person_outline

  Recensie "Geweldloze Communicatie" van Rosenberg

  boek-geweldloze-comm1 > Recensie -Geweldloze Communicatie- van Rose... | LeiderschapTe oud om het nog te leren?

  Een blogbericht of recensie schrijven over wat er allemaal in dit boek van Marshall Rosenberg over Geweldloze Communicatie staat, is best veel gevraagd. Beter is het om aan te raden om dit gedachtegoed zelf te gaan lezen. Ik heb er enorm veel van geleerd en ook ontzettend van genoten. Tevens was het een enorm compliment, na mijn samenvatting er over aan mijn echtgenoot, dat hij het boek nu aan het lezen is. Ook heb ik nu al het idee dat mijn relaties met een aantal gezinsleden is verbeterd. Wat wil je nog meer? Hier een poging om aan te reiken wat ik er uit haalde.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Zou jij het belang van geweldloosheid beter leren inzien als je het geweld in de wereld beter begreep en erkende? Moeilijke vraag. Geweldloze communicatie is in ieder geval volgens mij een 1e belangrijke stap naar een andere manier van communiceren en een wereld met meer liefde en begrip. Zeg nou zelf: als mensen reageren vanuit angst, schuld of schaamte en niet vanuit verlangen om vanuit hun hart te geven, dan komt ons dat toch vanzelf duur te staan? Velen oordelen op grond van waarden die voor henzelf in het leven belangrijk zijn. Waardeoordelen, echter, weerspiegelen nogal hoe wij tegenover het leven staan en velen van ons zijn da nook nogal gewend om moralistische oordelen over mensen & vormen van hun gedrag te vellen als die niet overeenstemmen met onze eigen waardeoordelen. En dan snap je wel, dan is het classificeren en veroordelen van mensen uiteindelijk een enorme bijdrage aan geweld. En let wel: vergelijkingen zijn bijvoorbeeld een vorm van oordelen en het ontkennen van verantwoordelijkheid draagt zeker niet bij aan een goede manier van communiceren. We zijn en blijven echt zelf verantwoordelijk voor onze eigen gedachten, gevoelens en daden. Daarin is het woord ‘moeten’ een van de beste voorbeelden die we allemaal wel herkennen. We kunnen zelf echt wel kiezen om de taal die de mogelijkheid om te kiezen ontkent, te vervangen door een taal die een bewuste keuze impliceert. Wat wil jij zelf? Geweldloze communicatie is dus voor mensen die willen veranderen en daar bewust en vanuit mededogen voor kiezen. Als je woorden niet langer meer als een aanval hoort, maar als een uitdrukking van gevoelens en behoeften, dan wordt ontvangen met mededogen mogelijk en kun je zeer hechte relaties opbouwen en dat willen we toch allemaal? Realiseer je dan ook dat achter iedere boodschap die wij als intimiderend ervaren, een mens met onvervulde behoeften zit. Als we met dit bewustzijn leren luisteren, ervaren we niet meer dat we in onze menselijke waarden worden aangetast door anderen. Het gaat er namelijk echt niet om wat mensen van je vinden, maar vooral of jij je gelukkig voelt. Leer de kritiek (of beter nog de feedback) zien als een kado. Realiseer je dat je achter iedere intimiderende boodschap een mens zult vinden met onvervulde behoeften die een beroep op je doet. Het is wel vooral van belang dat jij je blijft richten op het contact met de ander en je absoluut niet gaat proberen die ander te veranderen, want dat soort intenties worden gevoeld en daardoor gebeurt vaak precies wat jij nou juist niet wil. Self fulfilling prophecy noemen we dat ook wel. Aardig zijn ook nog de laatste hoofdstukken m.b.t. het uiten van boosheid en het beschermend ingrijpen, die ik zelf erg herken i.r.t. het opvoeden van kinderen. Echt de moeite waard om te lezen. Zo confronterend en zo leerzaam.

  Het lijkt allemaal wel simpel, maar dat is het jammer genoeg niet. Thuis oefenen in een gezin met 5 kinderen laat dat iedere dag nu wel zien. Wat is dat moeilijk zeg. Daar heb ik de komende tijd dan ook een perfecte leeromgeving aan, want ben ik met mijn 42 jaar al te oud om dit goed te leren? Nee toch? We kunnen het allemaal leren als we ons eerst goed bewust zijn van hoe het werkt en de wil hebben om zelf daarin de 1e stap te zetten. De rest komt dan vaak van zelf.

  • Leer jezelf dus leegmaken en luister dan met je hele wezen;
  • Leer eerst vragen te stellen voordat je met een advies of een geruststelling komt voor de ander;
  • Leer luisteren naar wat mensen nodig hebben en stoor je er niet meer aan wat anderen van je denken;
  • Leer mededogend te blijven, zodat we het voor de ander mogelijk maken om dieper in zichzelf door te dringen;
  • En neem vooral de tijd.


  Wellicht is wel het allerbelangste i.r.t. geweldloze communicatie gelegen in de manier waarop we met onszelf omgaan. Doe dus vooral niets waar je geen plezier in hebt! Zo zorg je er voor dat je jezelf bevrijd en anderen daadwerkelijk kan ondersteunen.

  Wow, wat een boek!

  Ik realiseer me nu pas goed dat wij van jongs af aan wel goed leren praten, maar dat leren communiceren niet is wat we met de paplepel ingegoten krijgen.

  Het is echter nooit te laat. Ik ben er mee begonnen. Wat doe jij?


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Yvonne van Duuren > Recensie -Geweldloze Communicatie- van Rose... | Leiderschap
  Geschreven door Yvonne van Duuren
  Blogger Expert

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.