dat maakt het boek ook wel moeilijk samen te vatten. Maar dat is ook niet nodig. Dit is geen samenvatting, maar een recensie. Het is ook geen boek om in een ruk uit te lezen. Het boek bevat een grote informatiedichtheid. Informatie die moet landen, die je op je in moet laten werken. Die je moet beleven, om te kunnen gaan toepassen.

  Een boek dat niet verdwijnt in de kast, maar dat je er snel weer eens bij pakt. Het is een gids naar verdieping en eindigt met een aantal leuke blogs van Koos Groenewoud vanuit zijn ervaring binnen facility management.

  Oordeel: aanrader.


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Gerard Jans > Recensie: -Authentieke leiders. Echte leide... | Leiderschap
  Geschreven door Gerard Jans
  Top Blogger Influencer
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  piarauhala's Profielfoto > Recensie: -Authentieke leiders. Echte leide... | Leiderschap
  piarauhala antwoordt op het onderwerp: #996 5 jaren 5 maanden geleden
  dank voor de recensie: ik ga het boek aanschaffen.

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.