person_outline

  Recensie: "Handboek Appreciative Inquiry" van Robbert Masselink

  handboek-ai > Recensie: -Handboek Appreciative Inquiry- v... | Leiderschap“Zit je te studeren?” vraagt mijn buurvrouw, terwijl ik op mijn ligbedje met mijn gebroken teen en gewapend met boek heel fanatiek in mijn notitieboek zit te pennen. Mede daardoor realiseer ik me waarom het even duurde voordat ik door dit boek heen was. Het is, om maar met Kolb te spreken, een boek voor denkers en dromers. Mensen die het heerlijk vinden zich te verdiepen in alle ins en outs, en toepassingsmogelijkheden van een methode. Het handboek Appreciative Inquiry is een behoorlijk complete verzameling van wat er op het moment van verschijnen bekend was over AI.

  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?

  Ruim 25 auteurs nemen je mee in de diverse aspecten van Appreciative Inquiry in vier delen:

  1. Inleiding in AI

  2. AI in de praktijk

  3. Toepassingen van AI

  4. Verdieping van AI

  Wat is het eigenlijk?

  Appreciative Inquiry, vaak vertaald met Waarderend Onderzoeken, is volgens de auteurs: een oriëntatie om de wereld te beschouwen en een methode die mensen kunnen toepassen om doelen te bereiken die ze belangrijk en waardevol vinden. AI heeft een degelijke wetenschappelijke onderbouwing en internationaal al een aardige geschiedenis, zo blijkt uit de diverse hoofdstukken.

  Appreciative Inquiry kent 5 generieke stappen:

  Define- Discovery-Dream-Design-Destiny:

  Hoewel deze stappen logisch lijken en niet moeilijk te begrijpen zijn, wekt het boek bij mij de indruk dat de toepassing van AI absoluut de nodige opleiding en training vraagt. Je doet het niet zo maar even. In die zin is het niet een trainingsboek dat je helpt om er in de praktijk mee te werken, hoewel het me wel een aantal erg leuke ideeën heeft opgeleverd.

  Zo is er de Wonder Wall: een muur met grootte naar keuze waarin je inzichtelijk maakt welke impact gebeurtenissen in de persoonlijke en bedrijfssfeer hebben gehad op mensen.

  En er is natuurlijk de SOAR-analyse, als tegenhanger van de SWOT, die Strenghts, Opportunities, Aspirations en Results in beeld brengt.

  De kracht van AI

  Appreciative Inquiry focust consequent op wat er wel is, en brengt toekomstwensen in beeld. Daardoor wordt bij mensen datgene wat ze niet zo goed kunnen overgenomen door waar ze wel goed in zijn.

  Verder is AI echt poëtisch in haar vraagstellingen, prachtig vind ik dat als talig persoon. Twee pareltjes van startvragen die ik graag met jullie deel:

  • “Wat geeft leven aan…..(onze organisatie, team, ..)?”
  • “Wat is het beste dat je deze maand is overkomen?”

  Consequenties voor leiderschap

  Op een aantal momenten in het boek wordt ook een link gelegd naar het type leiderschap dat nodig is voor AI in organisaties. Deze van Annemarie van Iren vond ik het mooist: Inclusive leaders zijn in staat een cultuur te realiseren die iedereen insluit met behoud van de individuele identiteit.

  Tot slot

  Voor de doeners en beslissers a la Kolb is dit een wat taaier boek. Het effect is dan dat je gaat “scrollen” op zoek naar handzame schema’s en praktische overzichten. Voor hen is dit boek vooral een naslagwerk om zich, zoals ik ook deed, in rustiger perioden eens wat beter te verdiepen in de achtergronden van Appreciative Inquiry.

  Voor de denkers en dromers is dit volgens mij het must-have boek over AI!


  Interessant blog? Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit blog op andere bookmarking websites.

  Rianca Evers-den Ouden > Recensie: -Handboek Appreciative Inquiry- v... | Leiderschap
  Geschreven door Rianca Evers-den Ouden
  Top Blogger Thought Leader
  Help jij graag mee om Platform Lerende Leiders gratis toegankelijk te houden? Bezoek dan ook eens onderstaande adverteerder en sponsor op die manier Platform Lerende Leiders.

  Ojee, waar is de advertentie gebleven?
  Ruud's Profielfoto > Recensie: -Handboek Appreciative Inquiry- v... | Leiderschap
  Ruud antwoordt op het onderwerp: #1365 4 jaren 1 week geleden
  Oplossingsgerichtwerken van Louis Cauffman?
  Heb ik zelf geen ervaring mee (zojuist gegoogled).
  Wellicht een leuke oproep: wie-o-wie heeft ervaring met AI en OGW en kan verschillen / overlap duidden?
  Rianca's Profielfoto > Recensie: -Handboek Appreciative Inquiry- v... | Leiderschap
  Rianca antwoordt op het onderwerp: #1364 4 jaren 1 week geleden
  Hoi Ruud, bedankt voor je reactie en het werkboek is zeker een goede tip! Leuk filmpje ook! Ik ben nog wel even aan het puzzelen met de overlap met oplossingsgericht werken. Hoe zie jij dat? Wat is het grote verschil tussen deze twee methoden?

  Wat vind jij? deel het met ons!

  INFO: Je plaatst dit bericht als 'Gast'

  ×
  Niets meer missen?

  Schrijf je nu in voor onze (max.) wekelijkse e-zine en mis geen enkel Leiderschapsblog, -vacature of -nieuwsbericht meer.