person_outline

  Recensie "Echte leiders dienen" van Inge Nuijten

  echteleidersdienen > Recensie -Echte leiders dienen- van Inge Nu... | LeiderschapWie een boek zoekt om concreet handen en voeten te geven aan het begrip dienend-leiderschap, kan met dit boek zijn hart ophalen. Het boek staat bol van de tips en ontwikkelingsvragen voor het ontwikkelen van dienend-leiderschap. Zoals bewustwordingsvragen bij het F-PAD-principe (focus-profilering-attributie-defensief) en tips om meer verbondenheid in jouw team te creëren. Kortom, als je je wilt ontwikkelen tot dienend-leider krijg je hier volop concrete tools om mee aan de slag te gaan. Daarbij komt één belangrijk aspect steeds terug: dienend-leiderschap is een levenshouding, geen trucje. Ergens heb je het altijd in je gehad, in de manier waarop je in het leven staat en waarop je anderen de ruimte geeft, maar ook verantwoordelijk houdt.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Voor het definiëren van dienend-leiderschap volgens Inge Nuijten en inleider Fons Trompenaers, is vooral het streepje tussen dienend en leiderschap treffend. Waar het bij dienend leiden vaak vooral lijkt te gaan om het dienen, staat in dit boek ook heel nadrukkelijk de verbinding tussen dienen en leiden centraal. Beide begrippen hebben evenveel waarde. Als voorbeeld: Zonder vooraf helder gestelde kaders die passen bij zijn mogelijkheden, kan een medewerker zich nooit autonoom en competent voelen in de uitvoering van zijn werkzaamheden. De dienend-leider houdt de medewerker verantwoordelijk voor de taken die hij hem heeft gegeven, en zorgt daarbij voor de noodzakelijke middelen en ondersteuning.

  Het begrip dienend-leiderschap wordt als volgt definieerd: een dienend-leider stelt de belangen van anderen op de eerste plaats, heeft de wijsheid om te zien wat nodig is, de capaciteiten om daar iets mee te doen en de moed om daarnaar te handelen.

  De theorie is prachtig, maar als gezegd zeker niet zweverig of soft. Integendeel, veel aandacht wordt besteed aan prestatie-indicatoren en behoorlijk overtuigend wordt uit de doeken gedaan hoeveel efficiënter teams en organisaties gaan functioneren, wanneer zij dienend-geleid worden.

  Dienend-leiderschap wordt uiteengezet in acht kenmerken:

  1. authenticiteit: gedrag in overeenstemming met gevoelens en overtuigingen
  2. bescheidenheid: bewust van sterke en zwakke kanten, prestaties in juiste perspectief kunnen plaatsen
  3. rentmeesterschap: bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen voor het grote geheel.
  4. verantwoordelijkheid geven: mensen doelen geven waarvan het bereik binnen hun vermogen ligt
  5. empowerment: mensen helpen zelfredzaam te worden en kwaliteiten te ontwikkelen
  6. vergeving: in staat zijn om beledigingen, ruzies en fouten te accepteren
  7. waardering: tijd, energie en zorg aan mensen besteden, compassie hebben
  8. moed: mentale kracht om weerstand te bieden en moeilijke situaties goed te doorstaan

  Naast deze eigenschappen is de HKI (Hoe Kan Ik) instelling ook een centraal gegeven. De dienend-leider start een veranderingsproces van binnen uit. Daadwerkelijk het verschil maken is: je eerst afvragen wat je zelf kunt doen om de situatie te verbeteren of te veranderen!


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Rianca Evers-den Ouden > Recensie -Echte leiders dienen- van Inge Nu... | Leiderschap
  Geschreven door Rianca Evers-den Ouden
  Top Blogger Thought Leader

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  ruud's Profielfoto > Recensie -Echte leiders dienen- van Inge Nu... | Leiderschap
  ruud antwoordt op het onderwerp: #990 5 jaren 6 maanden geleden
  Wat een leuke en herkenbare discussie, ik trapte in de valkuil van de aanname dat 'als het moeilijk wordt, dienend-leiderschap overboord gaat'. Wil hier mijn persoonlijke ervaring graag delen.
  Toen ik nog bij een commercieel bedrijf een functie had en de druk (zwaar vanuit winstoogpunt / aandeelhouderswaarde gestuurd) tot grote hoogte werd opgevoerd, toen kwam het er bij mij inderdaad ook uit....

  Om een lang verhaal kort te maken: ik heb ontslag genomen omdat ik niet wilde acteren over de rug van mijn medewerkers maar authentiek mezelf wilde blijven.
  Mijn grootste angst was dat mijn medewerkers 'onbeschermd' achter zouden blijven, maar niets is minder waar gebleken.
  twitter's Profielfoto > Recensie -Echte leiders dienen- van Inge Nu... | Leiderschap
  twitter antwoordt op het onderwerp: #989 5 jaren 6 maanden geleden
  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.