person_outline

  Recensie "Échte winst - De purpose economie" van Petra Hoogerwerf

  Vooraf: Dit boek zou een bestseller moeten worden en hoort thuis op de short-list van “managementboek van het jaar” en zou op de boekenlijst van MBO, HBO en Academisch onderwijs moeten staan.

  echtewinst > Recensie -Échte winst - De purpose econom... | LeiderschapVoordat ik ‘ECHTE winst’ geschreven door Petra Hoogerwerf, ontving was ik aan de slag met het boek ‘Anders vasthouden’ van Wouter Hart. Twee TOPboeken. Gedurende dit scannen, lezen en recenseren heb ik het besluit genomen om (na meer dan 75 recensies) – in principe- te stoppen met recenseren. Daaraan liggen 2 zaken ten grondslag.

  1. Ik kom niet toe aan mijn eigen bundel ‘bespaar 300 mensuren

  2. Het hoge niveau en de actualiteit van beide boeken. Ik bedacht "The best way to remain a winner is to win once and never play again…."

  Ik vind dat het boek in aanmerking zou moeten komen voor “Managementboek van het jaar”. En bovendien verplicht op de boekenlijst van MBO, HBO en Academisch onderwijs zou moeten staan.

  Mijn beoordeling: ‘Met veel genoegen gelezen, cum laude en een 9 ½’.

   
  Het boek klopt, is actueel, zeer uitgebreid, is inspirerend, leerzaam en bevat een schat aan informatie:

  • 12 hoofdvoorbeelden
  • zo’n 60 kleine voorbeelden
  • 39 interviews met wetenschappers, deskundigen en praktijkmensen

  Het boek gaat over maatschappelijk betrokken bedrijven, social enterprises, burgerinitiatieven, goede doelenorganisaties, non-profit organisaties, culturele ondernemingen, fondsen, coöperaties, online communities en impact investors.

  Hoogerwerf heeft een bruikbare aanpak geschreven om betekenisvol ondernemen praktisch te maken. Na ontvangst van het boek schreef ik aan Petra Hoogerwerf ‘Ik ben bezig in je boek en geniet er van. Het hoofdstuk VONK is “feest der (h)erkenning”. Dit schrijvende bedenk ik, dat de 7 V’s (Vonk, Visie, Verbinding, Vormen van financiering, Verantwoording, Verbeelding en Verantwoord ondernemen) wel eens effectiever kunnen zijn dan de traditionele 7 P’s van McKinsey!

  Het boek sluit ook naadloos aan bij de trends en ontwikkelingen op het gebied van leiderschap, met name het “handvest nieuw leiderschap”.
  www.youngbilderbergconferentie.nl
   
  Voor mij was het boek een ontdekkingsreis. Ik heb het overigens gelezen met 3 brillen op, te weten: Mijn (nieuw) leiderschap, mijn huisvesting- en mijn facilitaire bril. Veel (h)erkenning, mede door de citaten van o.a. Jan Rotmans en het artikel over Wim Leereveld.

  Zoals Paul de Blot schreef ‘toeval, bestaat niet. Het valt je toe’. Over dat laatste het volgende: ‘Op 25 september was er een SDG event in het K.I.T. in Amsterdam. Vanaf het station liep ik samen op met Maarten van Herpen (Innovation Director Africa, Strategy en Business Development van Philips en geinterviewd voor het boek). Bij de koffie stelde hij mij voor aan Petra Hoogerwerf en zo kreeg ik het boek in handen.

  Als we het hebben over de Global Sustainability Goals, dan blijkt in de praktijk, helaas dat er nog chefs, managers, directeuren, bestuurders en toezicht-houders zijn, die dit labelen / zien als “Hippies, wereldverbeteraars, ver van mijn bed. Ik moet een bedrijf, organisatie, instelling runnen en stop hier geen tijd in...”.

  Dat is niet slim. Het gaat namelijk niet alleen over een betere wereld, maar het gaat ook over de toekomst van je bedrijf of organisatie! Ik hecht veel waarde aan het hierboven beschreven “Handvest nieuw Leiderschap” en heb het dan ook in het Engels laten vertalen en wereldwijd uitgezet.

  De boodschap van het boek

  De boodschap van het boek is dus ‘Als je niet aan de slag bent met de Global Sustainability Goals, dan komt er een moment dat jij de verliezer bent’ (uitspraak Jan Peter Balkenende, tijdens het SDG event). Daar sluit ik mij bij aan. Je bent namelijk niet (meer) in staat om high potentials en intrinsiek gemotiveerde talenten / medewerk(st)ers te houden en aan te trekken als je blijft doen wat je altijd deed zonder oog voor de samenleving.
   
  Aan de slag dus. ‘ECHTE winst’ kan je daar erg goed mee helpen. Feike Sijbesma, C.E.O. Koninklijke DSM schrijft daarover “Aan de hand van zeven overzichtelijke stappen biedt Hoogerwerf inzicht hoe maatschappelijk ondernemen in de praktijk werkt”. Daar ben ik het volkomen mee eens!
   
  Hoogerwerf vindt dat het boek bestemd is voor iedereen die vanuit een bedrijf, stichting,of ander type organisatie impact wil maken in de samenleving. Als start-up, doorgroeier of grote speler. Het boek is ook geschikt voor toezichthouders en commissarissen, ambtenaren, beleidsbepalers, medewerkers van fondsen en investeerders. Ik voeg daar graag aan toe: Studenten, (hoog)leraren en consultants.
   
  Van harte aanbevolen dus!
   


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Koos Groenewoud > Recensie -Échte winst - De purpose econom... | Leiderschap

  Geschreven door
  Pro-Blogger Top Blogger Thought Leader

  Mijn persoonlijke missie

  “Ik wil een substantiële bijdrage leveren aan (de ontwikkeling van) (nieuw) LEIDERSCHAP”.

  Als ik in staat ben om de komende 5 jaar gemiddeld 1 manager per week te laten denken en/of functioneren als (nieuwe) leider is mijn missie geslaagd en laat ik wat achter. (250 betere leiders, die lekker in hun vel zitten en in hun kracht staan, 250 partners die hier blij van worden, 250 bedrijven en/of organisaties die beter presteren, tevreden klanten en leveranciers en - last but not least - ergens tussen de 2.500 en 15.000 Medewerk(st)ers die hun energie halen uit hun werk”

  Mijn passie is (nieuw = dienend) leiderschap

  Mijn pitch in 31 seconden (video)Mijn pitch in 31 seconden (video)

  Mijn eigen reis.

  https://www.slideshare.net/mobile/KoosGroenewoud/triologievoorslideshare

  Mijn expertise

  Aarzel niet om mij in te schakelen. Ik help je (Als -interim- verandermanager, spreker, sparringpartner, klankbord, inspirator, verbinder) graag en met veel plezier of verbind je (in mijn rol als “Mister Connectivity”) met iemand anders uit mijn netwerk die dat nog beter kan!

  Mijn profiel

  http://www.aaa-tfm.nl/profielkoosgroenewoud.pdf

  +31 6 290 083 53

  Voor uw BEELD vorming:

  1: Pitch
  2: Animatie
  3: Nieuw Leiderschap (Bc1)
  4: Over Nieuw Leiderschap bij boekpresentatie Anouk Brack
  5: Aanbevelingen over Nieuw Leiderschap (Bc1)
  6: (Goldsmith) Slechte gewoontes van Leiderschap (Bc1)
  7: Zelfsturing, Nieuwe Economie & Nieuwe Business modellen (Bc1)
  8: Halfuur college Nieuw Leiderschap
  9: Spontaan interview tijdens “Tomorrow@Work


  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.